SIK OLARAK GÖRÜLEN MENOPOZ SIKINTILARI
Menopoz döneminde ateş basması (Vazomotor semptomlar, Hot Flush, Menopozal sıcak basması)
“Geceleri ateş basmaları” (menopozal sıcak basmaları) veya tıbbi tabiriyle “vazomotor semptomlar” menopozal dönemdeki kadınların en çok yakındıkları problemdir.
Vazomotor semptom olarak bilinen sıcak basmaları İngilizce’de “Hot Flush” olarak geçmektedir.
Sıcak basmaları menopozdan önce de başlayabileceği gibi adet kesilmesi ile aynı anda da başlayabilir. Ortalama olarak bir yıl boyunca devam eder, ancak çok nadiren 7-10 yıla kadar uzayabilir.
Karakteristik olarak baş ve boyunda sıcaklık hissi şeklinde başlayarak vücudun diğer kısımlarına yayılır.
Menopozdaki bu sıkıntılar genelde geceleri olmakla birlikte gün içinde de görülebilir. Süreleri yaklaşık birkaç dakikadır. Sıcak basması sırasında nabız hızında artışa bağlı çarpıntı hissi ve sonrasında terleme ile birlikte sona erer.
Sıcak basmaları uykuda olduğunda uyku kalitesini de bozar. Menopoza geçiş dönemi olarak bilinen “Klimakteryum” daki çoğu hastanın esas yakınması uykusuzluk ve uykusuzluğun getirdiği genel huzursuzluktur.
Menopozda uyku problemleri
Menopoz kadını yeterli uyku uyumasına rağmen iyi dinlenememeden yakınır.
Estrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak uykunun kalitesini sağlayan REM uykusunun azalması söz konusudur. Bu durumda yeterli süre uyku uyunsa bile bu kalitesiz bir uyku olduğu için sabah yorgunluğundan şikayet edilir.
Ayrıca gece boyunca gelen sıcak basmaları da yeterli uyku alınmasını engeller.
Menopozda depresyon ve duygulanım (emosyonel) değişiklikleri
Menapozda ortaya çıkan estrojen eksikliği depresyon oluşmasına neden olabilir. Beyin metabolizmasında kişinin duygulanımını etkileyen bazı maddelerin sentezi menopozdaki Estrojen (E2) eksikliğine bağlı olarak depresyon oluşturacak şekilde olabilir.
Biyokimyasal değişikliklerin yanısıra menapoz kadının hayatındaki büyük değişiklikler de (emekli olma, eşin işten ayrılması, çocukların evden ayrılması, anne babanın sağlık sorunları gibi) depresyonu şiddetlendirir.
Bu dönemdeki kişi hayatından mutsuz, üzgün, sinirli ve gergin olabilir.
Menopozda hafıza bozukluğu ve alzheimer hastalığı
Estrojen hormonu kadının beyin bellek fonksiyonlarında da rol oynamaktadır. Menopoz döneminde HRT alan kadınlarda Alzheimer hastalığı daha az görülmektedir.
Menapozda adet kanaması (mens, regl) düzensizlikleri
Menopoz öncesi dönemde hormonların azalmasına bağlı olarak kanama düzensizlikleri olacaktır. Adet (mens, regl) düzensizlikleri sık olarak görülen menopoz sıkıntılarıdır.
Menopozda hormon azalmasına bağlı olarak genel olarak adetler giderek daha da seyrekleşecek ve regl (adet) dönemleri arasındaki süre uzayacaktır.
Ayrıca ilerleyen zamanla adet miktarında da bir azalma söz konusudur. Bu adet gecikmeleri kadında bu dönmede olabilecek bir gebelikle de karışabilir. Adet gecikmelerine alışan kadın, gebe kaldığını farketmeyebilir ve istenilmeyen bir gebelik bu yaşlarda meydana gelebilir. Oluşan gebelikler hem anne hem de bebek hayatı için riskler yaratabilir.
Menepoza geçiş dönemindeki kanamalar bazen rahim kanseri veya rahim içi dokusunun kalınlaşması (endometrial hiperplazi) gibi durumlara bağlı olabileceğinden mutlaka ileri tetkik edilmesini gerektirir.
Menepozda cinselliğe karşı ilgi azalması ve ağrılı cinsel ilişki
Menepoz döneminde sıklıkla karşılaşılan cinsel problemler cinsel ilgi ve isteğin azalması, orgazma ulaşmada zorluk ve cinsel uyarılmada zorluktur.
Menepozun meydana getirdiği vaginal değişikliklere bağlı olarak ilişki ağrılı (disparuni) olur. Kadın cinsel ilişkiyi arzulamaz ve bunu yalnızca kocasına karşı yapılması gereken bir görev gibi görmeye başlar.
Menopozda cilt değişiklikleri
Deri estrojen hormonunun etkilediği organlardan birisidir. Estrojen eksikliğine bağlı olarak deride de bir takım değişiklikler oluşur.
Deride incelme ve elastikiyet kaybı en önemli değişikliklerdir. İncelmeler özellikle yüz bölgesinde belirgindir, buna bağlı olarak kırışıklıklarda artma her menopoz kadınının şikayetidir.
Menopozda kalp-damar sistemindeki değişiklikler
Menopoz öncesi yaşlarda kadınlarda kalp krizi ve damar sertliği (ateroskleroz) gibi kardiovasküler hastalıklar oldukça nadirken menapozla birlikte artar.
Yine, menepozla birlikte kadınlarda damar sertliği gelişim süreci hızlı bir şekilde ilerler. 60 yaşından sonra bir kadının kalp krizine yakalanma riski aynı yaşlardaki bir erkekle neredeyse aynıdır.
Menepoz öncesinde kalp hastalıkları riskleri kadınlarda erkeklere göre az iken menopoza giriş ile birlikte artması 2000′ li yıllar öncesinde estrojen hormonu eksikliğine bağlanmaktaydı ve kadınlara kalp hastalıklardan korunmak amacıyla estrojen hormonu tedavisi uygulanmaktaydı.
Ancak 2002 yılında yapılan WHI çalışması sırasında menopoz döneminde estrojen tedavisi alan kadınların kalp hastalıklarından korunmadığı, bilakis kalp ve damar hastalıklarının arttığı izlendi. Bu nedenle günümüzde artık menapoz dönemindeki kadınlara kalp hastalıklarından korunma amaçlı (prolaktik) estrojen tedavileri verilmemektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.