Duygusal Yoksunluk Şeması

Duygusal Yoksunluk Şeması

ABONE OL
Ekim 10, 2023 14:53
Duygusal Yoksunluk Şeması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu şemaya sahip kişiler, doğal duygusal ihtiyaçlarının diğerleri tarafından yeterli olarak karşılanmayacağına inanırlar. Yoksun kalınacağına inanılan ihtiyaçlara örnekler: ilgi,duygusallık,sıcaklık,arkadaşlık,anlaşılmak,di nlenilmek,kendini ifade etmek,duygu paylaşımı,başkalarının desteği,yönlendirmesi veya rehberliği.
Karakteristik Duygusal Yoksunluk Davranışları;
Duygusal gereksinimlerin karşılanmayacağı beklentisi,kişiyi algıda hazırlık durumuna sokar. İlişkilerdeki en ufak ilgisizlik belirtileri,başa gelmiş bir felaket olarak algılanır. Duygusal yoksunluk şemamız tetiklendiğinde,yani Duygusal Yoksunluk Şema Yaşantısına girdiğimizde,çevremizdeki kişilerin bencilce davrandığını,bize ilgi göstermeyeceklerini bekleriz. İlgisizlik kavramını iyi ölçemeyiz. Ya vardır,ya da yoktur. Öğrenmemiz gereken şey ise ilgisizliğin gri tonları olduğudur; yani,insanlar bazen bizden başka bir şeye ilgi göstermek zorunda kaldıklarında bize yeterli ilgi göstermeyebilirler. Bu bizim artık ilgi görmeyeceğimiz ya da karşımızdaki kişinin bize bir daha ilgi göstermeyeceği anlamına gelmez.
Duygusal Yoksunluk şemasına sahip olmanın,kişinin zeka seviyesi ile ilgisi yoktur. Kişi,sağlıklı bir ruh durumu içindeyken bu durumu gerçekçi değerlendirebilir ancak şema yaşantısı açıldığında bir çocuk gibi düşünmeye başlarız. Daha da önemlisi,bir çocuk gibi hissetmeye başlarız. Çocukların duyguları çok kuvvetlidir ve akıl ile duyguları dizginlemek gibi bir becerileri yoktur. Şema yaşantısı,biraz çocuklaşmak gibidir. Dolayısı ile şema yaşantısı sırasında kendimize bir çocuğa yaklaşır gibi sevecen ve anlayışlı olmamız gerekir. Bu durumlarda kendimize kırıldığımız noktayı sormamız gerekir. O sırada hangi ihtiyacımız karşılanmamıştır? Daha da önemlisi gereksinimi karşılanmayan bu çocuk ne yapmayı planlamaktadır?
Özel Dikkat ! Duygusal Yoksunluk’ta Şema Kimyası;
Bu şemaya sahip iseniz,dikkat etmeniz gereken konulardan birisi “Şema Kimyası”dır. Genellikle şemalar, kişiye, kendilerini yaşatacak eşler veya arkadaşlar seçmelerine neden olurlar. Duygusal yoksunlukta bu tip eş veya arkadaşlar genellikle bencil,sevgi vermeyi ve paylaşmayı bilmeyen,uzak,soğuk insanlardır. Bu sayede kişinin duygusal gereksinimlerinin karşılanmadığı ve karşılanamayacağı ortamlar yaratılmış olur. Bu nedenle sizinle gerçekten ilgilenen insanlar seçmeye çalışın. Ancak ne yazık ki,ilk başta bu tür kişiler size pek çekici gelmez veya diğer uzak,soğuk ve ilgi gösteremeyen kişiler daha kimya yaratıcı gelir. Bu nedenle kimyası yüksek olmasa da, duygusal olarak verici insanlarla ilişkilerinizi sürdürün.
Duygusal Yoksunluk’un Kökenleri;
1. Anne soğuk ve duygulanımlarını gösteremeyen biridir. Çocuğa yeterince sarılıp,fiziksel şefkat göstermemiştir.
2. Çocuk,daha önemli veya değerli başka biri nedeni ile sevildiğini ve değer verildiğini hissedememiştir.
3. Anne çocuğa yeterli zaman ve dikkat ayırmamıştır.
4. Anne çocuğun ihtiyaçlarını iyi anlamamıştır. Çocuğun dünyasını anlamakta güçlüğü vardır. Çocuğu ile gerçekten iletişime girememiştir.
5. Anne çocuğu avutmamıştır. Bu nedenle çocuk da kendisinin acısını dindirmeyi veya diğer insanların kendisini avutmasını kabul etmeyi öğrenememiştir.
6. Ebeveynler çocuğa uygun rehberlik yapamamıştır veya kendine bir yön bulmasını sağlayacak desteği vermemiştir. Çocuğun güvenebileceği sağlam bir dayanak olmamıştır.
Duygusal Yoksunluk’un İlişkinize Yansıması;
a) Eşinize neye ihtiyacınız olduğunu anlatmazsınız ve ihtiyaçlarınız karşılanmayınca da hayal kırıklığına uğrarsınız.
b) Ne hissettiğinizi eşinize anlatmazsınız ve anlaşılmadığınızda hayal kırıklığına uğrarsınız.
c) Kendinize,eşinizin sizi koruyacağı veya yönlendireceği kadar bile “incinebilir” olma izni vermezsiniz.
d) Kendinizi yoksun hissedersiniz,ama bunu dile getirmezsiniz. Küskünlüğe sığınırsınız.
e) Kızgın ve ısrarcı davranışlarınız olur.
f) Size yeterince ilgi göstermediği için eşinizi suçlarsınız.
g) Uzaklaşır,ulaşılmaz olursunuz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP