Unutmayalim ki destekleyici bir çevre kaygi ve stresi azaltir. Özellikle okul çaginda, olumusuz okul ve sinif çevresi, ögrencinin kizginlik ve engellenme gibi duygular yasamasina neden olur, ilgiyi azaltir, ögrenmeyi etkiler, hiperaktifligi artirir ve benlik saygisini zedeler.
Ögretmenler için:
Ögrencinizin semptomlarina duyarli olun ve ona anlayisli yaklasin. Siniftaki diger çocuklarin onu anlamasina yardim edin.
Ögrencinizin sorunu ile ilgili baskalari ile konusmadan önce mutlaka kendisinden ve ailesinden izin alin.
Sinif arkadaslarinin önünde onu elestirmekten kaçinin.
Ögrencinizin performansi ile ilgili yargilayici olmadan, tarafsiz ve kararli, dogru geri bildirimler vermeye çalisin.
Yanina ögrenci ile uyumlu iliski sürdürebilecek, onun yapmakta zorlandigi seyleri yapabilecek birini oturtun.
“senin…………..yapmani istemiyorum. SENIN………………………yapmani istiyorum” ifadeleri ile ona yönergeler verin.
Fiziksel hareket için ona gün boyu firsat taniyin. tahtayi silmek, diger odalar götürülebilecek seyleri götürmek, kalem açmak gibi.
Hiperaktif davranislari azaltmasi için ögrencinin yaptigi ince-motor davranislari görmezden gelin.örn. siraya hafifçe vurma, önünde kagit parçalari ile oynama, karalama yapma gibi.
Sinif tartismasi, grup projeleri, tahta çalismalari gibi interaktif ögrenme metotlari kullanin.
Hareketli ögrenciler için sinif içinde farkli yerlerde iki oturma düzeni belirleyin.hareket ihtiyaci olursa birinden digerine geçmesini saglayin.
Sinif kurallarini ve beklentilerinizi net ve açik bir sekilde anlatin.Sayet ögrenci sizin kural ve beklentilerinizi bilmiyorsa veya sürekli degistiriyorsaniz anksiyete yasamasi dogaldir.
Kurallari daima pozitif olarak belirleyin, uymadiklai zaman neler olabilecegini tartisin, küçük bir kusur için büyük cezalar vermeyin.
Nörolojik bir bozukluktan kaynaklanan bir davranis için ( dürtüsellik, hiperaktivite, tikler vs) ceza vermekten kaçinin.
Ögrenciniz kontrolünü yitirdiginde siz mutlaka sakin olun. Onnunla tartismayin, güç gösterisine girmeyin.
Kontrolünü kaybetmeden önce ona düsüncelerini söze vurmayi ögretin.( bu ödev cok zor. Öfkeleniyorum. burada çok sikildim gibi.)
Gerilimi azaltmak için mizah kullanabilirsiniz bu ögrencinin dikkatini baska yöne çeker.
Problem durumlarda kullanilan etkili stratejileri ögrenci ile tartisin.
Ögrenci yanlis davrandigi zaman davranisin altinda yatan nedenleri arastirin. davranis norolojik bozukluktan mi, ilacin yan etkisinden mi yoksa ögrencinin çevresi ile olan iliskilerinden mi kaynaklanmaktadir?
Dikkat sorunu olan ögrencilerinize fazla karisik ve uzun yönergeler vermeyin. kisa öz ve anlasilr konusmaya dikkat edin.
Çalismalari birkaç kisma bölün. Sözel bilgiyi yavas ve kisa sunun.
Hiperakitf ve dikkat eksikligi sorunu olan ögrencilerin yapilandirilmamis, kalabalik ve çok sesli ortamlarda davranis kontrollerini yitirdigini unutmayin.asiri uyarildigini farkettiginizde ortam degistirmesi için izin verin.
BÜTÜN ÖGRENCILER AYNI ÖZELLIKLERE SAHIP DEGILDIR.ANCAK MEVCUT EGITIM SISTEMIMIZ ÖGRENCILERLE BIREBIR ILGILENMEYI SAGLAYICI FIZIKSEL DÜZENLEMELERDEN DE UZAKTIR.
YUKARDAKI ÖNERILERI BIR EGITICI OLARAK ELINIZDEN GELDIGINIZCE UYGULAYACAGINIZI DÜSÜNÜYORUZ.
SINIF VE OKULDA ÖGRENCI ÖZELLIKLERI ILE UYUMLU DEGISIKLIKLER YAPMAK ONUN DAVRANISINI VE PERFORMANSINI ETKILER.
UNUTMAYALIM KI ÖGRETIM, ÖGRENCIYE RAGMEN DEGIL ÖGRENCIYLE BERABER YAPILIR.