Manik Depresif Psikoz

Manik Depresif Psikoz

ABONE OL
Ocak 3, 2024 09:58
Manik Depresif Psikoz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Baska bir zihinsel ve fiziksel bozukuluk olmaksizin,manik veya depresif sendromu bunyesinde barindiran bir hastaliktir.. Birbirini takip eden donemler de birey manik ve depresif olmak uzere iki duygu durumu yasar..Hasta nobetler arasinda normalidir. Manik donemde birey de duygusal taskinlik, saldirganlik. Ofke nobetleri, asiri para harcama, yerinde duramama,neselilik, durmaksizin konusma, asiri jest ve mimikler, sosyal iliskilerde de artis,tanimadigi insanlarla konusma gibi davranis ve duygu durumlari olusur..

Depresif donemde ise manik donemin aksine, ice kapanma, yalniz kalma istegi, yorgunluk, uyuklama,veya uykusuzluk, ve buna benzer depresif ozellikler baskindir.. Manik depresif bireyin birbirini takip edebilen bu donemlerin ne zaman gelecegini kestirmesi guctur..Nobetler tedavi edilmeseler de kendiliklerinden iyi olurlar..ancak birey bu nobetlerde oldukca yorulur ve normal yasam biciminde sıkıntılar yasar..

Manik donemde ve manik belirtilerin yatistirilmasinda lityum tuzlari onemli bir yer tutar..Dolayisiyla manik hasta bakimi zor degilse lityum tedavisine alinabilir. Lityuma baslamadan once kan sayimi tiroid durumu gibi testlerin yapilmasi gereklidir.. Bu hastaligin psikoterapotik tedavisinde ise hastanin kendi ailesi ileolan iliskilerinin tartisilmasi, onemlidir..cocukluk yillarindaki takintilari irdelenebilir.. Hastalarin gecmiste zevk aldiklari etkinliklere yonlendirilmesi, cesaretlendirilmesi,ve desteklenmesi de gereklidir…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP