Hamile kalmayı planlayan bir kadının aylar öncesinden doğum kontrolünü durdurması gerekir. Doğum kontrol metotları değişik olmasına karşın, âdetlerin düzenli ve periyodik hale gelmesi belli bir zaman alabilir. Metotların biri diğerinden daha etkili olabileceği için doğum kontrolü sırasında bir kadın hamile kalabilir.
Doğum kontrol hapları, kadınlar tarafından en çok kullanılan doğum kontrol metodudur. Doğum kontrol haplarını almayı kestiğiniz zaman belli bir süre âdet periyotlarınız dengesiz olabilir. Bu da sizin gebe kalabilmeniz için en uygun zamanı tespit etmede birtakım zorluklar çekmenize ve gebe kalmanız için zaman kaybetmenize neden olabilir.
Düzensiz periyotlar sizin gebe kalma zamanınızı tam doğru tespit etmeyi güçleştirebilir. Doğum kontrol haplarının kullanılması doğumsal bozukluklara neden olmayacağı gibi, bu ilaçları cinsel ilişkide ne kadar yakın bir süreye kadar kullandığınız da önemli değildir.
Vücudun herhangi bir yerine yerleştirme ve enjeksiyon gibi diğer hormonal doğum kontrol yöntemleri de gebe kalmayı geciktirebilirr. Eğer implant (vücudun herhangi bir yerine yerleştirilerek yapılan doğum kontrol yöntemini) kullanıyorsanız ve gebe kalmaya karar vermişseniz, doktorunuzun implantı çıkarması yeterlidir.
Eğer gebeliği önlemek için rahim içi araç RIA (Döl yatağı içine konan, gebelik önleyici araç, spiral) kullanıyorsanız, birleşme öncesi RIA’ı çıkartmalısınız. RIA, spermin (erkek cinsiyet hücresi) kadın yumurtasıyla (ovum) birleşmesini önlemektedir. RIA yerinde olsa bile gebelik oluşabilir. Bu durumda doktorunuz hemen RIA’ı çıkarmalıdır. Çünkü RIA, gebelik sırasında düşük oranını ve enfeksiyon riskini artırır.
Kullandığınız İlaçlar
Aspirin, antihistaminiklar ve diyet tabletleri gibi günlük ilaçlar dahil olmak üzere kullandığınız ilaçlar sorgulanacaktır. Bazı ilaçlar, fetüsü etkileyebilmektedirler ve dolayısıyla gebelik boyunca alınmamaları gerekir.
Örneğin akne tedavisi için yazılan A vitamini türevi bir ilaç doğumsal bozukluklara neden olurken, yüksek tansiyon için kullanılan başka bir ilaç fetüste böbrek problemlerine neden olabilir. Eğer bazı ilaçlar kullanıyorsanız, gebe kalmadan önce bu ilaçların yerine aynı etkiyi gösteren başka ilaçlara geçmeniz gerekebilir. Kullandığınız ilaçlarla beraber gebelik öncesi doktorunuzla görüşmeye gitmeniz en doğru harekettir.
Doktorunuz size soruları sorabilir:
– Sakinleştirici ya da ağrı kesiciler alıyor musunuz?
– Yasadışı ilaç kullanıyor musunuz?
– Alkol kullanıyor musunuz?
– Sigara kullanıyor musunuz? Günde kaç paket?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.