Ailenize yeni bir üye katılması sizi seksten uzaklaştırmasın. Doğumdan sonra cinsel isteksizlik duygusunu aşmak sizin elinizde
Dokuz aylık geri sayım sona erdi ve dünyanın en güzel varlığına, bebeğinize kavuştunuz. Peki, bundan sonra eşinizle tıpkı hamilelik öncesi olduğu gibi sorunsuz bir cinsel hayat yaşamanız mümkün mü? Uzmanlar bu soruya, evet yanıtını veriyor. Ancak, kendinizi bu yeni hayata nasıl hazırladığınızla ilgili her şey. Ne de olsa eşinizin yanı sıra tüm ilginizi vermeniz gereken bir bebeğiniz var artık kucağınızda.
Kadın neden seksten uzaklaşır?
Uzmanlara göre, normal doğumdan yaklaşık altı hafta, sezaryenle doğumdan ise üç ya da dört hafta sonra fizyolojik olarak kadınlar cinsel ilişkiye girmeye müsait hale geliyorlar. Ancak, psikolojik olarak kendinizi seks yapmaya hazır hissetmeyebilirsiniz. Zira artık bir annesiniz ve kimliğinizi sadece annelik ile özdeşleştirip kadınlığınızı bir kenarda bırakmış olabilirsiniz. Annelik duygusunun vermiş olduğu endişe ve sürekli çocuğu düşünme telaşı ile çoğu yeni anne, eşini ikinci plana attığının farkında bile olmaz. Şu da bir gerçek ki doğumdan sonra kadınlık hormonlarının bir kısmı azaldığından cinsel istek de azalabilir. Ancak, bu geçici bir durumdur. Süt verme döneminin ortalarına doğru hormonal fonksiyonlar tekrar normale dönmeye başlayacaktır. Sorun uzun vadede devam ederse, cinsel isteksizlik ve ilişki kuramama söz konusu olursa, doktorunuza danışarak hormon tedavisi uygulayabilirsiniz.
Erkek nasıl davanmalı?
Çocuktan sonra cinsellikten uzaklaşma, sadece kadında değil, erkekte de görülebilen bir durumdur. Karısının sekse karşı ilgisiz olması, ilgisini bebeğine yöneltmesi, erkeği de seksten soğutabilir. Ya da seks yapmayı istediği halde eşinin artık kendisiyle ilgilenmediği ve dışladığı düşüncesiyle mutsuz olabilir. Çiftin birbirine karşılıklı anlayışla yaklaşması, özellikle erkeğin eşinin bu döneminin geçici olduğunu bilerek sabır göstermesi önemlidir. Cinsel ilişki olmasa bile sarılıp öpüşmeyi, tensel teması hiçbir şekilde kesmemek, her iki taraf için de doğru olandır. Eşi normal doğum yapan erkeklerin bazıları, doğum sahnesini düşünerek seksten soğuduklarını ya da eşlerini emzirirken izlemelerinin seks isteğini azalttığını söylese de uzmanlar, bunun cinsel ilişkiden kaçmak için geçerli bir bahane olmadığı konusunda birleşiyorlar. Zira anneliğin başka, cinsel dürtünün başka bir şey olduğunu söylüyorlar.
İletişim kurmayı deneyin
Şunu iyi bilmek gerekiyor ki çocuktan sonra çiftlerin sekse olan ilgilerinin azalması, geçici bir durumdur. Doğumdan sonraki ilk dönemde ortaya çıksa da zamanla eşler birbirlerine karşı cinsel ilgi duymaya yeniden başlarlar. Tüm ilişkilerde anahtar niteliği taşıyan iletişim , bu sorunda da devreye girmelidir. Eşler birbirlerine baskı yapmadan destek olmak ve sevgi göstermekle süreci kolaylaştırabilirler. Ancak, bebekten sonra hiçbir şekilde cinsellik yaşanamıyorsa, bir uzmandan yardım almak gerekebilir.
Emzirmek, hamile kalmaktan korumaz
Yaygın kanının aksine, emzirme, doğurganlığı geciktirse de kadının ne zaman adet görmeye başlayacağı önceden bilinemeyeceğinden, emzirme dönemi hamile kalınmayacağı anlamına gelmez. Bu dönemde en iyi doğum kontrol yöntemi, erkeğin prezervatif kullanmasıdır. Doğum sonrası kadının vajina duvarları ve rahmi genişlediğinden diyafram, doğum kontrol yöntemi olarak etkisiz kalabilir. Ancak doğumdan iki, hatta üç ay sonrasında diyafram kullanılabilir. Emziren kadınların doğum kontrol hapı seçerken dikkatli olmaları ve mutlaka doktora danışmaları gerekiyor. Hap kullanmakta zorlananlar için doktorunuz, enjeksiyon yöntemleri önerebilir.
Doğum sonrasında kadın ister sezaryen, ister normal bir doğum yapsın vücudun kendini toparlanması yaklaşık altı hafta sürmektedir. İki türlü doğum sonrasında bir takım dikiş gibi yaralar oluştuğu için bunların iyileşmesi şarttır.
Doğumdan sonra seks hayatı
Ayrıca doğum sonrası rahim ağzı açık durumda olduğu için her türlü enfeksiyona kolaylıkla maruz kalabilir. Bu yüzden belirtilen sürenin geçmesini beklemek gerekir. Altı haftalık dönemden sonra vücut adaptasyonunu tamamlamış olur.
Bu dönem aslında 40 gün sürmektedir. Yani halk arasında 40 çıkartma olarak bilinir. Bu dönem kadının lohusalık denilen dönemidir de aynı zamanda. Bu süre içinde cinsel ilişkiye vücudun hazır olması söz konusu değildir. Bu altı haftalık dönemde rahim, genital organlar, bütün hamilelik döneminde ortaya çıkan değişikliklerin hepsi normale dönmektedir. Bunun sonucunda kadın altı haftanın sonunda emzirme hariç hamile olmadan önceki dönemine geri döner. Kısacası cinsel ilişki için kadın açısından ortalama doğumdan sonra 40 gün geçmesi gereklidir.
Ayrıca bütün doğum yapan kadınlarda doğum sonrası ruhsal ya da bedensel bir takım problemler yaşanmaktadırlar. Bu nedenle ister sezaryen ister normal bir doğum yapmış bir kadını cinsel ilişkiye zorlamak yanlıştır. Kadınlar bu dönemde çok hassas olular. Onun için bu dönemde en büyük görev eşlere düşmektedir. Eşler sevgi ve ilgi gösterdiklerinde kadınlar kendilerini mutlu hissederler.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.