Histerik Konversiyon

Histerik Konversiyon

ABONE OL
Ocak 3, 2024 06:42
Histerik Konversiyon
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bastrılmış çatışmaların bedenselleştirilmesi ve ikincil kazançlarla karakterizedir.

Hastada çocuksu kişilik yapısı, abartılı bir düşünce biçimi, bastırılmış cinsel çatışmalar belirgindir. Seksten başka her şeyi seksüalize ederler.

Konversiyon nöbetleri epilepsi nöbetleriyle karıştırılabilir. Bedende, bacak ve kol da her zaman olmayan gerilmeler, anlık his kayıpları ve işlev yitimleri, kasılmalar olur. Bunlara bilinç bulanıklığı ve başına gelenleri hatırlamama eşlik eder. Ancak ilginç olan epileptik nöbetten farklı olarak hastanın bayılacağı yeri seçmesi ve kendine zarar vermemeye özen göstermesidir. Genelde acil servislere gelen bayılmaların çoğu histerik kökenlidir. Hasta ayıldıktan sonra başına gelenleri hatırlamaz ve rahatlık hisseder. Kaygı bozukluğudur.

Histerik belirti bir çatışmanın varlığına işaret eder. Örneğin, hasta bayılarak bunaltıdan kurtulur bu birincil kazançtır. İkincil kazanç ise hastanın belirtilerinden dolayı çevresinden gördüğü ilgi, bakım, isteklerinin yapılması, iş ve diğer sorumluluklardan uzak durmasıdır.

Hasta bu kazançlarını bilinç dışı yapar dolayısıyla hastaya bu yüzen kızmak yersizdir. Tedavide ilacın yanı sıra psikoanalitik psikoterapi etkili olur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP