Vajinal Akıntı
Kadınların kadın doğum doktoruna başvurma sebeplerinin en başında hazneden gelen akıntılar ,enfeksiyonlar gelir. Evli veya bekar hemen tüm kadınların ortalama yılda 1-2 kez rahatsızlığa sebep olan akıntılar değişik sebeplerden kaynaklanabilir. Akıntıların özellikle bekar genç kızlarda ve menopozdaki kadınlarda başta olmak üzere herhangi bir sebebi yoktur. Bunlar fizyolojik akıntı , yani doğal akıntı olarak adlandırılırlar ve genellikle tedavi gerektirmezler. Bir enfeksiyon veya altında yatan bir neden var ise bu akıntılar fizyolojik olmayan akıntılar olarak adlandırılır.
Fizyolojik akıntı (doğal akıntı) nedir?
Doğal akıntılar (fizyolojik akıntılar) yapı olarak berraktır ve sıvı yumurta akını andırır yapıdadır. Genellikle kokusuzdur, fakat bazı kadınlar ekşi bir kokudan şikayet edebilmektedirler. Genellikle kaşıntı şikayeti yoktur ve cinsel ilişkide ağrı, cinsel ilişkide yanma hissi oluşmaz. Bu akıntıların en büyük özelliği aynı şiddette uzun süre ( yaklaşık 1-2 yıl gibi) daha değişik belirtilere neden olmadan, karakter değiştirmeden devam etmesidir. Fakat değişim gösteren berrak akıntı, kokusuz akıntı, beyaz akıntı mutlaka gözlemlenmeli ve gerekirse muayene için başvurulmalıdır.
Bazen bu akıntı miktarı çok fazla miktarda olur ve kadınlar endişeye kapılabilirler. İç çamaşırları veya günlük ped devamlı ıslak ve nemli haldedir. Bu ıslaklığın kıvamı yumurtlama dönemi sırasında fizyolojik ve hormonal sebeplere bağlı olarak biraz değişir ve sıvılaşabilir. Bunun amacı doğanın döllenmeye hazır yumurtanın döllenmesini kolaylaştırmak için salgının kıvamını değiştirmesidir.Bazı kadınlarda adet dönemine yaklaştıkça vajinada bir koku olabilir ve akıntı rengi koyulaşabilir. Bu adet kanamasını oluşturan hormonların bu dönemde getirdiği etkidendir. Aynı sebeplerden dolayı gebelerde de tüm hamilelik boyunca vajinal akıntıda fizyolojik tarzda artma eğilimi göstermektedir.
Fizyolojik olmayan akıntılar nelerdir:
Fizyolojik olmayan akıntılar vajina veya rahim ağzındaki bir enfeksiyondan dolayı oluşan akıntılardır ve genel olarak “Vajinit” veya “Servisit” olarak isimlendirilirler. Genellikle vajinit durumunda görülen belirtileri:
Ø Vajinadan olağan dışı bir akıntı, fazla akıntı, kötü kokulu akıntı ,sarı akıntı, sarı yeşil akıntı, beyaz parçalı koyu akıntı
Ø Vulvada, haznede kaşıntı ve tahriş
Ø Cinsel ilişki sırasında acı, disparoni, ağrılı ilişki
Ø Kasıklarda ve alt karın bölgesinde rahatsızlık veren ağrı, kasık ağrısı
Ø Nadiren de olsa vajinal kanama , lekelenme
Ø Dış genital bölgede şişme, vulvada ödem.
Fizyolojik olmayan , enfeksiyona bağlı akıntı sebepleri nelerdir?
Vajinaya ait akıntı sebepleri:
Vajinanın mantar hastalıkları , vajinal mantar
Trikomanas vajiniti
Bakteriyel Vaginosis, gardnerella vajiniti
Genital herpes vajiniti (genital uçuk)
Vajinadaki yabancı cisimlerin oluşturduğu akıntı durumu
Rahim ağzı, servikse ait akıntı sebepleri:
Rahim ağzı yaraları, erozyon
Gonore (bel soğukluğu) gibi cinsel ilişki ile geçen hastalıklar
Herpes gibi virüsların yaptığı akıntı
Rahim ağzı kanseri
Spiralin ipine bağlı akıntı
Servikste olan poliplere ( et beni) bağlı akıntı
Akıntı oluşumunun en sık sebepleri nedir?
Vaginalakıntı, vajinal kaşıntı, vajinada yanma, normal olmayan kokulu akıntı şikayeti ile başvuran hastalarda vajinit ten şüphelenilir. Sıklıkla sebep olan mikroorganizma vajinal kültür dışında smear testinde de görülmektedir. Doktor basit bir mikroskopik inceleme ile genellikle sebebi görebilmekte ve teşhis edebilmektedir. Tanıyı kesinleştirmek için vajinal kültür yapılmalıdır. Vajinada akıntıya sebep olan ve en sık görülen mikroorganizmalar Trichomonas, bakteriyel vajinit ve candida (vajinal mantar) dır. Tedaviyi kesinlikle şikayetlere bakarak kendiniz düzenlemeyin, yalnış tedavi ile şikayetleriniz daha da ciddileşebilir, mutlaka jinekolojik muayene olun..
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.