Doktor Meltem Çam konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Kadınlar hayatlarının üçte birini menopoz döneminde geçiriyor”
“Menopoz neden olduğu köklü değişiklerle kadınların yaşamını derinden etkileyen bir dönemdir. Ancak bu dönemi en sağlıklı şekilde yaşamak ve yaşam kalitesinden ödün vermemek mümkün. Ülkemizde menopoza girme yaşı ortalama 50 dir. Yaşam süresinin uzaması nedeniyle günümüzde kadınların hayatlarının yaklaşık üçte birini menopoz döneminde geçirmektedir. Bütün kadınlar doğdukları andan itibaren azalmaya başlayan belirli bir yumurta rezervi ile dünyaya gelirler. Bu rezerv, kişinin genetik kodları ile belirlenmiş olmasına karşın, birçok ülkede yaşam şekline, beslenmeye, çeşitli alışkanlıklara, güneş ışığına maruz kalmaya ve yapılan spor aktivitelerine göre değişir. Dolayısıyla bu tür alışkanlıklar önemli. Ayrıca menopozun getirdiği sorunların birçoğu da tedavi edilebilir ve başta cinsel yaşam olmak üzere, yaşam kalitesi korunabilir.
“Ağrılı cinsel birleşmeye neden oluyor”
Menopoz sonrasında kadınlarda cinselliğe ait üç önemli değişiklik meydana geliyor. Öncelikle vajende salgılanan sıvının miktarı azalıyor. İkinci olarak, vajenin yüzeyini oluşturan mukoza adı verilen doku inceliyor. Diğeri ise vajeni saran kaslarda görülen elastikiyet kaybıdır. Bunların tümüne atrofik değişiklikler deniliyor ve bu yaş grubunda sık görülen ağrılı cinsel birleşmeye neden oluyorlar. Vajinal yolla kullanılacak ilaçlar sayesinde kadınlar yeniden sağlıklı bir vajene kavuşabilir ve cinsel olarak aktif kalmaları sağlanabilir. Bu amaçla kullanılabilecek ilaçların aynı zamanda idrar yolları enfeksiyonlarını önlediği ve bu yaş gurubunda sıklıkla gözlenen idrar kaçırma şikayetlerini de azalttığı gösterilmiştir.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.