Güvercin büyüklüğünde bir kuştur. Avrupa’ nın, Kuzey Asya’nın bataklık çayırlarında, tarlalarında yaşar, kurt, böcek, salyangoz yiyerek beslenir.
Kuzey Afrika, kuzey Hindistan, Nepal, Butan ve Çin’in bazı bölgelerine kadar daha güneyde kışı geçirir. Çoğunlukla büyük sürüler halinde gündüzleri göç eder. Avrupa’nın en batı bölgelerindeki ova yetiştiricileri yerleşiktir.
Ekili arazilerde ve diğer kısa bitki örtüsü habitatlarında üreyen bir kuş türüdür. Yuva ve yavrular, atlar ve sığırlar da dahil olmak üzere tüm davetsiz misafirlere karşı gürültülü ve agresif bir şekilde savurur. Kışın açık arazilerde, özellikle ekilebilir arazilerde ve çamur düzlüklerinde büyük sürüler oluşturur.
Özellikleri
Kuzey kızkanat, 28-33 cm (11-13 inç) uzunluğunda, 67-87 cm (26-34 inç) kanat açıklığına ve 128-330 g (4.5-11.6 oz) vücut ağırlığına sahip bir kuştur. Yuvarlak kanatları ve tepesi vardır. Aynı zamanda kız kanatlarının en kısa bacaklısıdır. Esas olarak siyah beyazdır, ancak arkası yeşil renktedir. Erkek, uzun bir tepeye ve siyah bir taca, boğaza ve göğse, aksi takdirde beyaz bir yüze zıttır.
Dişiler ve genç kuşların tepeleri daha kısadır ve kafaları daha az belirgindir, ancak tüyleri diğer açılardan oldukça benzerdir.
Üreme mevsiminde, çılgınca yuvarlanan gösteri uçuşu erkek tarafından gerçekleştirildiği için sürekli çağrı yapan vokal bir kuştur. Gösterişli erkekler, gösteri uçuşları sırasında genellikle hırıltılı bir “pee-wit, wit wit, ezeze wit” şeklinde ses çıkarırlar; bu kuşlar ayrıca gıcırtı veya miyavlama sesleri çıkarır.
Öncelikle böcekler ve diğer küçük omurgasızlarla beslenir. Bu tür genellikle altın yoncalar ve kara başlı martılarla karışık sürüler halinde beslenir, ikincisi genellikle iki yoncayı soyar, ancak yırtıcılara karşı bir dereceye kadar koruma sağlar.
Bu tür geceleri ay ışığının olduğu zamanlarda beslenmeyi tercih eder.
Üreme
Tepeli kız kuşu, çoğunlukla ıslak çayırlarda, yerde yuva yapar. Mart ayının sonundan Mayıs ayına kadar dişi kendini kuluçkaya adar. Yumurtalarını (genellikle dört) kur gösterimi sırasında erkek tarafından oluşturulan bir zemin boşluğuna bırakır. Yumurtlaması bozulursa, dişi bunu arka arkaya beş defaya kadar tekrarlayabilir. Kuluçka neredeyse 30 gün sürebilir. Yavrular yumurtadan çıktıktan birkaç saat sonra (yuvalama davranışı) yuvadan ayrılır ve beş hafta sonra uçarlar.
Orta Çağda Kız Kuşu
Orta Çağ’da Rumenler tarafından son derece nefret edilen bir kuştu. Rumenler, istilacı Tatarlardan korkarak bataklıklarda saklandıklarında, kız kuşu onları işaret etti, etraflarında uçtu ve ses çıkardı. Bu nedenle Tatar köpeği olarak da adlandırılır.