Yakın İlişkiler

Yakın İlişkiler

ABONE OL
Ocak 3, 2024 09:58
Yakın İlişkiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Iliskilerde iktidar arayisi iliskinin patolojik bir goruntuye sahip oldugunun en belirgin gostergesidir. Sevgi ve iktidar arzusunun birbirine karismasi hem ilsiklere hemde bireylere zarar verecektir.Sevgi denetlenemez ve ozgurce verilmesi gerekir ancak bireyin iliskisi icerisinde kaygi daha agir bastiginda’ denetlenemeyecek biri uzerinde ( diger es) denetim kurulmaya calisilir ve bu noktadan sonra yakin iliski bir guc savasina donusur.

Eslerden biri “hapsolma kaygisi” yasarken digeri “denetleme kaygisi’ yasamaya baslar. Cinsel bagliliklar iliskilerde genelde buyuk bir sahiplenme duygusuna yol acar ve eslerden her biri ” digerinin olasi kacisini” engellemek icin kiskanclik duygusu adi altinda digeri uzerinde denetim kurmaya calisir.

Iliskilerde bireyin celiskisi su noktada yogunlasir. “bir yandan bagimsiz ‘ kendine yeterli ve kendi kendini kontrol eden bir insan olmak isteriz diger yandan da birine derinden baglanmayi arzu ederiz” sonucta da ayri bir kimlik ve yakin baglilik ihtiyaci birbiriyle celisir.Kiskanclikta terkedilme kaygisi yogundur. Kiskanc insan giderek artan gucsuzluk duygusunu bastirmak icin esini hapsetmeye ve boylece onu kendine yakin tutmaya calisir.

Surekli sorgulamalari ve yasaklamalariyla’ sonu gelmez itiraf ve sadakat beklentisi ile kadinin iradesi yerine kendi iradesini koyarak hem iliskiyi hem kadini yonetmeye calisir. Ancak sevgi talep ederken karsimizdakinin pesine dustugumuz andan itibaren hem kendimizden hem de karsimizdakinden nefret etmeye baslariz.

Yakin iliskilerdeki kaygiyi besleyen taktiklere baktigimizda karsimiza: sadakatsizlik, yatakta soguk davranma, digerinin sorunlarina duyarsiz kalmak, kiskanclik, elestiri, siddet uygulama tehditi, cinsel taciz ve bir esin digerini cocuk yerine koymasi veya hasta gibi davranmasi cikacaktir. Iliskilerde patoloji, iktidari eslerden birine vermek ve iliskiyi korumak adina yapilan herseyi aklimiza getirmelidir.

Eslerden birinin terk etme taktigi digeri uzerinde hapsetme tepkisi yaratacaktir. Sonuc olarak diyebiliriz ki’ gunumuz ilsikilerinin cogunda kaygi yogun olup, sevgi ve karsiliksiz kabul yerini guc savaslarina birakmistir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP