Erkeklere bir iyi bir kötü haber

Erkeklere bir iyi bir kötü haber

ABONE OL
Ekim 4, 2023 09:49
Erkeklere bir iyi bir kötü haber
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İngiliz bilimadamları, kısırlık sorununa kesin çözüm buldular, insan kök hücresinden yapay sperm yaptılar. İyi haber bu… Kötü habere gelince, bu durumda erkeklere üreme konusunda pek gerek kalmadı… Laboratuvar ortamında erkek kök hücreleri kullanılarak yaratılan spermlerin, çocuk sahibi olmak isteyen ama kısır olan erkekler için bir devrim niteliğinde olduğu belirtildi. Çünkü eşlerinin yumurtalığına yerleştirilecek kendi spermleriyle, kendi çocuklarına sahip olabilecekler.

Newcastle Üniversitesi’nden biyoloji profesör Dr. Karim Nayernia, çeşitli kokteyler, vitaminler ve kimsayallar yardımıyla kişiden alınan kök hücreleri sperme dönüştürmeyi başardı.
Mikroskop altında incelenen yapay spermlerin, gerçek spermlerden hiç bir farklılığı olmadığı tespit edildi. Kök hücrelerden yaratılan bu spermi, bir erkeğin kolundan alınan deri hücreleriyle de yaratmayı umduklarını belirtti Profesör Karim Nayernia.
‘YAPAY SPERM ETİK Mİ?’ SORUSU DA GÜNDEMDE

Beş yıl içinde tüm tüp bebek kliniklerinde kullanılması beklenen bu yöntem, milyonlarca erkek için umut oldu ama, etik tartışmaları da beraberinde getirdi.
Erkeklerin kök ya da deri hücrelerinden yaratılan spermlerle doğacak çocukların olması, akıllara kötü bir senaryo da getiriyor. Çünkü bu şekilde mezardaki ölü adamın bile çocuğu olma ihtimali ortaya çıkıyor
YAPAY SPERMLE DÖLLENME SAĞLAMAK YASAL DEĞİLSağlık sorunları nedeniyle kendi DNA’larından bir çocuk sahibi olamayan erkekler için müthiş bir buluş olan yapay spermler, İngiliz yasaları gereğince yasak.

Yapay döllenme ve tüp bebek klinikleriyle ilgili çeşitli yasalarda, laboratuvar ortamında yetiştirilmiş sperm veya yumurtalıkların asla kullanılamayacağına yer veriliyor. Ancak bilimadamları, bu buluşun bahsedilenlerden farklı bir noktada olduğunu ve bu nedenle de yasaların değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Özellikle son dönemlerde, erkeklerde sperm üretim bozukluklarına çok fazla rastlanıyor olması nedeniyle bu buluşun öz çocuklarına sahip olmak isteyen erkekler için ne derece önemli olduğunun anlaşılması konusunda ricada bulunuyor Profesör Karim Nayernia
sagliklihayat.net sağlıklı hayatlar diler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP