Paleolitik Çağda Sanat ve Karain Mağarası

Paleolitik Çağda Sanat ve Karain Mağarası

ABONE OL
Ağustos 22, 2023 06:10
Paleolitik Çağda Sanat ve Karain Mağarası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yapılan araştırmalar ve ele geçen buluntular, yurdumuzda yüz binlerce yıldan beri insanların yaşadığını ortaya koymuştur.

İstanbul’da Yarımburgaz, Ankara’da Dudumlu ve Çubuk suyu sekileri, Antalya’da ,Adıyaman’da Şehramuz tepesi, An*talya’da Karain, Belbaşı, Öküzini, Gaziantep’te Dülük vs. Paleolitik yer*leşme yerlerinden bazılarıdır.

Bunlardan Yarım bur gaz Mağarasında, Paleolitik Çağ başlarından Bi*zans dönemine kadar gelen kültürlerin izleri tespit edilmiştir. İlk katman*lar içinde bulunan delici ve kesici âletler ile çok sayıda hayvan kemiklerinin geçmişi 300 000 yıldan daha eskilere gitmektedir.

Karain Mağarası. Antalya’nın 30 km. kuzeybatısında, doğal mağaralar*dan biridir. Paleolitik dönemlerin başından Tunç çağlarına kadar sürekli yer*leşme yeri olmuştur. Anadolu’da yaşayan ilk insanlara ait taş ve kemik âlet*lere ve bu ülkede gelişen sanatın en eski örneklerine burada rastlanmıştır

Kullanılan iki yüzeyli taş baltalar, taş ve kemikten yapılı takılar, kemik*lere oyulu şematik insan ve hayvan tasvirleri, bitki kalıntıları bulunmuştur. Bunlar, o dönem insanlarının yaşama biçimini yansıttığı gibi, Anadolu’nun bitki, hayvan ve iklimi hakkında da açıklama yapılmasını sağlamaktadır.

Paleolitik dönemin insanları, avcılık yaparak, hazır bitki ve meyve toplayarak beslenmişlerdir. Sayıları oldukça az olan bu insanlar ne bulmuşlarsa onunla yetinmişler, başlangıçta tabiat üzerinde hiç bir değişiklik yapmamışlardır
Zamanla; gerek beslenme, gerekse barınma ve korunma sırasında kullanmak için âletler yapmış*lardır. İlk âletler tahta, kemik ve taş parçalarıdır. Bunlar parçalamp kırılmış ve yontulup sivriltilerek. kullanıma uygun hâle getirilmişlerdir.
Soğuk iklim şartlarından ve tehlikelerden ko*runmak için mağaralara sığınan insanların bilgi, görgü ve becerileri daha da artmıştır. Yaptıkları delici ve kesici âletlerin yam sıra, taş ya da fil di*şinden heykelcikler yontmuşlar, mağara duvarlarına resimler çizmişlerdir.

İlk izleri M.Ö. 40 000 yıl öncesine giden Pale*olitik sanatın en güzel örnekleri, idol adı verilen heykelcikler ile mağara duvarlarına yapılan resim*lerdir İnsanın sanat faaliyetlerinin Paleolitik dönemde ortaya çıktığım gösteren ilk mağaralar İspanya (Altamira), Fransa (Lascaux) ve İtalya’da bu*lundular. Daha sonra Afrika, Güney ve Doğu Asya ile Anadolu’da çeşitli mağaraların olduğu anlaşılmıştır

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP