Köpek Psikolojisinde Eğitim

Köpek Psikolojisinde Eğitim

ABONE OL
Ocak 3, 2024 08:38
Köpek Psikolojisinde Eğitim
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Köpek yavruları, doğumlarının ilk birkaç gününden başlayarak, muhtemelen hayatlarının sonuna kadar öğrenmeye devam ederler. 6-8 haftalık yavrularda, aktif öğrenme dönemi başlar. Yavrunun erken dönemindeki öğrenme yeteneğinden yararlanılarak, erken yaşlarda ev içi eğitime başlanabilir. Beyin, yaşamın ilk dönemlerinde hızla gelişirken, köpek maksimum öğrenme yeteneğine sahiptir.

Yavru köpeklerin eğitiminde aile fertlerinin rolü büyüktür. Burada esas amaç, köpeğin komutları öğrenmesi değildir. Zaten bu tür komutları öğretmek zannedildiği kadar zor da değildir. Amaç, köpeğin eğitim alabilme kapasitesini artırmak ve onu, içinde yaşayacağı topluma hazırlamaktır. Bu dönemde verilen eğitim sayesinde ileride en zor eğitimleri vermek daha kolay olacaktır.

Köpeği eğitim için okula göndermek, yararlıdır. Ancak orada öğrendiklerini eve döndüğünde uygulama ve tekrarlama şansı bulamayan köpek, bir süre sonra komutlara uymamaya başlayacaktır. Bu nedenle, köpek sahibi de köpeğinin eğitimine iştirak etmeli, köpeğinin davranış özellikleri ve öğrenme yeteneği hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Köpeğini tanıyan, onda kalıtımla gelen olumlu ya da olumsuz davranış biçimlerini gözleyebilen hayvan sahibi, köpeğe bir şeyler öğretirken de en doğru yolu seçecektir.

Bir köpek, deneme yanılma yoluyla, bir hareketin kendine zevk mi, acı mı – yani ödül mü, ceza mı – getireceğini anlar. Normal köpeğin eğitimizde esas olarak operant öğrenme prensipleri uygulanır. Yapılan işin temelinde “hareketle komutun eşleştirilmesi” prensibi vardır. Bu basit yöntemi kullanarak köpeğinize kısa sürede çeşitli komutlar öğretebilirsiniz. Örneğin, “Kalk” komutu: Yatmakta olan bir köpek tam ayağa kalkarken “kalk” diye seslenelim ve onu hemen ödüllendirelim. Köpeğin kendiliğinden kalkmasını beklemeye gerek yoktur; köpek yatarken cazip bir ödül gösterip de kalkmasını sağlayabiliriz. Bu işi, köpeğin algılama kapasitesine ve öğrenme isteğine bağlı olarak 15-20 kez tekrar edersek, artık köpeğimiz, kalkma davranışıyla kalk komutunu eşlendirir ve siz “Kalk!” dediğiniz zaman kalkmayı öğrenir.

Köpek öğrenmesinde önemli yer tutan operant şartlamanın dört temel prensibi vardır: Pozitif takviye, negatif takviye, pozitif ceza ve negatif ceza. Pozitif takviye, kullanılmasını önerdiğimiz bir eğitim yöntemidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.