Zoolojik Sistemdeki yeri
Bıldırcın yaklaşık 20 cm uzunluğunda, kısa kuyruklu, küçük ve tıknaz yapılı, vücudun alt kesimleri krem renkli, diğer kesimleri çubuklu kahverengimsi olan bir kuş türü olarak tanımlanmaktadır. Güney yarımkürede 70 dolaylarında bıldırcın çeşidi bulunduğundan söz edilmektedir. Bıldırcının zoolojik sınıflandırmadaki yeri aşağıda belirtilmiştir.
Şube : Chordata
Sınıf : Aves (kuşlar)
Takım : Galliformes (Tavuksular)
Familya : Phasianidae (Sülünler)
Cins : Coturnix
Tür : Coturnix coturnix (Bıdırcın)
Coturnix cinsi (genus) içinde on ikiden fazla alttür bulunmaktadır. Bunların en bilinenleri ve yaşama alanları aşağıda sunulmuştur.
Coturnix c. coturnix, (Adi Bıldırcın veya Avrupa Bıldırcını), Avrupa, Asya, Afrika,
Coturnix c japonica ,(Japon Bıldırcını), Moğolistan, Sakhalin adası, Japonya,
Coturnix c. coromandelika, (Siyah Göğüslü Bıldırcın) Hindistan, Sri Lanka ve Burma,
Coturnix c. delgorguei, (Soytarı Bıldırcını) Afrika ve Arabistan,
Coturnix c. pectoralis (Pektoral Bıldırcın) Avusturalya,
En yaygın iki alt tür olan Coturnix c. coturnix ve Coturnix c japonica olup ikisi arsındaki çiftleştirmelerden elde edilen döller ya steril olmakta yada çok düşük döllülük göstermektedir. Avrupa ve japonya bıldırcınlarından farklıgenuslarda yer alan Bobwhite olarak bilinen Colunus virginianus (Kuzey Amerika Bıldırcını) ve Callipebla californicus (Kaliforniya Bıldırcını) da önemli bıldırcın türleri olarak belirtilmektedir. Bunlarda Bobwhite olarak bilineni coturnix türünden daha iri yapılı olup ticari yetiştiriciliğinde et verimi önceliklidir.
Ülkemizin hemen her yerinde bıldırcın bulunur. Ancak en çok Orta Anadolu Yaylalarında görülmektedir. Kış başlamadan önce kuzeyden Afrikaya göç sırasında Karadenizi geçerken yorgun düşen bıldırcınların kıyılara vurdukları bilinmektedir. Kışın sıcak ülkelere göç eden bıldırcınların bir kısmı da Akdeniz ve Güney Ege kıyılarında kışlamaktadır.
SÜRMANŞET
9 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.