Anadolu’da M.Ö. 3000-2000 yılları arasım kapsayan döneme Tunç Çağı ya da İlk Kent Toplulukları Dönemi denir.
Geç Kalkolitik’ten İlk Tunç Çağma geçiş kesintisiz olmuştur. Tarıma da*yalı “köy kültürü” hâlâ devam etmiştir. Mimarlık eserleri, damga mühürler ve idoller, yerli geleneğe bağlı kalarak geliştirilmişlerdir Bu dönemdeki bir diğer önemli buluş, ****ler tarafından çekilen dört tekerlekli arabadır.
Orta Tunç Çağında (M.Ö. 2500-2000) şehircilik gelişir, tunç âletler ço*ğalır. Altın, gümüş ve her ikisinin karışımından sanat eserleri yapılır. Döne*min en önemli buluşu çömlekçi çarkıdır.(Tunç Çağının son devresinde Anadolu yazılı tarih dönemlerine girmiştir. )Kalkolitik ve özel*likle Tunç Çağın*da Anadolu’nun hemen her yerinde yerleşmeler oluşmuştur.
Oldukça eskilere varan, köklü ve zengin bir geçmişe sahip olan ülkemizin yazılı tarih öncesi merkezleri*nin tümü henüz ortaya çıkarılmamıştır. Araştırmalar devam ettikçe bunların sayısı artmakta ve yeni yeni buluntular ortaya çık*maktadır. Ülkemizin Kalkolitik ve Tunç Ça*ğı içerisindeki tarihini ve sanatını aydınl atan merkezlerin bazılarına aşağıda yer veril*miştir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.