Yapışıklık (Gelişmemiş Benlik) Şeması

Yapışıklık (Gelişmemiş Benlik) Şeması

ABONE OL
Ekim 10, 2023 14:50
Yapışıklık (Gelişmemiş Benlik) Şeması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir veya daha fazla önemli kişiye (genellikle anne/babadır) aşırı duygusal bağlılık ve yakınlık durumudur. Bireyselleşme veya normal sosyal gelişimin önemi hiç bir zaman anlaşılmamıştır. Sıklıkla iç içe olunan bireye destek verilmedikçe,onun yaşayamayacağı veya mutlu olamayacağına ilişkin inancı içerir. Boğulma veya iç içe geçme hislerini içerebilir. Genellikle boşluk ve bocalama, amacının olmaması veya ciddi olgularda kendi varlığını sorgulama hissi şeklinde yaşanır.
Karakteristik İçiçelik Davranışları;
* İç içe olunan kişi ile yapışık bir hayat sürdürülür.
* Kişi kendisine vakit ayırdığında veya özel hayatına dair bir şeyler yapmaya başladığında suçluluk duygusu duyar. Ve bu durumu yapışık olduğu kişi ile paylaşma ihtiyacı hisseder.
* Tek başına yaşamla ilgili derin korkular vardır.
* Yapışık olunan kişilerin sorunları ile aşırı uğraş vardır.
Özel Dikkat ! İçiçelik’te Şema Kimyası;
Aile ile iç içe yaşam sürdüren kişiler,benzer şekilde yapışabilecekleri insanları tercih edebilirler. Bu kişi yine İç içelik şeması olan bir kişi olabildiği gibi,kişiyi korumaya hevesli,dominant ve güçlü birisi de olabilir. Her iki durum da kişinin iyileşmesini değil,şemasının devamını sağlar.
İçiçelik’in Kökenleri;
Kişinin aile dışı yaşamını desteklemekte eksiklik vardır. Aileler ya aşırı endişeden ya da kendileri de iç içelik şeması taşıdıklarından çocuklarına yapışırlar.
İçiçelik’in İlişkinize Yansıması;
Genellikle aşırı güçlü ve baskın eşler seçildiği için,kişinin kendi benliğini hissetmesinde sorunlar vardır. Yapışılan eşin istekleri doğrultusunda bir hayat sürdürülür. Eğer varsa kariyer ile ilgili kararlar bile yapışılan eşe göre alınır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP