Dil Yangısı (Glossit)

Dil Yangısı (Glossit)

ABONE OL
Haziran 28, 2023 14:16
Dil Yangısı (Glossit)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dil yangısı (glossit) nedir?
Dilin iltihaplanmasıdır.

Dilde iltihaplanma veya apse meydana gelmesi yaygın bir durum mudur?
Hayır. Dil apselere karşı çok büyük bağışıklık göstermektedir. Muhtemelen bu fazla kan verimliliğinden ileri gelmektedir.

Dil iltihabı nasıl tedavi edilir?

Dil iltihabı genellikle başka yerde bir hastalığın olduğunu gösterdiğinden, ele alınacak tedavi, asıl nedeninin tespit edilmesinden sonra kararlaştırılacaktır. Dili bilinen bir madde tahriş etmekteyse o maddeden uzak kalınmalıdır.

Dilin genel görünüşünde çeşitli değişiklikler görülür mü?

Evet. Uzun yıllardan beri doktorlar dile bakmakla birçok hastalı ğın teşhislerini yapmaktadırlar. Dil şişmiş, kızarmış veya beyazlaşmış, normalden daha pürtüksüz olabilir ve günden güne şekil değiştirebilir.

Dilde değişiklikler ne gibi lokal nedenlerden meydana gelebilir?

Tütün kullanmak, fazla baharatlı veya fazla sıcak yemekler dilin kızarmasına ya da tahriş olmasına yol açabilir. Dilin kenarları, keskin diş uçları veya tam oturmayan takma diş veya protezlerden tahriş olabilir. Ayrıca, dil «vincent» anjininden ileri gelen ağız hastalığı (trench mouth), frengi vb. enfeksiyonların tesiri altında da kalabilir. Vitamin eksiklikleri ve boğaz için kullanılan antibiyotik pastillere karşı alerji de dilin şeklinde değişiklikler meydana getirebilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP