CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer AKP iktidarları döneminde plansız, dengesiz ve öngörüsüz tarım uygulamalarının üretim aşamasında olduğu gibi hasat,pazarlama ve yurt dışı satışlarda sorun yaratmaya devam ettiğini söyledi.
Gürer erkenci narenciye ürünlerinde bu yıl rekolte artışı ile hasat ve pazar sorunun zirve yaptığına işaret ederek farklı bölgelerde üreticilerle yaptığımız görüşmelerde üretim girdi maliyetleri artması, ürünün maliyet değerinde dahi alıcı bulmaması,yeterli destek verilmememesi,yurt dışı satış sorununun oluşması,işçilik ve yurt içi nakliye sorunun,işleme ve depolamada sorunların varlığı ile yaşadıkları sıkıntılarını anlattılar.Ekim alanları genişlemesine ve rekolteye uygun pazar sorunu yaşanan narenciye ülkemizde önemli bir yurt dışı satışı sağlananda ürün.Pazar çeşitliliği ve rekabet koşulları yanında yurt dışı satış desteğinin yetersiz oluşu da soruna neden oluyor.Yurt içinde ise büyük kent marketlerinde narenciye ürünü üreticiden çıktıktan sonra tüketiciye de 5-6 kat yüksek fiyatlar ile ulaşıyor. Narenciye dalda kalıyor.Üretici ise market fiyatına bakıp yanından uzaklaşıyor.Sorun İktidarın tarımda süreci doğru ve iyi yönetmemesinden kaynaklanıyor .Kamucu bir anlayış yerine tüccara teslim edilen piyasaların kontrolü sağlanamıyor, ve ne yazık ki narenciye gibi ihracı olası bir ürün dahi dalda kalıyor.İktidar ayağına sıkıyor.Günlük çözümler yerine planlı,öngörülebilir bir bakışla sorunlara çözüm getirilmesi gerçekleşmediği içinde sıkıntılar bitmiyor ” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer hangi üründe verim artışı olursa ya tarlada, ya dalda ürün kalıyor.Bir yanda yüksek fiyat ile ürüne erişemeyen vatandaş,bir yanda tarlada,bahçede yetiştirdiği üründen yaptığı masrafı çıkaramayan üretici var.Bu sorunlu sürece yön vermesi gereken ise ülkeyi yöneten iktidar.Her alanda olduğu gibi plansızlığın yarattığı sorunlar derinleşiyor.Üretici sürekli ürün deseni değiştirmesi de farklı sorunlara da neden oluyor. Narenciye de en düşündürücü olanda emekle uğraşla oluşturulan narenciye bahçelerinin sökümü oluyor ki bu bağlamda da önemli bir zarar oluşuyor.Üretici ve odalar bu yıl ürün maliyet altında kalması ile en az üçte bir ürün dalında kaldığına dikkat çekiyorlar.İşçilik sorunundan ve hasat edilen ürüne tüccar gelmeyişinden dert yanıyorlar. Kesim,paketleme,ambalajlama ve nakliye giderleri ile ürünün fiyatında oluşan rakam ürünü hasat edilememesi bir nedeni. Toplum Yararı Projesinde olduğu gibi iktidar gecici işçilerle ürünü toplatıp Tarım Kredi Kooperatif marketleri ile kamyon üzeri dökme olarak belli bölgelerde doğrudan Vatandaşa satış yapmalıdır.Yurt ve kamu toplu tüketim alanları ile de farklı kesimlere ürünün ulaşmasına yönelik bir çalışma sağlanabilir. Gecici yöntemler ile süreç ağaç kesimi engellenmesini sağlar. Kalıcı çözüm ise destek verilerek yurt dışı pazarlarını genişletmek,stoklama,işleme ve Katmadeğerli ürüne dönüştürecek uygulamaları geliştirmek,yurt içi pazara erişimde girdi maliyetleri dönük uygulamalar ile Maliyeti düşürmek olmalıdır” dedi.
Limon bahçede 50 krş kadar düştüğünü mandalinanında bahçede kilosu 3 lira dolaylarında olduğuna işaret eden Ömer Fethi Gürer” Dünyada farklı bölgelerde kuraklık,savaş ve hastalıklarla oluşan sorunların tarıma olumsuz etkisi görülmektedir.Buna göre yurt dışı satışı yapılan ürünler kadar ithal ürünler içinde ciddi planlamalar ihtiyaçtır.narenciye de geçtiğimiz yıllarda ani yaşanan iklim değişimi ile önemli üretim kaybı yaşanmıştı. Bu kere rekolte artışı oldu yine üretim soruna dönüştü. Rusya,Ukranya gibi pazarlarda oluşan sorunlara rekabet içinde olduğumuz ülkeler fiyat düşürmesi de eklenince yurt dışı pazarı da daraldı.Dünyada tarıma ciddi bir yöneliş var.Her ülke üretebildiği her ürünü ve de verim alabileceği her bahçeyi oluşturma boyutunda çalışma içinde.Bu nedenle üretilen ürünün karşılaşabileceği soruna karşı hasat edilen üründen sağlanacak fayda üzerinde çalışmalara geçilmelidir.Narenciye üreticisi “bu yıla kadar ürünün bu kadar değersiz kaldığını hiç görmedim“ diyorsa sorun bu yıl böyle oldu.Seneye düzelir diye geçiştirilmeden tekrarı yeniden yaşanmayacak çalışmalar bir an önce ilgili bakanlıkça sağlanmalıdır” diye konuştu.
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer üretimin ne olacağı bilinirken bir B planı oluşturmayan,İhracaat için arayış ve destek içinde bulunmayan,hasat sürecinde üreticinin yanında durmayan,ürünün dikim aşamasında erken,orta,gecci olarak oluşum ve talebe göre bahçe yapılmasında yön verici davranmayan iktidarın yaşanan olumsuz süreçte sorumluluğu göz ardı edilemez.Kısa ve günlük zararı önleyici tedbirler kadar bundan sonraki sürecinde stratejik ve doğru yönetilmemesi bu bağlamda geleceği daha da sorunlu kılar. İhracaat yapılan ülke sayısı artırılması,yurt dışı pazar olanaklarının genişletilmesi ve desteklenmesi, Soğuk hava zinciri ve depolaması başta olmak üzere ürünün korunarak ve Katma değerli ürüne dönüşmesi sağlayacak,işlenerek değer bulmasına yönelik önlemlerde alınmalıdır.Kooperatif ve birlikler güçlendirilmeli ve üretici devlet desteğini yanında hissetmelidir ” dedi.