Köpek ırkları

Köpek ırkları

ABONE OL
Aralık 26, 2023 12:04
Köpek ırkları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SİVAS KANGAL
Kökeni: Çok eski çağlardan beri Küçük Asya’da yaşar. Türk bekçi köpeği olarak da bilinir. 1968’de Birieşik Devletler`e getirildi.
Tanımı: Erkekler 75-76 cm., dişiler 66-71 cm. yüksekliğindedir. Ağırlık: erkekler 45-68 kg., dişiler 41-59 kg. Anadolu çoban köpeği Büyük Pyrenees’e ve Kuvasz’a çok benzer, ancak daha narin ve çeviktir. Beyaz ya da ten renginde. düz, sert ve kalın tüyleri vardır. Kulakları ve bumu genellikle siyahtır.
Kişiliği: Zeki, kolay eğitilen, çocuklara karşı sabırlı, azarlanmaya duyarlı. sevilmek isteyen, yaşadığı yeri sahiplenen bir köpektir. Yabancılara karşı kuşkucudur ve bu nedenle güvenli ve çitlerle çevrili bir avluda yaşaması gerekir.
Kullanımı: Savaşta ve avda yüzyıllardır savaş köpeği olarak kullanıldı. Özellikle kurtlara karşı verdiği başarılı savaşlarla tanınır. Bir çoban köpeği olarak yorgunluktan ve kötü hava koşullarından etkilenmez. Günümüzde bekçi köpeği olmanın yanı sıra çoban köpeği olarak da kullanılmaktadır.

GREAT DANE
Kökeni: 1.0. 36 yılına ait bir Grek parasının üzerinde, günümüzde yaşayan Great Dane’ye çok benzeyen bir köpek resmi yer alır. Eğer bu köpeğin Grek kökenli olduğunu düşünüyorsanız, ona neden “köpeklerin Apollosu” dendiğini anlamanız kolaylaşır. Ne var ki, bu cins hakkında çok daha kesin ve çürütülemeyecek ve yüzyıllar sonra yaşanan bir dönemden gelen bir bilgiye sahip bulunuyoruz. I.S. 407 yılında Almanya’nın Gaul bölgesi, Italya’nın bir kısmı ve Ispanya, beraberierinde mastiff benzeri güçlü köpeklerini de getiren Asyatik bir kavim -Alanlar- tarafından istila edildi. Özellikle Almanya’da, ayıların ve yaban domuzlarının üstesinden gelebilen bu muhteşem hayvanların hayranlık uyandırdığı bu ülkede, bir cinsleştirme süreci başlatıldı. Bu köpekler Irianda tazılarıyla çiftleştirildiler. Bu çiftleşmelerden günümüzde Great Dane olarak bilinen o güzel, büyük, ince ve çevik köpekler dünyaya geldi. Ingilizce Dane denilmesine rağmen bu köpeklerin Danimarka ile hiç ilişkisi olmamıştır.
Tanımı: Great Dane, asaleti dayanıklılıkla, gücü zerafetle birleştiren dev bir köpektir. Asgari yükseklik erkeklerde 76 cm., dişilerde 72 cm. kadardır. Daha büyük gövdeli köpekler daha makbuldür. Ağırlık: 60 kg. kadar. Alın kısmı basık, uzun ve ensiz bir başı vardır. Burun kanalı geniştir. Boynu uzun ve kaslıdır. Ön bacakları dümdüzdür. Butları kaslı, kısa ve siyah çatımaklı ayakları yuvarlaktır. Kuyruk: orta uzunlukta, bacaklannın ortasına kadaruzanır. Gözler: yuvarlak, genellikle siyah, canlı ve zeki ifadeli. Kulaklar uzun, sivri ve dik. lyi gelişmiş beyaz dişleri makas çeneyi boydan boya çevrelemelidir. Hepsi, kısa, kalın, parlak ve sık tüylüdür. Tüylerin rengi değişiktir. Parlak siyah olanlar siyah gözlü, mavi olanlar ise açık renk gözlü olabilir.
Kişiliği: Great Dane yapısı gereği fazla değişkenlik göstermeyen bir köpektir, ancak koşullar gerektirdiğinde saldırganlaşabilir.Temel özellik olarak, yumuşak huylu, duygulu ve sabırlıdır.
Kullanımı: Uzun tarihi boyunca Great Dane, savaş köpeği, av köpeği, küçük araba çeken köpek, bekçi köpeği ve muhafız köpek olarak kullanılmıştır. Günümüzde hala bekçi köpeği olarak kullanılmaktadır, ancak güzelliği ve iyi huyluluğu nedeniyle dekoratif bir arkadaş olarak da değerilidir.

İNGİLİZ BULLDOGU
Kökeni: Çok eski Asya mastiffinden türetilmişse de Büyük Britanya’da büyük bir değişimden geçmiştir. Ortaçağ kökenli olan bulldog ismi sadece dayanıklı oluşunu değil aynı zamanda küçük bir boğayı andıran görünüşünü betimler. Arenalarda boğalarla dövüşen saldırgan bir kökektir. Bu tür gösteriler on dokuzuncu yüzyılda bir yasa ile yasaklanmıştır.
Tanımı: Boyu posu küçük, ama iri ve tıknaz bir köpektir. Çok iri bir başı vardır. Ortalama ağırlık: erkeklerde 24-25 kg., dişilerde 22-23 cg. Yüksekliği standardında belirtilmemişse de 30-35 cm. arasında değişir. Başı iri (ne kadar iri olursa o kadar makbuldür) gözleri yanaklarına gömülmüş gibidir. Kafatasındaki ve alnındaki deri kırışıktır. Yüzü kısa ve küt; burnu geniş ve siyah, iri deliklidir. Üst dudağı sarkık, alt çenesi çok kısadır. Gözler: yuvarlak, araları açık. koyu renk. Kulaklar: küçük ve ince, arkaları bir gül gibi kat kat. Boyun: kavisli, sarkık. Kuyruk: kısa. düşük duruşlu. Tüyler: kısave yumuşak. sarımsı kahverengi ve beyaz ya da beyazın çeşitli tonlarında.Siyah renk kabul edilmez.
Kişiliği: Hala dövüşlerde kullanıldığı on dokuzuncu yüzyıla kadar, saldırgan, yırtıcı ve kan dökücü bir hayvandı. Öyle ki, Romalılar zincire vurulmuş olsa bile bir bulldogun sokağa çıkarılmasını yasaklamışlardı. Yüzyıllar sonra tehdit edici görünüşünü korumakla birlikte, iyi huylu. temkinli, vakur. sadık. evcil, temiz ve aristokrat bir köpek haline geldi. Kendisine. “çirkin güzel,” denildi.

İNGİLİZ COCKER SPANİELİ
Kökeni: Spanielin variığına dair ilk bilgileri 1300 yılında Gaston Phebus’un yaptığı bir tanımlamadan öğreniyoruz. Ancak beş yüz yıl sonra çeşitli Ingiliz spanielleri yedi guruba ayrıldı: Clumber, Sus…, Welsh springer, Ingiliz splinger, field, Irianda su spanieli ve cocker. Bütün bu spanieller yüzyıllar önce Ingiltere’ye ithal edilen spaniel tipi bir köpekten türetilmiştir.
Tanımı: Ingiliz cocker spanieli neşeli, dayanıklı, zarif görünüşlü, sporcu bir köpektir. Yükseklik: erkeklerde 39.5-41 cm., dişilerde 38-39.5 cm. Ağırlık: 12.7-14.5 kg. Köşeli bir yüzü, geniş bir burnu ve güçlü makas çeneleri vardır. Gözler: kahverengi, neşeli, parlak. Kulaklar: gözleriyle aynı hizada olup ipeksi tüylerie kaplıdır. Boyun: omuzlara doğru kavisli ve kaslı. Kuyruk: düşük durur, neşeyle sallanır (biraz kesik olabilir). Bacaklar: kemikli ve tüylü. Ayaklar: sağlam ve yuvarlak. Tüyleri ipeksi ama dalgalı değil; saçaklı. Çeşitli renkleri olabilir. Bununla birlikte saf renkli olanların göğüs kısmında beyaz bir bölgenin varlığı kusur sayılmaz.
Kişiliği: lyi huylu, uysal, duygulu bir köpektir. çocuklarla arası çok iyidir. Yabancılaria ilişki kurabilir. Yavaş bir sesle havlar. Kendisi ne verilen emirieri itaatkar bir tutumla yerine getirir.
Kullanımı: Geçmişte av bulma konusunda mükemmeldi. İsmi çoğunlukla birlikte anılır. Dayanıklı oluşu ve yorulmama özelliğiyle tanınır. Çok zor arazilerde gayet rahat hareket edebilir. Avı dişlerinin arasında hafifçe tutar. Günümüzde de potansiyel olarak bir av köpeğidir, ama zamanla insana eşlik eden köpeklerin safına katılmıştır. Duygusal ve duyarlı bir köpektir, sert davranılmamalı, özenle eğitilmelidir.
Not: Şişmanlama eğiliminde olduğu için dikkatle beslenmelidir. Ipeksi tüylerini sık sık fırçalamak gerekir. Yaz aylarında kulaklarının içi kontrol edilmelidir. Kulakları çok sarkık olduğu için içleri çapaklanabilir ve ya tıkanabilir. Bu durum genellikie sağıdığa neden olur.

İNGİLİZ TOY SPANİEL
Kökeni: Bu cinsin ataları arasında Japon spanieli (Koreli), pug (Ingi liz) ve Maltalı (Italyan) cinslerin bulunduğu tahmin edilir. Ismini bu cinsi tamtan II. Charies’tan atmıştır.
Tanımı: Yükseklik: 25 cm. Ağırlık: 4.1-5.4 kg. Yüz: köşeli, geniş. basık burunlu. Bumn: siyah, delikleri açık. Kafatası: kubbe biçiminde. Gözler: iri. koyu renkli. bakışları anlamlı. Kulaklar: uzun, tüylü, yanaklara doğru sarkık. Tüyler: uzun, düz, ipeksi, bacaklarda ve kuyrukta saçaklı. Kral Charies spanielinin dört ayrı türü vardır: açık kahverengi lekeli siyah olan gerçek Kral Charies; kestane kızılı olan 1 inci ; beyaz, sarımsı kahverengi ve siyah olan Prens Charies; kızıl ve beyaz olan Blenheim.
Kişiliği: Çekingendir, ancak kendisine sevgiyle yaklaşanlarla daha sosyaldir. Çok az bedensel egzersize ihtiyacı vardır.
Kullanımı: Yalnızca insana eşlik eden köpek olarak kullanılır.

İNGİLİZ SETTERİ
Kökeni: llk setter 1500 yılında Fransa’da Ispanyol ve Fransız pointerinden elde edilmiştir. Üçyüzyıl sonra Büyük Britanya’ya getirildi ve burada son derece zeki bir köpek yetiştiricisi olan Edward Lawerack tarafından geliştirildi. Lawerack settere bugün de bilinen güzel bir biçim ve harika bir karakter kazandırdı.
Tanımı: Setter ince, görünüşü güçlü bir köpektir. Yükseklik: erkeklerde 56-62 cm., dişilerde 53-58 cm. Ağırlık: 27-32 kg. Biraz çıkık alınlı uzun bir başı vardır. Yüzü baş uzunluğunun yarısı kadardır. Gelişmiş ama sarkık olmayan dudakları vardır. Alt ve üst çenesi tam olarak bitişir. Iri, siyah ya da siyaha yakın bir burnu vardır. Gözler: iri. parlak, yumuşak bakışlı, ela renkli. Kulaklar: yumuşak kıvrımlı, sarkık. Kuyruk: hafif kıvrık, saçaklı. Tüyleri düz ve ipeksidir, asla kıvrık olmaz. Ensesinde, bacaklarında ve baldırlarında uzun tüy saçakları vardır. Ingiliz setterinin. siyah ve beyaz, beyaz ve limon, beyaz ve portakal, beyaz ve kestane ya da üçrenkli (siyah, beyaz. kızıl) olması tercih edilir. Az veya çok benekli veya çeşitli iriliklerde lekeli olabilir.
Kişiliği: Sakin, duyarlı, canlı, insan dostu ve duyguludur. Refleksleri iyidir. Disiplinli ama coşkuludur. Sabırla ve ikna yoluyla eğitilmeye çok yatkındır.
Kullanımı: Isminden de anlaşıldığı gibi avı fark ettiği zaman yarı oturma vaziyetine geçer. En değerii yeteneklerinden biri, mükemmel koku alma duyusudur. Saatlerce önce geçip gitmiş bir hayvanın kokusunu bile alabilir. Ayrıca, hızlı, yorulmaz, hareketli ve güçlüdür. Hertüriü araziye, sularla kaplı olanlara bile, uyum sağlayabilir. Kötü hava koşullarına ve yaz sıcağına dayanıklıdır. Her türiü avda kullanılır ve efendisiyle uyum içinde çalışır.
Not: Çok iştahlı olduğu için şişmanlama eğilimi vardır. Evde ve bahçede yaşayabilir. Ancak birkaç saat özgür olabilmek için yüksek çitlerin üzerinden atladığı ya da tüneller kazdığı bilinmektedir.

İPEKSİ TERRİER

Kökeni: Skye, caim ve Yorkshire terrierierinin çiftleştirilmesiyle geliştirilen bu cins Avustralya terrierinin kuzenidir. Standardı ilk kez 1962’de saptandı ve 1967’de güncelleştirildi. Sidney terrieri olarak da bilinir.
Tanımı: Sağlam yapılı ama hafif bir köpektir. Ortalama yükseklik: 22.5 cm. Ağırlık: 4-5 kg. Başı orta uzunlukta, kulaklarının arası geniş, güçlü ve tipik bir terrierdir. Sağlam bir çenesi, siyah bir burnu, yuvarlak gözleri, dik duruşlu V biçiminde kulakları vardır. Gövdesi uzuncadır. Kuyruğu kesiktir ve dik durur. Tüyleri: 12-15 cm uzunluğunda, ipek yumuşaklığında. Renk: mavi, ateş kımnızısı, ya da gri,mavi ve ateş kırmızısı.
Kişiliği: Canlı, azimli, neşeli, sosyal, meraklı, çokzeki.
Kullanımı: Küçük hayvanları inlerinde avlama ve fareleri yakalama konusunda gelişmiş içgüdülere sahip olmasına rağmen, sadece insana eşlik eden bir köpek olarak değerlidir.
Not: Tüylerinin güzelliğini korumak için sürekli bakım gerekir.

İRLANDA SETTERİ
Kökeni: Muhtemelen Ingiliz setterinden daha eski bir köpektir. Bununla birlikte her ikisinin ortak atası Ispanyol pointeridir.
Tanımı: Erkeklerin yüksekliği 54 cm. ile 62 cm. arasında değişir. Dişiler 52-60 cm. kadardır. Ağırlık: erkeklerde 18-22.5 kg.. dişilerde 15-22kg. Yüz uzunluğu baş uzunluğunun yarısı kadar olmalıdır. Burun kanalı düzdür; burnu koyu renk ya da siyaha yakındır. Çeneleri tam olarak bitişir. Gözler: kestane ya da koyu ela Kulaklar: üçgen. ince ve yumuşak. Göğsü dar ve göğüs kemiği çıkıktır. Yatay duran kuyruğu saçaklıdır. Tüyleri başı dışında uzun ve ipeksidir. Başındaki tüyler kısa ve yumuşaktır. Ayakları bile tüylerle kaplıdır. Renkler: siyaha yakın kızıl. en ufak bir siyah iz olmaksızın parlak.
Kişiliği: Eneıjik, duygulu, coşkulu, bağımsız. Yabancılara karşı hoşgörülü değildir.
Kullanımı: Son derece hızlıdır. Koku alma duyusu mükemmeldir. Her türlü araziye ve iklim koşullarına uyumludur. Her türlü avda kullanılır. Sularia kaplı arazilerde bile çalışabilir. Uzun ömürlü bir köpektir.

İSPANYOL MASTİFF
Kökeni: Ispanya’nın Estramadura bölgesinde yaşar. Aslında Estramadura ya da La Mancha mastiffi olarak da bilinir.
Tanınmı: Sert, dayanıklı, kırsal görünüşlü bir köpektir. Yükseklik: 65-70 cm. Ağırlık: 50-60 kg. Dişiler biraz daha küçüktür. Uzun yüzü, güçlü çenesi ve dolgun dudakları ve vücuduyla orantılı bir başı vardır. Gözler: küçük, zeki ifadeli. Kulaklar: sivri, düşük. Kuyruk: saçaklı, düşük duruşlu. Tüyleri boldur, fakat uzun değildir. En genel rengi kırmızımsı, kurt rengi, açık kahverengi, beyaz ve altın, beyaz ve gri ve bu renklerle çizgili.
Kişiliği: Neşeli, itaatkar, efendisine karşı duygulu, ancak yabancılara karşı kuşkucudur. Eğitilebilir.
Kullanınmı: Tipik bir muhafız köpeğidir; özellikle kırsal kesimde, fabrikalarda yada iş yeri avlularında kullanılır. Ancak başka görevler için de mükemmeldir. Çoban (kurtlara karşı amansızdır), özellikle vahşi domuz avcısı, araba çekicisi. Askeriye tarafından cephaneliklerin korunmasında kullanılmıştır.

İTALYAN POİNTER
Kökeni: Avrupa`nın en eski av köpeği cinselerinden biridir. Pliny , Xenophon , Dante ve Cellini gibi çeşitli isimler almıştır. On altıncı yüzyılda avda ateşli silahlar kullanılmaya başlandığında popiler oldu.
Tanımı: Yüzü ciddi görünüşlü. , uzun ve hızlı koşabilen zarif ve güçlü bir köpektir.Yüksekliüi: 55-67cm., ağırlığı : 25-40kg. olmalıdır. Uzun ve köşeli bir başı , dışa doğru cıkık bir kavisli kaşları vardır .Kalın burnu et rengi yada kahverengidir. Dudakları sarkıktır. Gözler: tüylerinin rengine göre , sarı yada aşı boyası renginde. Kulaklar : çok gelişmiş sarkık ve tomar biçiminde . Kuyruk : 15-25cm. kadar kesik. Tüyler: kısa ve parlak. Renkler: saf beyaz , portakal amber yada kestane lekeli beyaz yada portakal veya kestane benekli beyaz. Boyunda aşırı sarkıklık kusur kabul edilir.
Kişiliği: Düşünceli , itaatkar, uysal , eğitilebilir ve sadıktır.Çok neşeli bir köpek değildir.
Kullanımı: Avı bulma konusunda çok yeteneklidir . Yakaladığı avı güvenli bir biçimde bulur ve hata yapmadan getirir. Her tür ava uyum sağlayabilir. Avcı ile tam bir iş birliği içindedir. Sakin ve temizdir .Aileye gayet iyi uyum sağlar.

JACK RUSSELL TERRİERİ

Kökeni: Bu cins, büyük bir köpek yetiştiricisi ve tanınmış bir köpek sever olan Ingiliz din adamı Parson Jack Russel tarafından geçen yüzyılda geliştirildi.
Tanımı: Amerikan Köpek Kulübü tarafından kabul edilmemiştir. Bu nedenle belirlenmiş bir standardı yoktur. Tilki terrierine benzer. Bacakları daha kısa, yüksekliği 22 cm., ağırlığı 9 kg. kadardır. Koyu renk, içe çökük gözleri, geniş, öne doğru katlı kulakları, bulaşık telini andıran tüyleri vardır.
Kişiliği: Cesur, şen, fedakar, itaatkar.
Kullanımı: Bütün küçük terrierier gibi inindeki küçük hayvanları avlamak için kullanılır. Yeteneği ve hızı ona özellikle değer kazandırır. Çok dar geçitlerden bile geçebilir. Daha sonra o da diğerieri gibi insana eşlik eden köpeklerin safına katılmıştır.
Not: On dokuzuncu yüzyılda yaşadığı şöhret döneminden ve Parson Jack Russell’ın ölümünden sonra köpek severler tarafından fazla kabul görmemiş ve zamanla unutulmuştur. Bununla birlikte ingiltere’de hala mükemmel derecede saf cinsler bulunmaktadır.

JAPON SPANİELİ
Kökeni: Muhtemelen Korelidir. Daha sonra Japonya’da geliştirilmiş ve 1700 yılında Avrupa’da yaygınlaşmıştır. 1853’de Kraliçe Victorya’ya armağan edildiğinde şöhretinin zirvesine ulaştı.
Tanımı: Japon spanielinin yüksekliği 30 cm. den, ağırlığı ise 3.2 kg.dan fazla olmamalıdır. Ne kadar küçük olursa o kadar değertidir. 0ldukça iri bir başı. açık burun delikleri, çok kısa bir burun kanalı. basık bir yüzü vardır. Kafatası öne doğru çıkıktır. Gözler: badem biçiminde, koyu. bakışları anlamlı. Kulaklar. ters V biçiminde. tüylü.Kuyruk: sırta doğru düşük. Tüyler siyah ya da kızılımsı lekeli, beyaz; başı dışında bütün vücudunu kaplayacak şekilde uzun ve yumuşaktır.
Kişiliği: Efendisine son derece bağlı, uysal. duygulu, zeki ama yabancılara karşı huysuz.
Kullanımı:İnsana eşlik eden bir köpektir. Kolayca hastalanabilir.

KISA TÜYLÜ ALMAN POİNTERİ
Kökeni: İspanyol pointerinden türetilen bu köpek 1600’de Flaman avcılar tarafından Almanya’ya getirilmiştir. Italyan ve Ingiliz pointerieriyle çiftleştirilerek daha hızlı ve daha enerjik hale gelmesi sağlanmıştır. Kısa tüylü modem tipi Avrupa’da kısa süre içinde popülerolmuştur.n kaburgalar. Kuyruğu av sırasında yaralanmaması için kesilir. Tüyler: kısa, kalın.kaba. Renkler: kestane, göğüs ve bacaklarda küçük beyaz benekli kestane; başta kestane renginde lekelerle koyu kahverengimsi demirkiri; kahverengi benekli lekeli ve masklı; ya da bütün bu renklerle biriikte siyah. Sarı renk bir kusur olarak görülmez.
Kişiliği: Coşkulu, eğitilebilir, atik, kararlı, zeki, neşeli, itaatkar, çocuk dostu.
Tanımı: Kısa tüylü Alman pointeri seçkin görünüşlü, zahf bir köpektir. Yüksekliği 62-64 cm., ağıriığı 25-32 kg. kadardır. Belirienmiş standardına göre, ince ve zarif hatları olan bir başı, hafif kemerli geniş bir kafatası, dışa doğru çıkık kahverengi uçlu burnu (et renginde olması istenmez), hafif sarkık dudakları, güçlü ve aynı hizada çeneleri olmalıdır. Gözler: kahverengi (sarı renk kusur olarak kabul edilir). Kulaklar: orta uzunlukta, yassı. yanaklara yapışık gibi, uçları yuvarlak. Göğüs: geniş ve yüksek; kavisli ama dışa doğru çıkık olmaya
Kullanımı: Kısa tüylü Alman pointeri her türlü avın bulunmasında, avın izlenmesinde ve korunmasında kullanılır. Dağlarda, ormanlarda, bataklıklarda ve her türlü iklimde olağanüstü bir avlanma yeteneği sergiler. Bir ölçüde kırsal görünüşlü bir köpektir. lyi huylu olmasına rağmen apartman köpeği olarak yaşayamayacağı düşünülür. Bununla birlikte, av mevsimi sona erdikten sonra kendisine belirli bir hareket alanının sağlanması halinde her koşula

KUVASZ
Kökeni: Bazı yazarlar Kuvasz’ın Hunlar’dan bu yana bilindiğini iddia ederler. Bazıları da bu köpeğin1200 yılında Moğollar Macaristan’a kaçararken Türk sürgünlere ve onların sürülerine eşlik eden bir çoban köpeği olduğunu öne sürerler. İsmi Türkçe “koruyucu” anl….. gelir. (Kavas sözcüğünden türemiş olmalı Ç.N) Kuvasz on beşinci yüzyılda en muhteşem dönemini yaşadı. Kral Matyas, insanlara değil sadece kendi Kuvasz köpeklerine güvendiğini iddia ediyordu. Kral’ın ölümü üzerine Kuvasz bütün Ortaçağ dönemi boyunca sürecek olan asli görevine, çobanlığa geri döndü.
Tanımı: Kuvasz sağlam yapılı, bedeni orantılı bir köpektir. Yükseklik: 75 cm. Ağıriık: 50 kg. Biçimli, çok güzel bir başı, öne doğru incelen ve yüzüne soylu bir ifade veren burnu vardır. Gözler: badem biçiminde, koyu kahverengi. Kulaklar: sarkık. Kuyruğu düşüktür; heyecanlandığı zaman dikleşir. Tüyleri: beyaz ya da fildişi. Baş ve ayaklarındaki tüyler kısa, gövde ve bacak tüyleri ise dalgalı olup 10-15 cm. zunluğundadır. Kişiliği: Cesur, itaatkar ve nazik.
Kullanımı: Yetenekli bir çobandır ve sürüyü kurtlara karşı savunur. Güzel ve nazik olduğu için günümüzde insan dostu olarak da değeriendirilmektedir.
ağı düşünülür. Bununla birlikte, av mevsimi sona erdikten sonra kendisine belirli bir hareket alanının sağlanması halinde her koşula uyum sağlayabilir.

LABRADOR RETRIEVER
Kökeni: Newfoundland’ın yerlisi olan bu cins 1800 yılında Labrador’dan gelen İngiliz gemileriyle Büyük Britanya’ya getirildi.
Tanımı: Kısa, sağlam bir köpektir. Yüksekliği 55-47 cm., ağırlığı 24-36 kg. Dişiler 54-56 cm. yüksekliğindedir. Sağlam, uzunca bir başı, kalın bir burnu vardır. Makas çenelidir. Gözler: kestane ya da ela, bakışları anlamlı. Boyun: güçlü. Kuyruğu: orta uzunlukta, kısa ve kalın bir tüy tabakasıyla (samur kuyruk) kaplı. Bacaklar: kemikli ve sağlam yapılı. Tüyler: sık, sert, dalgasız. Su geçirmeyen ikinci bir tüy tabakası vardır. Renkler: siyah, sarı, karaciğer kırmızısı daima tek renk. Bazen yeni doğmuş siyah yavruların arasında bir tane sarı yavru olabilir.
Kişiliği: Canlı, duygulu, sevimli.
Kullanımı: Koku alma duyusu mükemmeldir. Efendisiyle uyum içinde çalışmayı bilir. Bataklık ve sulu arazilerde avı getirme konusunda mükemmeldir. Suya dalma alışkanlığını yüzyıllarca sürdürmüş, ağlarını toplayan balıkçılara yardımcı olmuştur. Soylu, sağlıklı vedayanıklı bir köpektir.

MALTESE
Kökeni: Geçmişi çok eskilere uzanan bu köpek, Grek filozofu Theophrastus tarafından “Melita” cinsi olarak tanımlanmıştır. Melita, Malta’nın arkaik ismidir. İtalya’da minyatür spaniel ve poodle kanı eklenerek geliştirilmiştir.
Tanımı: Yükseklik: erkeklerde 21-25 cm., dişilerde 20-23 cm. Ağırlık: 3-4 kg. Yüzü baş uzunluğunun üçte biri kadar olmalıdır. Siyah burnu, açık burun delikleri vardır. Gözler: iri, koyu sarı. Kulaklar: sarkık, uzun tüylerle kaplı. Kuyruk: tüylü, sırta doğru düşük. En önemli karakteristiği tüylerinin güzelliğidir. Tüyler parlak olmalıdır. Tüy uzunluğu 22 cm. kadardır ve yere kadar uzanır. Rengi saf beyazdır, fildişi de olabilir. Her gün taranmalıdır.
Kişiliği: Zeki. oyuncu, efendisine bağlı. Yabancı sesler duyduğu zaman dikkat kesilir.
Kullanımı: İnsana eşlik eden klasik bir köpektir. Zarif ve sevimlidir. On sekiz yaşına kadar yaşayabilir. Nemden korunmalıdır. Not:Tüylerinin güzelliğini korumak için bahar ve güz aylarında yağmurdan korunmalıdır.

ESKİ İNGİLİZ MASTİFF
Kökeni: Avrupa’ya, Fenikeliler tarafından getirilen, Tibet mastiffinden türetilmiştir. Kısa süre içinde Büyük Britanya’nın yertisi olmuş ve büyük değer kazanmıştır.
Tanımı: Mastiff, cüsseli, canlı ve sağlam yapılı bir köpektir. Asgari yükseklik: erkeklerde 75 cm., dişilerde 70 cm. Ağırlık: 79-86 kg. Büyük, ağır, dörtköşe bir başı, oldukça gelişmiş, biraz da sarkık dudakları vardır. Gözler: küçük, koyu ela Kulaklar: başın biraz üst kısmında, etli ve düşük. Kuyruk’ bacakların orta kısmına kadar uzanır. Tüyleri kısa ve kalındır. Renk: altın sarısı, açık kahverengi, gümüş ve kaplan. On sekizinci yüzyılda şu sözlerle belirleniyordu: “Bir mastiffin karşısında köpek, bir arslanın karşısındaki kediye benzer”
Kişiliği: Dikkatli köpek yetiştiriciler geçmişten gelen vahşi özelliklerini gidermişlerdir. Günümüzde, dengeli ve nazik bir hayvandır. Özellikle çocuklarla arası iyidir. Eğitilirse, suçlulara olağanüstü bir kavgacılıkla saldırır.
Kullanımı: Geçmişte gösterilerde kullanılan, özellikle kana susamış bir savaş köpeği idi. Daha sonra, sürüleri ve ıssız yerlerdeki fabrikaları korumak için kullanıldı. Günümüzde, insana eşlik etmenin yanı sıra. hala bekci köpeği ve muhafız olarak kullanılmaktadır.

MİYATÜR PİNSCHER
Kökeni: Kökeni bilinmiyor. Kısa tüylü Avusturya terrieri de denilir.Ancak inasana eşlik eden alman terrieri Zwergpinscher ile karıştırılmamalıdır.
Tanımı: Gövdesi biraz alcak sağlam yapıda ve orta büyüklükde bir köpekdir.Yükseklik 35-50 cm, Ağırlık: 12-18 Kg Standart özellikleri: Armut biçiminde bir baş, kalın bir burun, Kırık kulaklar geniş göğüs önden daha geniş bir görünüş. Kuyruğu Sırta doğru kıvrık durur. Kısa, açık sarı, açık kahverengi, geyik kırmızısı, kızılımsı siyah ya da kaplan renginde olabilir. Tüylerinde her zaman beyaz lekeler vardır.
Kişiliği: Cesur inatcı uyanık. Havlar ve refleksleri hızlıdır.Görünüşü güzeldir.
Kullanımı: Bekçi köpeği olarak dikkat çeker. En ufak bir kuşkuda harekete geçmeye hazırdır. Kötülük yapabilecek kişilere kararlılıkla saldırır ve bütün gece uyanıklığını korur. Arazide terrier e özgü nitelikleri sergiler.Forumturka.net–mobidek

MİNYATÜR SNAUZER
Kökeni: Üç çeşit Snauzer köpek onaltıncı yüzyıldan bu yana sığır çobanlarına eşlik ve yardımclık eden hayvanların başında yer alır. Köpeklerin ceddi “kıl tüylü” Alman Pinscher ve Schafer Pudel köpeklerini içerir ve belkide ilk Snauzer’ler günümüzdeki Snauzer soyunuda içine almaktadır. Çok amaçlı köpeklerdir. Bunlar eşlik ettikleri kadar, çok iyi gözcülük de edebilirler.Köpek ıslahı ile uğraşanlar küçük, kıl tüylü Affenpinscher, maymununu andıran köpekle melezleme suretiyle çok daha ufak kıyım türleri elde etmişlerdir. Daha sonraki çalışmalar sonucunda Minyatür Snauzer’ler elde edilmişlerdir ki, bunlara Zwegschnauzer de denilmektedir.Köpeğin Huyu:İyi huylu, çocuklara karşı son derece dost ve arkadaşça davranan sevimli bir köpektir.
Gereksinimleri :Uzun gezilere, devamlı ve programlı bakım ve taranmaya düşkündür.

NAPOLİTEN MASTİFF
Kökeni: Bütün Avrupa Mastiffleri Tibet mastiffinden gelmedir. Bu cins, köpek türlerinin en eskisidir. İlk Asya mastiffleri muhtemelen 1.0. 300 yılı cıvarında Büyük İskender tarafından Hindistan’dan Yunanistan’a getirildi. Grekler bu köpekleri Romalılarla tanıştırdılar. Onlar da bu köpekleri coşkuyla benimsediler ve sirk savaşlarında kullandılar. “Mastiff” sözcüğü Latince massivus , cüsseli. sözcüğünden türetilmiştir. Ne var ki, Ingiliz köpek uzmanlarının teorileri başkadır. Onlar bu köpeğin Fenikeliler tarafından 1.0. 500 yılında Biritanya’ya getirildiklerini ve buradan Avrupa’nın öteki bölgelerine yayıldıklarını öne sürerler. İddia ve teoriler ne olursa olsun Napoliten Mastiff’in Roma Molossusu’ndan türediği açıktır. Avrupa’nın öteki bölgelerinde nesli tükenirken kötü hava koşullarına ve savaşlara rağmen Campania bölgesinde yaşamaya devam etmiştir. Bu nedenle Napoliten Mastiff’in iki yüz yıldır Campania’da var olduğu rahatlıkla söylenebilir. Gene de bu cins 1946’ya kadar resmen tanıtılmamış ve standardı 1949’a kadar belirlenmemiştir.
Tanımı: Yükseklik: erkeklerde 65-75 cm., dişilerde 60-70 cm. Mastifflerin ağırlığı 70 kg.a kadar çıkabilir. Ciddi, güçlü görünen köpeklerdir. Başı büyüktür. Boyun derisi ensesine kadar uzanan büyük katlar yapacak şekilde sarkıktır. Tüyler: kısa, kalın, düz, parlak. Renk: kurşun rengine yakın siyah, gri, kaplan rengi, ya da açık kahverengi; bazen ayak ve pençe üzerinde beyaz lekeler bulunur. Göz rengi: tüylerin rengine göre değişir. Savaşta kullanıldıkları dönemden kalma bir adet gereğince kulakları ve üçte bir oranında kuyrukları, kesilir.
Kişiliği: Kaba ve hatta vahşi görünüşüne rağmen, barışçı ve dengeli bir köpektir. Efendisine ve aile dostlarına karşı yumuşak ve duyguludur. Çok cesur bir hayvandır ve fiziksel acılara büyük bir sabırla dayanır.
Kullanımı: Napoliten Mastiff ve ataları tarih boyunca savaşlarda. dövüş köpeği olarak sirklerde kullanılmışlardır. Bazen suçlulara suç ortaklığı etmişler, bazen polise yardımcı olmuşlar; yük hayvanı, arkadaş ve muhafız olarak kullanılmışlardır. Günümüzde, eğitilmiş bir mastiff gerek kişileri gerekse belirli bir mülkü korumak bakımından mükemmeldir.
Not: Napoliten Mastiffin mutlaka egzersiz yapması gerekir. Bahçeli bir eve, hatta bir apartman katına uyum sağlayabilir. ikinci durumda, onu günde iki kez uzun yürüyüşlere çıkarabilecek güçlü bir efendisinin olması gerekir.Forumturka.net–mobidek

PAPPILON
Kökeni: Küçük kontinental spaniel ile aynı kökenden gelir.
Tanımı: Düşük kulaklı küçük kontinental spanielin aksine papillon ya da kelebek köpek, yanlara doğru açık dik kulaklara sahiptir. Bu özellik ona bir kelebek görünümü verir. Kulaklarının içi yumuşak ve dalgalı tüylerle. dışı ise saçaklı tüylerie kaplıdır. Kulaklarının biçimini koruması için bu köpeği küçük kontinental spaniel ile çiftleştirmemek gerekir. İkisinin çiftleşmesinden oluşan yavrular kulaklarının özelliği nedeniyle kusurlu sayılırlar. Pappilon, zarif, sporcu bir küçük köpektir. Yükseklik: 28 cm. Ağırlık: 4.1-4.5 kg. Tüyleri, siyah ve beyaz, kahverengi ve beyaz ya da siyah ve beyaz çizgili olabilir. Özel bakım gerektirir.
Kişiliği: Dengeli, itaatkar, sessiz.
Özelliği: En cana yakın insan dostudur; küçük olmasına rağmen dayanıklı ve uyumludur.

PEKİNESE
Köken: Muhtemelen spitz kanı taşır; fakat kökeni dört bin yıllık bir tarihin sisleri içinde kaybolmuştur. Yüzyıllarca Pekin imparatorluk ailesinin gözdesi olmuştur. 1860 yılında bu köpekleri Yazlık Saray’ın harabeleri arasında bulan İngiliz ve Fransız askerler tarafından Avrupa’ya getirildi.
Tanımı: Yükseklik: 30.4-45 cm. Ağıriık: 3.6-4.5 kg. İri bir başı vardır. Gözlerinin arası açıktır. Kısa ama belirgin bir bumu, kırışık bir yüzü vardır. Ağzı kapalı durur, dişleri ve dili görünmez. Gözler: iri, siyah, berrak, biraz çıkık. Kulaklar: yürek biçiminde. uzun tüylü. Boyun:kısa ve kalın. Tüyler: uzun ve düz, ağır yeleli ve bol. Koyu kırmızı ve albino dışında her renk olabilir.
Kişiliği: Duyarlı, efendisine karşı son derece duygulu, yabancılara karşı kuşkucu, vakur, sadık, itaatkar, çılgınlık derecesinde cesur.
Kullanımı: Klasik bir apartman ve kucak köpeğidir. Gerektiğinde havlayan bir bekçi köpeği haline de gelebilir.
Not: Sık taranmalıdır. Dişlerini erken yaşta kaybetmemesi için diş temizliği gerekir.Forumturka.net–mobidek

PUG
Kökeni: Dört yüz yıl kadar önce Çin’den Hollanda’ya getirildi, daha sonra İngiltere’de mükemmelleştirildi.
Tanımı: Sağlam bir gövdesi, iyi gelişmiş bir kas yapısı vardır. Yükseklik: 25.4-28 cm. Ağıriık: 6.3-6 kg. Yuvarlak, iri bir başı; kısa, köşeli bir yüzü vardır. Alnında derin kırışıklıklar görülür. Gözler: çıkık, yumuşak bakışlı. Kulaklar: sarkık, kadife yumuşaklığında. Kuyruk: kalçalarına doğru kıvrık. Bacaklar: düz ve güçlü. Tüyler: yumuşak ve parlak. Renkler: kayısı sarısı, gümüş, siyah; yüzünde mask olabilir.
Kişiliği: Özellikle efendisine karşı duygulu, sevimlidir. Sıcak havalardan kötü etkilenir. Sıcak havalarda kapalı arabaların içinde ya da havasız apartman katlarında tutulmamalıdır.
Kullanımı: İnsana eşlik eden bir köpek olarak kullanılır. Özellikle kadınlar arasında popülerdir.Forumturka.net–mobidek

ROTTWEILER
Kökeni: Muhtemelen İtalyan mastiffinden gelmektedir. Ortaçağ’da, çoban köpeği olarak kullanıldı. Wuttemberg’deki bir Alman kasabasında, Rottweil’de yetiştirildi. 1800’lerde nesli tükendi. Yirmind Yüzyıl’ın başlarında Stuttgart’da toplanan coşkulu köpek yetiştiriciler sayesinde, yeniden popüler hale geldi.
Tanımı: İri ve güçlü bir gövdesi vardır. Erkeklerin yüksekliği 60-68 cm., ağırlığı 50 kg. kadardır. Dişiler biraz daha küçüktür. Küresel bir başı vardır; kulaklarının arası oldukça geniştir. Burnu çok iyi gelişmiştir; makas çenelidir. Gözler: koyu kahve, iyi huylu ve sadakatli bir ifade taşır. Kulaklar üçgen, ilen doğru düşük. Kuyruğu çok uzunsa biraz kısaltılmalıdır. Tüyler: kısa, sert ve kalın. Yanaklarında, burnunda, pençelerinde ve bacaklarında izler vardır. Rengi siyahtır.
Kişiliği: Dengeli, sakin, itaatkar, cesur ve kolay eğitilir. Sadece efendisi saldırıya uğradığı zaman sertleşir.
Kullanımı: Çoban ve polis köpeği olarak kullanılır, daha önemlisi bekçi ve muhafızdır. İnsana eşlik eden bir köpek olarak da değerlidir ve özellikle çocuklarla arası iyidir.
Not: Bir batında on iki yavru doğurabilir.

SAMOYED
Kökeni: Çok eski zamanlardan bu yana Samoyedler olarak bilinen bir avcı ve balıkçı nüfus ile birlikte Sibirya’da yaşar. Yüzyıllardır kızak çeken güzel ve dayanıklı bir köpek olarak bilinir. 1889’da kaşif Robert Scott bu cinsten pek çok köpeği İngiltere’ye getirdi. Cins, burada geliştirildi ve bütün dünyaya yayıldı.
Tanımı: Samoyed güçlü, dayanıklı ve aktif bir köpektir. Yükseklik: erkeklerde 53-60 cm., dişilerde 48-53 cm. Ağırlık: 23-30 kg. Güçlü. öne doğru uzun bir başı, siyah ya da kahverengi bir burnu ve güçlü bir çenesi vardır. Gözler: siyah, eğik ve derin. Kulaklar: orta büyüklükte, uçları yuvarlakça, ve dik. Kuyruk: uzun, çok tüylü, sırta doğru eğikdurur. Bacaklar, sağlam ve kaslı. Ayaklar: yassı ve tüylerle kaplı. Tüyleri kalın ve sıktır, dalgalı değildir. Kalın ve yumuşak derisi onu kutup soğuklarından korur. Rengi, saf beyaz, grimsi beyaz. sarı ve sarılı beyazlı olabilir.
Kişiliği: Sakin, nazik, vakur, sadık ve duygulu bir köpektir. Köpek takımlarında kullanıldığı için, bu değerli özelliklerini dışa vurma fırsatı genellikle yoktur. Ne var ki, tek bir efendiye bağlandığı zaman, iyi huylu, sevimli ve insanlara uyum sağlayabilen bir köpek haline gelir. Asla sorun çıkarmaz ama gerektiğinde hasımlarıyla başedebilir.
Kullanımı: Klasik bir kızak köpeğidir. Kızakları çok uzun mesafeler boyunca çekebilir. Mors avında, sürü bekçiliğinde ve muhafızlıkta başarıyla kullanılmıştır. Arkadaş ve bekçi köpeği olarak da ken-disini kanıtlamıştır. Güzelliği ve kibarlığı dünyanın her yerinde ona arkadaşlar kazandırmıştır. Mizacında sertlik yoktur, çocuklarla oynayabilen temiz bir köpektir. Tek kusuru sık sık ve yüksek sesle havlamasıdır. Hırsızlara karşı çok sert olabilir.
Not: Tüylerinin saf beyaz olması ve düzenli banyo yapma ihtiyacı duymaması, olumlu niteliklerinden birini oluşturur. Özeflikle yaz aylarında, parazitlerin istilası başladığında hergün fırçalanması gerekir.Forumturka.net–mobidek

SHAR-PEİ
Kökeni: Ataları bilinmemektedir. Chow chow’dan türetilmiş olabilir. Ancak bu iki cins arasındaki yegane benzeriik mor dilleridir.
Tanımı: Sağlam, çevik, güçlü bir köpektir. Teni yumuşak ve sarkıktır. Yükseklik: erkeklerde 46-51 cm., dişilerde 41-61 cm. Ağırlık: erkeklerde 20-25 kg., dişilerde 16-20 kg. Başının iki yanına düşük küçük kulakları vardır. Kıvrık kuyruğu dik durur. Tüyleri yumuşaktır. Renkler: açık kahve, krem, kızıl ya da siyah.
Kişiliği: Yüzünde üzüntülü bir ifade vardır. Ev içinde mutludur. Sakin, iyi huylu ve sadıktır. Özellikle çocuklarla arası iyidir.
Kullanımı: Geçmişte yırtıcı bir savaş köpeği idi. Çin’de yapılan köpek dövüşlerinde çok popülerdi. Yıllarca bu dövüşlerde bir öncü olarak alkışlandı.Daha sonra Birleşik Devletler’e getirildi ve burada insana arkadaşlık eden bir köpek haline geldi.

SHIN-TZÜ
Kökeni: Küçük bir aslana benzeyen bu köpek altıncı yüzyıldan kalma dokümanlarda ve resimlerde yer alır. On yedinci yüzyılda Tibet’ten getirildi ve Pekin’deki Yasak Şehir’de yetiştirildi. Shih-Tzq bu köpeklerden geliştirilmiştir. 1930 yılında İngiltere’ye getirildi.
Tanımı: Azami yükseklik: 27 cm. Azami ağırlık: 6.4 kg. Başı yuvarlak, gözlerinin arası açıktır. Kalın bir bıyığı ve sakalı vardır. Yüzü kısa ve köşeli, burnu siyahtır. Genellikle “kasımpatı yüzlü köpek” olarak bilinir. Çünkü yüzünde her yönde uzamış tüyleri vardır. Gözler: siyah, iri, yuvarlak. Kulaklar: uzun, sarkık; kulaklarındaki tüyler boynuna kadar uzanır. Kalın kuyruğu sırtına doğru kıvrıktır. Bol ve uzun (kıvırcık değil) tüylüdür. Her renk olabilir. Ancak alındaki ve kuyruğun ucundaki beyaz lekeler bu köpeğin değerini arttırır.
Kişiliği: Kibirli ve soylu bir havası vardır. Cesur ve dikkatlidir. Naziktir ve çocuklara karşı özenlidir.
Kullanımı: Tipik bir salon köpeğidir, ama dayanıklıdır. Ömrü uzundur. On beş yıl kadar yaşayabilir. Tüylerinin bakıma ihtiyacı vardır.

SİBİRYA HUSKY
Kökeni: Sibirya’nın yeriisi olan Husky, 1909’da Alaska’ya getirildi.
Tanımı: Orta büyüklükte. dayanıklı, canlı. hoş görünüşlü, hareketli bir köpektir. Yüksekliği: erkeklerde 53-60 cm., dişilerde 51-56 cm. Ağırlık: erkeklerde 20.5-27 kg., dişilerde 16-22.5 kg. Kahverengi ya da pariak mavi gözleri biraz eğiktir ve dostça bir ifade taşır. Kulaklar: başın biraz üst kısmında ve diktir. Kuyruk: kurdunkine benzer, sırta doğru kıvrık durur. Tüyleri yumuşak, derisi kalındır. Şiddetli soğuğa (-50, -60 derece santigrat) dayanır. Kurt grisinden gümüş griye, beyaz desenli açık kum renginden siyaha kadar her renk olabilir.
Kişiliği: İnsanlara uyumlu ve duyguludur. İyi bir arkadaş olmakla birlikte, son derece inatçıdır ve kolay canı sıkılır.
Kullanımı: Hafif olduğu için hızlı koşabilir ve bu özelliği nedeniyle kızak yarışlarında kullanılır. Özellikle Kanada’da ve ABD’nin kuzeyinde popülerdir.

SAİNT BERNARD
Kökeni: Asya kökenli olması muhtemel bulunan köpeğin Mastiff türüne benzediğini söylemek gerekir. Adını “Hospice du Grand Saint Bernard’tan, yani İsviçre ile İtalya arasında, Alp’lerin esas bölümündeki geçit yerindeki sığınaktan almaktadır. Köpeğe dair ilk kayıt 18. yüzyılda elde adilmiştir. Buradaki rehipler , dağlık araziden kışın , kar ve fırtına ortamında geçen yolcuların rehberliğinde , çığ yüzünden tehlike geçirenlerin kurtarılmalarında St Bernard’ın yardımından yaralanmaktadırlar.köpek hakkında ileri sürülen geröeklerle öykü ve destanları birbirinden ayırdetmek pek olanaklı olmasa bile , St Bernard’ın dayanma gücünü , dikkatini , tedbirini ve koku duygularını inkar etmeye , olanak yoktur.Pek çok can kurtardığı , bulduğu , heyelanlardan insaları kurtardığı kuşkusuzdur.Esas “orjinal” olmadığı ileri sürülmektedir; daha sonra Newfoundland dahil öteki türlerle yapılan melezleme çalışmalarıyla bugünkü modern köpeğin ıslah edildiği anlaşılmaktadır.Köpeğin Huyu:Uysal , zeki ve dost mizaçlıdır.
Gereksinimleri :Çok iri olan köpeğin , özel bakım istediği , bol et yediği , barınağınında rahat olması gerektiği anımsanmalıdır.

STAFFORD SHİRE TERRİER
Kökeni: Ondokuzuncu yüzyıl başlarında boğa dövüşleri yasa dışı ilan edilmiştir; bunun yerini çok kanlı sahnelerle dolu köpek boğuşma göterileri almıştı, halkın büyül bir kesimi bunun seyrine doyamıyordu İngiltere’de. Bu işin tatminkar olabikmesi ve istenen ilgiye yanıt verebilmesi için iri yarı ve güçlü köpekler bulmak lazımdı. Buldog köpeklerini Terrier’lerle aşılamak bir çıkar yol olabilecekti.Ortaya çirkin, kaba ama, güçlü bir tür çıkmıştı; çok güzel dövüşüyor, seyircisini heyecandan heyecana sürüklüyordu.Ne var ki , bu kanlı sahneler devlet tarafından yasaklandı, ama ortada köpekler kaldı.Bunların Neslinin sürdürülmesine çalışılmış, hayvanlar günümüzde de sempatiyle karşılanmışlardır.Köpeğin Huyu:Çok benimsenmiştir; insanlara karşı son derece sadık, çocuklara alabildiğince şefkatlidir.
Gereksinimleri :İyi bir eğitim, bol bol gezi ve idman, aşırı beslenmeden kaçma şeklinde özetlenebilir.

VIZSLA
Kökeni: Muhtemelen çok eski cinslerden türetilmiştir. Bu cinsler Transilvanya tazısı ve Türk san köpeğidir. Yakın zamanlarda kısa tüylü Alman pointerinin ve normal pointerin kanı bu cinsin kanına karıştırılmıştır.
Tanımı: Orta büyüklükte, göze çarpan, dayanıklı, yürüyüşü elastiki bir köpektir. Yükseklik: erkeklerde 57-62 cm., dişilerde 53-58 cm. Ağırlık: 22-28 kg. Köşeli bir yüzü, koyu kahverengi bumu, gelişmiş çenelen ve porselen beyazı dişleri vardır. Gözleri tüylerinin rengini yansıtır. Kulaklar: uzun, sarkık, uçları yuvarlak. Boyun: kaslı, sarkık değil. Kuyruk: üçte bir oranında kesik. Bütün vücudu gelişmiş kaslarla kaplıdır. Tüyleri, kısa, bol ve vücuduna yapışıktır. Renk: koyu kum sarısının bütün tonları olabilir (kahverengi kusur kabul edilir). Kısa tüylü Macar pointerinin yanı sıra sert tüylü bir türü de vardır. Bu tür kendiliğinden mutasyona uğrayarak gelişmiştir ve tel tüylü Alman pointeriyle çiftleştirilerek mükemmelleştirilmiştir.
Kişiliği: Zeki, eğitilebilir, dengeli, itaatkar, duygulu.
Kullanımı: Her tür ava uyum sağlayabilir. Olağanüstü bir koku alma duyusu vardır. Her türlü arazide, hatta bataklıklarda bile avı sahibine getirir. Yerlisi olduğu Macaristan’ın dışında da tanınır ve değer verilir.

AFGAN TAZISI
Kökeni:Sina yarımadasının yerilsi olan, çok eski bir köpek cinsidir. Mısır papirüslerinin üzerinde ve Kuzey Afganislan’daki mağaralarda resimleri bulunmuşlur Bu cins yüzyıllarca saflığını korudu. lthali yasaklanmışlır. Bu nedenle ancak bu yuzyılın başlarında Avrupa’ya kaçak olarak sokuldu.

Tanımı: Güçlü, vakur, soylu bir görünüşu vardir, Yüksekiık: erkeklerde 68.58-73.86 cm. dişilerde: biraz daha az Ağirlik. Erkeklerde 26-34 kg. Uzun, düz, dar bir başı vardır, Kafatası bıraz çıkıktır, Bunu siyah ya da kızılımsı kahverengi. Çenesı güçlüdür. Gözler: üçgenimsi, siyah ya da altın renginde. Kulaklar: başın iki yanına sarkık, uzun ve ipeksi tüylerle kaplı. Boyun: uzun ve güçlü, Kuyruk: ucu halka gibi, Tüyleri, zengın, ipeksi (sırtında kısa), karekteristik blr özellik olarak başının tepesinde küme halinde toplanmış. Her renk olabilir. Genelde beyaz, açık kahve ve siyahtır. Parlak kestane renkli bölgeler olabilir. Üç renkli de olabılir.

Kişiliği: Cesur, inatçı, tatlı, duyarlı, çok zeki, vakur ama kayıtsız değıl, yabancılara karşı kuşkucu ama düşman değil. Eğitım sırasındayumuşak davranılmalıdir.

Özelliği: Kırsal kökenli olduğu ıçin iyı bir çoban, kurt. çakal va leopar avcısı idi. Avrupa ve Amenka’da, olağanustü guzelliği nedeniyle avı seven ve kendisine eşlik eden lüks bir süs kopeği halıne geldi.

Not : Tüyleri bol ve ipeksi olduğu için, “pijamalı greyhound” denilmiştir. Sıksık fırçalanması gerekir. Sıcağa, soğuğa ve yağmura dayanıklıdırr. Ancak her gün uzun mesafeleri serbestçe koşması gerekir.

AİRDALE TERRİER
Kökeni:Airdale aslında avını hareket halinde yakalar.19. yüzyılın ortalarında Yorkshire’da , Black and Terrier ile Otter Hound türünün eşleşmesinden elde edilmiş ve tilki sansar gibi av hayvanlarının yakalanmasında kullanılmıştır.

Köpeğin Huyu : Oldukça sert bir avcıdır. Aile içinde müşfik ve sempatiktir ; iyi bir gözcü sayılır.

Gereksinimleri: Hergün bir kaç mil gezdirilmeyi sever. Hayvanın tüyleri fazla uzun değildir.

ALASKAN MALAMUTE

Kökeni: Malamule bir kutup köpeğidir ve kutup kurdundan türetılmıştir. Ismi bu güzel kar köpeklerini yetiştiren Mahlemuts adındaki bir Alaska kabilesinden gelmektedir.

Tanımı: Sağlam gövdeli. ağır bir köpektir. Başı büyük, görünüşü mağrurdur. Kulaklar: dik. Gözler: küçük va bademdir. kurt gözlerine benzese de yumuşak bakışlıdır. Tüyleri kalındır ama uzundeğildir; yumuşak ve yünsüdür. Renkleri açık gri ile siyahın bütün tonlarını taşıyabilir. Bacaklar ve burun hemen her zaman beyazdır. Kuyruğu uzun tüylü ve sırtına doğru kıvrıktır. Yükseklik: erkeklerde 64 cm, dişilerde 58 cm. Ağırlık: Erkeklerde 38 kg. dişilerde 34 kg.

Kişiliği: Sonderece sadık, zeki, tatlı, efendisine karşı çok duyguludur. Aynı zamanda saldırgan bır savaşçıdır. Dikkatli davranılması ve eğitilmesi gerekir. Havlamayan, temiz va kokusuz bir köpektir.

Özelliği: Malamute, bır kızak köpeğidir, Malamute sürüleri, kutuplarda yapılan pek çok keşif gezisine katılmıştır. Sağlam, yön duygusuna sahip, mükemmel koku alma yeteneği olan köpeklerdir.
Jack London ve Rudyard Kipling’in öykülerinde unutulmaz blr kahraman olarak yer almıştır. Son on yıllarda aile köpeği olma özelliği kazanmıştır. Bu rolü oynayacak kadar uygar ve iyi huylu olduğunu kanıtlamıştır.

ALMAN KURDU

Kökeni: Alman Shepherd ın kökenine dair farklı teoriler vardır. Bir teoriye göre bu köpek Almanya’da var olan çeşitli çoban köpeklerinin çiftleşmesinden bir başka teoriye göre de dişi çoban köpeklerinin erkek kurtlarla çiftleşmesinden olmuştur. Dorğu yanıtın hangisi olduğu zamanla daha da belirsezmiştir. Ancak ilk Alman shepherd lerinin (uzun tüylü) 1882’te Hanover de, kısa tüylü olan türün ise 1889 da Berlin`de sergilendiği bilinmektedir.

Tanımı: İdeal yükseklik: erkeklerde 60-65 cm. dişilerde 55-60 cm kadardır. Ağırlık: 35 İle 40 kg,arasında eğişir. Kuvettli, gelişmiş kasları olan, hafif ama sağlam kemik yapısıyla uzunca bir gövdesi vardır. Başı govdesiyle orantılı, alnı dışa doğru biraz çikık, dişieri güçlü ve makas çeneli, uçlara doğru sıvrilen, tabanları kalın ve dik kulaklı (altı ayakadar kulakları düşük olabilir ). Gözler: Badem biçiminde canlı ve zeki ifadeli , siyah renklidir. Tüylu kuyruğu arka bacaklarının ortasına kadar uzanır ve sakin olduğu zaman düşüktür, Ön bacakları ve omuzları kaslıdır. Butları kalın ve güçlüdür. Ayakları yuvarlak , tabanları çok serttir. Renkler : siyah , demir grisi , kül grisi . BUrenkler ya tektir yada kahverengi , sarı veya acık gri ile gölgelenmiştir . Tüyler , kısa ve sık , dalgalı ve uzun olabilir.
Kişiliği : Cesur , neşeli , sadık , kararlı , vefalı , efendisine ve çocuklara sevgi duyan , öteki hayvanlara karşı hoş görülü, yabancılara karşı uyanık , kolay eğitilir.

Özelliği: İlk kez sürülerin önderi olarak kullanılmıştır. zekası ve sağlam karakteri nedeni ile savaş zamanında ( ateş altında ve mayın tarlalarında mesaj taşır ) , ayrıca kurtarma köpeği (suda , dağda ya da yangında) ve polis köpeği (eski bir izi bile sürebilir) olarak da kullanılmakdadır. ancak Alman Shepherd`i bekçi köpeği olarak eşsizdir; mükemmel refklesleri vardır ve çabuk saldırıya geçebilir. Kendisine verilen görevi daima iyi niyet ve coşku ile yerine getirir..Forumturka.net–mobidek

AMERİKAN COCKER SPANİEL
Kökeni: 1880’lerde ilk İngiliz Cocker Spaniel Amerika’ya getirilmişti. Kırsal kesime uygun türün elde edilmesi çalışmaları sonunda Amerikan avcılarının isteklerine cevap veren bir tür elde edilebilmişti. Buradaki av kuşları İngiliz kuşlarından daha ufak yapılı olduklarından , köpeğin cüssesi de giderek ufaltıldı. Başka değişikliklerde bunu izledi ve sonunda İngiliz ve Amerikan Cockerleri arasındaki farklar ortaya çıkıverdi. Her iki türde ülkelerinde tescil edilmişlerdir bugün. En genç tür , İkinci Dünya Savaşı’nda ülkesinde çok sevilen bir köpek haline gelirken bugün Spaniel’lerin en bilinen köpeğidir.

Köpeğin Huyu : Gösteri türü olarak hazırlanan hayvanın zekası ve sportif yapısında bir değişiklik olmamıştır.
Gereksinimleri : Tüylerinin belirli bir programa göre kesilip taranması , hayvanın eksersizden alıkonulmaması , idman yaptırılması , dolaştırılması.

AMERİKAN PİTBULL TERRİER
Kökeni: Bu savaşçı köpek on dokuzuncu yüzyılda Ingıltere’nin Staffordshire bölgesinde bulldog ila çeşitli terrierlerin çiftleştirilmesiyle mesiyle elde edildi, Birleşik Devletler’e gatirilen bu cins burada onun ağırlığını arttıran ve başının daha güçlü hale gelmesinı sağlayan Amerikalı yetiştiriciler tarafından mükemmelleştirildi.

Tanımı: Yükseklik: erkeklerde 44-46 cm., dişilerde %10 daha alçak, Ağırlık: 17-20 kg. Güçlü, kaslı birgövdesi vardır aynı zamanda çok çeviktir. Gözler : yuvarlak. siyah. Kulaklar dik, uçları biraz kesik. Kuyruk : kısa, yatay duruşlu Kalın,kısa, parlak tüyleri vardır. Her renk olabilır. ancak erkeklerin rengi % 80’den fazla beyaz olmamalıdır. Amerikan Köpek Kulübü tarafından American Staffordshira, Ingiliz Köpek Kulübü tarafından ise Amerikan pit bullterrier olarak siniflandırılmıştır.

Kişiliği: Son derece cesur (çok eski savaş köpeklerinin dölüdür) ve çok canlı bir köpektir, Düşmanıyla ölduresiye savaşır. Ancak, asgari bir eğitimle yabancıların niyetıni anlayabilmesini sağlayacak kadar yetenekli, sakin, iyi huylu ve itaatkar bir köpek haline gelebilir.

Kullanımı: Mülk bekçisi olarak çok iyi sonuç vermiştır. Insana eşlik eden köpek olarak da değerlidir.

AVUSTURALYA TERRİERİ
Kökeni: Avusturalya’ya göç edenlerin yanlarında götürdükleri iş araçları içerisinde öpekler önemli bir yer tutuyordu; bu arada “terierler” önemliydi. Terrierlerin eşleştirilmesi sonucunda bal kürklü köpekler elde edilmiştiki bunların 19. yüzyılda melezlemeleri sonucunda yani İngiliz Terierleri türetilmiş , bu arada Skye Dandie Dimmont gibi çeşitlerde elde edilmişti ki ; işte bu karışımdan Avusturalya terieri alınmıştır.Bunlar çok iyi gözcülük yapıyor, tavşan ve farelerin kökünü kurutuyordu. Bu keskin melez köpek Avusturalya’nın zehirli yılanlarını da ortadan kaldırıyordu ki bu görev terierlerin üstlendikleri yep yeni bir işti. Şimdi yeni köpeğiniz kendi ülkesin sışında İngiltere ve Amerikada da tanınmaya , kabul görmeye başlıyordu.Köpeğin Huyu: Avusturalyalı köpek çok hoş görünüşlü ve kişilik sahibi bir hayvandı; ev köpeği , bekçi köpeği olarak çok beğenilmişti.
Gereksinimleri :Kent şartlarına çok iyi gelen Avusturalyalı fazla talepte bulunmaz istekleri sınırlıdır.

BASSET HOUND
Kökeni: Bloodhound’dan türetilmiş oldukça eski bir cinstir. Shakespeare basseti şu şiirsel imgeyle benimsenmiştir. Kulakları sabah çiğlerini süpürür. Paris Köpek Sergisi`nde tanıltıdığı 1863yılında şöhrete kavuşmuştur. Ingiltere’de de popüler olmuş ve 1863’de Köpek Kulübü tarafından bir cins olarak kabul edilmiştir. Ingiltere’de köpek yetiştiricileri arasında canlı bir tartışmaya neden olmuştur. Bir kısmı bu köpeği av köpeği olarak yetiştirmek isterken, diğer bir kısmı onu insana arkadaşlık eden bir köpek olarak yetiştirmek istemıştir. Bu iki tartışma grubuna daha sonra Amerikalı köpek yetişliriciler de katılmış ve onu avcı niteliklerini koruyan ve insana arkadaşlık eden bir köpek olarak geliştirmeye karar vermişlerdir. Amerikan Köpek Kulübü tarafından 1964 yılında bir cins olarak kabul edilmiştir.

Tanımı: Kısa bacaklı, ağır kemik yapısı olan, çevik bir köpektir. Hantal değildir. Ortalama yükseklik: 35.5 cm. Ağırlık: 18-23 kg. Vücuduyla orantılı iri bir başı, kubbe biçiminde kafa tası vardır. Kafasının arka tarafı tümsektir. Başındaki deri gevşek ve katlıdır. Burnu siyah, dudaklan sarkık. dişleri sağiam va gelişmiştir, Makas çenelidir. Güçlü ve alt kısmı sarkık bir boynu vardır. Gözleri: siyah, tatlı ve üzgün bakışlı. Kulaklar: burun hizasını aşacak kadar aşağı doğru sarkık. Kuyruk: hafif kıvrıktır, neşeyle sallanır. Tüyler: kısa, sert, parlak, rengiyle ilgili belirlenmiş bir kural yoktur. Genellikle beyaz olup, üzerinde kestane ve kum rengi lekeler vardır.

Kişiliği: Sakindir ama ürkek değildir. Efendisine karşı duygulu, çocuklara karşı dostça davranır, Isırmaz. Biraz inatçı olabilir, Güzel bir sesi vardır. Evleri korur.
Kullanımı: Gerek açıktaki gerekse inlerindeki hayvanları avlar. Tilki. yaban tavşanı, opossum (keseli sıçan) ve sülün avlamakta kullanılır. Mükemmel bir koku alma duyusu vardır, fakat refleksleri biraz zayıftır. Birieşik Devletler’de bır geliştirme döneminden sonra iyi huylu ve insana eliık eden bır köpek olarak uluslararası alanda tanınmıştır.Not: Genetik olarak taşıdığı özelliklerin korunabilmesi için aşırı beslenmemelidir.Forumturka.net–mobidek

BEAGLE
Kökeni: Bu cins muhtemelen Elizabeth çağında harrier ile eski ingiliz tazısının çiftleşlirilmesiyle geliştirildi.
Tanımı: Harrier’e benzer. fakat daha kısa bacaklıdır. Dayanıklı ve çok hareketlidir.Yüksekliği 33-40 cm. ağırlığı 8-2-13.6 kg.dır. Güçlü ama görünüşü kaba olmayan birbaşı, burun delikleri çok gelişmiş siyah bir burnu vardır, Kafatası kubbe biçiminde yüzü uzundur, Gözler: kestane ya da ela. tatlı bakışlı. Kulaklar uzun, yanlara doğru sarkık, Boyun; uzun, hafif sarkık. Uylukları çok kaslı. Ayaklar yuvarlak ve güçlü. Tüyleriyle ayırt edilebilen iki ayrı tipi vardır: biri yumuşak. diğeri sert tüylüdür. Renkler: siyah desenli mavi, beyaz, siyah, portakal veya üçrenklidir.
Kişiliği: Duygulu, neşeli, temiz sakin, hoş görünüşlü, güzel sesli.
Kullanımı: Yaban tavşanı, sülün ve bıldırcın avında uzmanlaşmıştır. Ancak balık avında da kullanılır. Insana eşlik eden köpek olarak da olumlu bir şöhrete sahiptir, Minyatür bir türü de vardır. Elizabeth baegle’si denilen bu türün yüksekliği 30 cm. kadar. ağırlığı ise l0 kg. dir. Geçmişte avcılar bu minyatür köpeği atların terkisinde ava götürürlerdi.

BELÇİKA ÇOBAN KÖPEĞİ
Kökeni: Belçika çoban köpeği yüzyıllar boyunca var olmuştur. Ancak, bizim Belçika çoban köpeği olarak bildiğimiz cins, 1891`de Belçika Veterinerlik bilimleri fakültesinden Profesör Reul tarafından yetiştirilmişlir, Profesör Reul başlıca üç tip tanımlamıştır uzun tüylü. kısa tüytü ve kabarık tüylü. Daha sonra, 1907’de, uzun tüylü türün siyah, kısa tüylü türün açık kahverengi ve kömürkarası, kabrık tüylü olan türün ise kül grisi olması gerektiği saptandı. Bütünüyle siyah ve uzun tüylü Belçika çoban köpeği, Groenandael. Brüksel’in birkaç kilometre dışındaki Groenandael’da yaşayan Nicholas Rose tarafından geliştirildi.
Tanımı: Boyna doğru kalınlaşan siyah parlak tüylü bir cinstir. İdeal yükseklik: erkeklerde 63 cm.. dişilerde 58 cm. dir. Ortalama ağırlık: 26 kg. Kulakları küçük ve dik. üçgen biçiminde, Gözler kahverengi, hafif badem. Bacaklar: sağlam ve kaslı.
Kişiliği: Cinslerin sürekli geliştirilmesi, Groenandael’in bir kişilik özelliği olan çekingenliğini ortadan kaldırılmasını sağlamışlır. Bu köpeklerin büyük çoğunluğu zekidir ve bellekleri güçlüdür itaatkar, cesur ve ev içinde uysaldırlar.
Kullanımı: Çoban ve bekçi köpeği olarak kullanılır. Polis köpeği olarak da eğitilebilir Çocuklarla arası iyidir

BERNESE
Kökeni: Aslında koşum işlerinde kullanılmak üzere yetiştirilen köpek İsviçre’nin Berne kentind ve yöresinde peynir üreticilerinin yardımcısı olarak yetiştirilmiştir. Efsanelere göre , Romalı lejyonerler bu köpeği gözcülük işlerinde kullanmışlardır. Daha sonra İsviçre’nin Bern kenti yöresinde aynı türden güçlü bir hayvan geliştirilmiş , bugün bu hayvandan sütçülerin yararlandıkları tür elde edilmiştir. Arabalara koşulan , çocukların oyunlarında onlara bineklik edip arabalarını çeken Bernese bu duygusunu çok özenle ve başarıyla sürdürmektedir.

Köpeğin Huyu:İyi tabiatlı , uslu , şefkatli ve neşelidir.Gereksinimleri: Dengeli ve yeterli beslenmek , adman ve bakım ister. Aile için de çok uygun bir köpek türüdür.

BICHON FRISE
Kökeni: On beşinci yüzyılda Maltesee den türetilmiştir.
Tanımı: Azami yükseklik; 30 cm. Ortalama ağırlık; 3-5 kg. Sivri olmayan orta uzunlukta bir burnu vardır. Makas çenelidir. Gözleri yuvarlak. koyu, zeki bakışlı, sarkık kulaklrı tüylerle kaplıdır. Boyun: uzun. Göğüs: gelişmiş. Kuyruk: sırta doğru kıvrık. Tüyler; parlak, ipeksi 7-10 cm. uzunluğunda, saf beyaz; bazılarında kahve ya da gri lekeli olabilir. Sadece yüzündeki ve ayaklarındaki tüyler kırpılmalıdır.
Kişiliği: Cesur, canlı, vakur, zeki. duygulu. Güçlü bir mizacı vardır.
Kullanımı: Rönesans döneminde çok gözde bir köpektir. Goya’nın tablolarında ölümsüzleştirildi. Günmüzde de özellikle Avrupa ve Amerika’da tanınmış bir köpektir.

BLOODHOUND
Kökeni: İkibin yıla varan bir geçmişi olan eski bir türdür. Fransa , İsviçre , Belçika gibi Avrupa ülkelerinde kilise mensubunun beslediği köpekler arasında siyah Bloodhound diye bilinen cinsin bir türevi olarak günümüze intikal etmiştir. Köpeğin eski soylularca da çok büyük bir ilgiyele bakıldığı anlaşılmaktadır; avcılıkla, aristokratlar bu hayvana önem vermişlerdir. Oldukça uslu olan köpeğin av merakı çok fazladır. Avını yakaladığında çok şefkatle muamele eder, onu yalamaya başlar ve kuyruğunu sallayıp muhafaza eder.
Köpeğin Huyu:Bloodhound herkesin beslenmesine uygun gelen bir köpek türü sayılmaz. Aileye şefkat ve ilgi sağlarsa bile, oldukça ciddi, soğuk, muhafazakar mizaçlı bir hayvandır. Hayvanın yaşamı koklamak, bunu anımsamakla geçer, bundan ayrılırsa, bu işi unutur artık ; koku ile iz sürer hayvan.Gereksinimleri: Beslenmesinin yeterli ve dengeli olması, programa göre gezdirilmesi şarttır.

BOBTAİL

Kökeni: Kökeni bilinmemektedir. Bu konuda üç ayrı görüş vardır, Birinci görüş , bu köpek Baltık bölgesinden gemiyle Büyük Britanya’ya getirilen owtchar adında sık tüylü bir Rus köpeğinden türemiştir. Ikincisine göre. bu cins Briard ve Bergamasco ile yakın akrabadır. Üçüncü bir görüşe göre ise, bu cins barbone vedeer hound ile akrabadır.
Tanımı: Yürüyüşü esnek , tıknaz ve kaslı bir köpektir. Yükseklik; 56 cm. yada daha fazla dişiler biraz daha kısadır. Ağırlık: 30 kg. kadar. Baş: büyük, kare biçiminde. Gözler: siyah. Kulaklar: küçük, başın iki yanına yapışık gibi, Tüyler kalın, lekeli, lekesiz olmak üzere gri, boz ya da mavinin çeşitli tonlarında. Kuyruk: bobtail (kesik kuyruk) İsminden de anlaşıldığı gibi, kuyruksuzdur. Eski zamanlarda hayvan tüccarlarının köpekleri vergiden muaf tutuluyor ve yaptıkları işi belirtmek için kuyrukları kesiliyordu, Bazı yavrular kuyruksuz doğar, kuyrukları varsa ilk mafsaldan kesilmesi iyi olur.
Kullanımı: Başarılı bir çoban köpeğidir. Bekçi köpeği. kızak köpeği, avı bulup getiren köpek, insana arkadaşlık eden köpek olarak da kullanılır, Çocuklarla arası özellikle iyidir.
Not: Tüylerinde duğümlenmeyi önlemek için sık fırçalamak gerekir

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP