Diyabetik Köpekler

Diyabetik Köpekler

ABONE OL
Nisan 16, 2024 07:03
Diyabetik Köpekler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SORU: Köpeğimiz Efe’nin şeker hastalığına yakalandığını öğrendik. Efe dört yaşında bir rotweiller. Belirtiler, bir ay önce kusmayla başladı. Aşırı su içiyor, aşırı yemek yiyor ve idrarını fazla yapıyor. Sabah akşam baktığımız kan şekeri 450-500. Bir defa şeker komasına girdi, şekeri 29’a düşmüş, insülinle kendine geldi. Diyabetik mamayı iki gün yedi ve sonra kustu. Fazla yağlı, tuzlu, şekerli olmayan yiyeceklere yöneldik. Ama gramını ayarlamak çok zor oluyor. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor ?

CEVAP: Şeker hastalığı (diabetes mellitus) insanlarda olduğu gibi köpeklerde de pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan önemli bir metabolik rahatsızlıktır. Köpeklerde normal kan şeker düzeyi, 60 – 115 mg/dl’dir. Bunun üstündeki değerler yüksek kan şekeri olarak kabul edilir. Hastalık, ilaçlar ve beslenme değişikliğiyle, hayatı çok olumsuz etkilenmeden kontrol altında tutulabilir.

Köpeklerde en yaygın hastalık olmamakla birlikte birçok köpekte her yaş döneminde insülin yetmezliğine bağlı şeker hastalığı ortaya çıkıyor. Bilimsel veriler hastalığın 7-9 yaş arasındaki köpeklerde daha sık görüldüğünü gösteriyor. Bunun yanı sıra dişi köpeklerde erkek köpeklere göre görülme oranı iki kat daha fazla. Bu nedenle dişi köpeklerin kısırlaştırılması, özellikle kızgınlık döneminde hormon dengeleri daha kompleks bir hal aldığı için şeker hastalığının kontrol altında tutulabilmesi için oldukça önemli. Şeker hastalığı her ırk köpekte ortaya çıkabilir ama yine bilimsel istatistikler, Poodle, Miniature Schnauzer ve Dachshund ırkı köpeklerde daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor.

Düzenli olarak şeker düzeyinin kontrol edilmesi, insülin dozlarının ve frekansının belirlenmesi açısından özellikle hayati önem taşır. Eğer köpeğiniz şeker hastalığı ile birlikte obezite (şişmanlık) problemini de yaşıyorsa 3-4 ay gibi bir sürede normal kiloya dönmesi sağlanmalı.

Şeker hastası köpeklerin beslenmesinde düşük kalorili ve yüksek lif oranlı beslenme önerilir. Öğün sayısının artırılması ve bir öğünde verilen mama miktarının azaltılması da yerinde olur.

Ancak hastalığının seyri köpeğinizin yapısına özel farklılıklar içerebileceğinden en doğru olan veteriner hekiminizin düzenli takibi ve önerileri doğrultusunda köpeğinize en uygun insülin uygulamalarının ve beslenme önerilerinin takip edilmesi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP