Ameliyat Sonrası Ağrılar

Ameliyat Sonrası Ağrılar

ABONE OL
Kasım 12, 2023 16:25
Ameliyat Sonrası Ağrılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vücudun cerrahi travmaya verdiği stres yanıt ağrıdır. Küçük ya da büyük, tüm cerrahi müdahaleler sonrasında az ya da çok ağrı görülmektedir. Bu nedenle ameliyat sonrası ağrının tedavisi hem hasta hem de operasyonun tam başarı sağlaması için çok önemlidir.

Tarih boyunca hem cerrahlar hem de anestezistler ameliyat sonrası (postoperatif) ağrılara gereken önemi gösterememişlerdir. Bunun nedeni daha çok hastalıkla ilgili tedavilerin ön planda olmasıdır. Günümüzdeki yöntemler ile ameliyatlar sonrası ağrı başarılı bir şekilde kontrol edilmeye başlanmıştır. Buna rağmen uzmanlar arasındaki genel kanıya göre hastaların büyük çoğunluğu ameliyat sonrasında yetersiz ağrı tedavisi görmektedir.

Bu nedenle , özellikle operasyonu geçirecek hastaların ve yakınlarının bilinçli olması çok önemlidir. Operasyonun gerçekleşeceği merkezde ağrının önlenebilmesi konusunda bilgili bir ekibin olması çok önemlidir. Anestezi ve reanimasyon uzmanları bu konuda özel eğitim görmüş kişilerdir. Bu hekimlerden veya operasyonu gerçekleştirecek olan hekimden ameliyat sonrası nasıl bir ağrı şiddeti olabileceği ve ne kadar sürebileceği konusunda net bilgiler alınabilir. Bununla beraber ameliyat sonrasında ağrıların önlenmesi için neler yapılabileceğini de hastaların anlayabilecekleri şekilde öğrenmelerinde büyük fayda vardır. Böylece hem hasta hem de yakınları nasıl bir dönem geçeceği konusunda fikir sahibi olarak rahatlayacaklardır.

Ameliyat sonrası ağrının önlenmesi sadece ameliyatın ürkütücü görünümünü ortadan kaldırıp hasta konforunu sağlamakla kalmaz hastanede kalış süresini kısaltır, yara iyileşmesini hızlandırır ve ameliyat sonrası bir çok komplikasyonu önler.

Ameliyat sonrasında ağrı ile başa çıkabilmek ve ağrı tedavisini desteklemek için bazı hususlara dikkat etmek tedaviyi kolaylaştıracaktır:

o Hekim tarafından öngörülen istirahat süresine uymak
o Ağrı varsa mümkün olduğunca açık ve ayrıntılı bir şekilde bilgi vermek
o Varsa ağrının tipini ve şiddetini mümkün olduğunca açık tanımlamak
o Hekim tarafından uygulanan ağrı tedavisine harfiyen uymak, özellikle hafif operasyonlar sonrasında evde devam eden tedavilerde ilaç saatleri , dozu gibi konularda hekim tavsiyesine göre hareket etmek, bu konuda bilinçsiz farklı yöntemler uygulamamak.
o Tedavi sonrasında zaman zaman oluşabilecek ağrılar için hekimden tavsiye alarak ağrı kesici kullanmak

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP