casino siteleri
Silikon protezlerin meme sağlığı üzerine etkileri

Silikon protezlerin meme sağlığı üzerine etkileri

ABONE OL
Aralık 21, 2023 18:29
Silikon protezlerin meme sağlığı üzerine etkileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son yıllarda hızla artan meme kanserine silikonlu protezlerin neden olmadığını söyleyen Op. Dr. Murat Atay: Silikon mamografi ve elle muayeneye engel olmuyor. Ancak estetikten sonra kontrol başlamalı
Florance Nightingale Hastanesi Meme Cerrahı Op. Dr. Murat Atay, silikon protezlerin meme sağlığı üzerine etkileriyle ilgili soruları yanıtladı.

Bir zamanlar silikon protezler, yan etkileri nedeniyle kadınlara önerilmiyordu. Şimdi yeniden moda oldu. Silikona güvenilir mi?
Şu anda dünyada kullanılan iki tür protez var: Bunlardan bir tanesi silikon içerikli olanlar, öbürü de içi serumla şişirilenler…

İlk protez uygulamaları hangisiyle başladı?
İlk protez uygulamaları, silikon içerikli olanlarla başladı. Ancak silikonun vücut dokularıyla girdiği kimyasal reaksiyonlar yüzünden bu tarz protezden uzaklaşıldı. Hatta Amerika’da birçok insandan çıkartıldı. Sonrasında, bugün hâlâ kullanılan içi sıvı dolu protezler kullanılmaya başlandı. Fakat bu protezlerin, içi sıvı olduğu için çok sertti ve istenilen tam doğal hatları veremiyordu. Bu nedenle de yeniden silikon protezlere dönüldü. Şimdiki silikon protezler, normal meme dokusu gibi… Ama bunlar, sulu protezler değil! Vücutta reaksiyona girmemesi için güvenli bir zarın içinde tutuluyorlar. Şu an, iki silikonun da sağlıklı olduğu onaylandı.

HAYAT BOYU KULLANILIR!

Silikonlar vücutta uzun süre kalırsa kanser yapabilir mi?
Bugüne kadar yapılan araştırmalar, silikon olan ya da olmayan hiçbir protezin kanser yaptığını kanıtlamadı. Hatta şu anda kullanılan protezler, artık kanser dışı hastalıklara da neden olmuyor. Biz, bugün kanserli hastalara ‘rekonstrüksiyon’ amacıyla bu protezlerden sıkça takıyoruz. Kanser nedeniyle memesini kaybeden kadınlara, yeniden meme yaparken çoğu zaman protez yerleştiriyoruz.

Protez seçerken, nelere dikkat edilmeli? En iyi marka protezler hangileri?
Protezin seçiminde her zaman kaliteli protezler kullanılmalı. Bu protezler, sonuçta dünya çapında üç-dört firma tarafından üretiliyor. Kimi zaman isimsiz, defolu protezlerin kullanıldığına dair dedikodular çıkıyor. Eğer bu konu doğruysa, komplikasyon oranı ciddi şekilde artar. Bundan birkaç yıl önce, protezlerin belli bir ömrü vardı; 5-10 yıl içinde değiştirilmesi gerekiyordu. Şu anda kullanılan protezler ise, bir komplikasyon gelişmediği taktirde hayat boyu kalabilecek protezler.

Geçtiğimiz günlerde silikonlarla ilgili bazı sorunlar ortaya çıktı. Silikon taktıranlar, geri çağrıldı. Türkiye’de bunları kullananlar var mı?
Bugünlerde çok göz önünde olan yabancı bir firmanın protezleri toplatıldı. Bu bir skandal değil, koyulan protezler belli bir zaman içinde belli bir oranda sızdırma yapmış. Silikon protezlerin toplatılması ve kullanılanların çıkartılması konusunda bildirimde bulunmuş. Aynı durumu ünlü araba markaları da yaşıyor. Mesela; Toyota bazı arabalarında seri üretim hatası görüyor ve onları toplatıyor.

Kullananların sağlıkları tehlikeye girmiş midir? Bu protezi takan cerrahlar, sizce bu konuda suçlu mu?
Cerrahlar ‘Bu daha ucuz’ diye söz konusu protezi takmamışlar. Sonuçta her üründe olduğu gibi her protezde de ufak tefek sorunlar olabiliyor. Dolayısıyla bunu takan cerrahlar da, onu değiştirmeyi öneriyor.

SİLİKONU ÇIKARTMADIK!

Silikonlu bir kadın meme kanseri olursa ne oluyor? Önce silikon çıkartılıp sonra şüphe üzerinde mi yoğunlaşılır?
Bir doktor olarak böyle bir durumla karşılaştım. Hem de estetik amacıyla silikon taktırmış bir tane değil, birçok hastam oldu. Ama bunlar, normal rutin kontrolde yakalanan tümörlerdi. Gerek bizim gerekse hasta için hiçbir şey değişmedi. Aynı silikonlu olmayan hastalar gibi gereken tetkikleri yaptıktan sonra ameliyatı planladık. Tümörün yeri, şekli ve boyutu uygun olduğu için silikonu çıkartma ihtiyacı duymadığımız hastalarımız bile oldu. Ameliyatları gayet başarılı geçti. Şimdi gayet sağlıklılar…

TEKNOLOJİ GELİŞTİ SORUN YOK!

Tıbbi malzemelerde uzun yıllar kullanımdan sonra sorunlar ortaya çıkıyor. Sizce protez memelerin de yıllar sonra bilmediğimiz sorunları çıkar mı?
Protez uzun zamandır kullanılıyor. Ama her şeyde olduğu gibi teknoloji çok gelişti. Şu anda kullanılan protezler, uzun süre takibe alındı. Ama hiçbir problem çıkmadı.

İZ AZ AMA KOLTUK ALTINDAN SİLİKON TAKTIRMAYIN

Silikonlar vücuda çeşitli şekillerde yerleştirilebiliyor. En sağlıklısı hangisi? Silikonu koltuk altına yerleştirmek mi, meme başından almak mı?
Protezler değişik yerlere yerleştirilebiliyor ya da değişik noktalardan alınabiliyor. Bunun anlamı şu ki; protez koltuk altından, memenin altındaki hattan ya da meme ucundan yerleştirilebiliyor. Ben burada, mesleki deneyimime dayanarak, protezin meme başı veya memenin alt hattından yerleştirilmesini tercih ederim. Bunun amacı, hiçbir zaman memedeki normal lenf yolu akımının bozulmamasıdır. Çünkü memenin klasik lenf akımının yüzde 95’i koltuk altına doğrudur. Ama genelde cerrahlar, meme protezlerinin koltuk altından takılmasını tercih edebiliyor.

KOLTUK ALTI RİSKLİ!

Peki koltuk altından yapılan ameliyatın zararı ne?
Şöyle ki; bu operasyonu yaptıran kişi, daha sonra hayatının herhangi bir bölümünde meme kanserine yakalanırsa, tedavisi zorlaşıyor. Yapılması gereken ameliyatın boyutları büyüyebiliyor. Koltuk altının kazınmasına neden olabiliyor. Dolayısıyla ben, koltuk altından yerleştirmeyi tercih etmiyorum.

TAKILAN SİLİKONUN SERİ NUMARASI BİLİNMELİ!

Protez yerleştirilirken hata yapılırsa meme sağlığı bozulur mu? Tam olarak protez deri altına mı, kas altına mı konmalı?
Protezlerin yerleştirildiği belli başlı yerler var. Bunların bir tanesi kas altı, diğeri ise meme arkası… Bir de son yıllarda kullanılan çift planlı protezler var. Bunların da bir yarısı kas altına, diğer yarısı da kas üzerine yerleştiriliyor. Bunların hepsi kullanılabilir ama ameliyatı yapan plastik cerrahın mümkün olduğu kadar meme bütünlüğünü bozmaması gereklidir. Meme dokusu bozulursa, sorun çıkar.

Sizce meme estetiği yaptıracak kişiler, estetik cerrahını nasıl seçmeliler? Takılan silikonun garanti belgesini isteyebilirler mi?
Estetik cerrahide tecrübeli ve çok iyi doktorlar var. Onlar, bu konudaki en iyi malzemeyi kullanıyorlar. Maalesef bu da fiyata yansıyor. Burada protezi seçmek değil, düzgün materyal kullanan cerrahı bulmak önemli. Plastik cerrahlar, taktıkları protezlerin marka ve seri numaralarını hastalarına bildirip dosyalarına işlemeliler.

ŞEKLİNİ TAKİP EDİN!

Silikonlu memelere elle muayene yapılabilir mi?
Evet yapılabiliyor. El muayenesi de, mamografi de yapılıyor. Yalnız mamografide zaman zaman çok gergin dokulu memelerde çekim esnasında zorluklar yaşanabiliyor. Hastadaki ağrı biraz fazla olabiliyor. Bu durum da son derece normal. El muayenesi, protezli hastalarda daha bile etkili… Ancak, meme protezinden sonra kadın, yeni meme şeklini tanımalı ve ona göre de dokudaki değişiklikleri takip etmeli.

VÜCUTTAKİ YAĞLAR MEMEYİ BÜYÜTÜR

Yeni trend, kök hücreden yapılan meme protezleri… Sizce en sağlıklısı bunlar mı?
Meme estetiğinde son yıllarda meme altına ve meme içine yerleştirilen kök hücre enjeksiyonları moda oldu. Yani; memenin arkasına ya da vücudumuza, kök hücreden zengin yağ dokusu enjekte edilmeye başlandı. Bu yöntemle vücudumuzda fazla gördüğümüz yağlar, liposuctionla kalça ya da karından alınıyor; filtreden geçirilip kök hücreden zengin olarak meme içine enjekte ediliyor. Bu yağ dokusu, bölgedeki meme dokusunun dolgunluğunu artırarak, belli oranda memeye büyüme sağlıyor. Bunun normal kontrolden geçmiş, hastalığı olmayan bir kişi için riski yok! Ancak halen kanser tedavisi görmekte olan kişilere önermiyoruz. Bence yağ enjeksiyonu, kendi dokumuzu kullandığımız için, memeye yabancı bir madde enjekte etmeye göre daha sağlıklı. Ama yine de protez koymak da sağlıksız demek değil!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP