Zararlı Olduğu Bitkiler
Asıl ismini konukçudan alan patates böceği, önce patateste, sonrasında patlıcanda beslenir. Kış eğer sert geçmez ise, patates böceği ergini yoğun olacağı için domates ve akraba türlerinde görülür . Kültür bitkileri olarak ise biber ve hıyarda da Konya’da görülmüştür.
Patates Böceği İlacı İle Mücadele Yöntemleri
Patates Böceği İlacı ile Kültürel Mücadele
Sonbaharda patates hasadının tamamıyla yapılmasına özen gösterilmeli ve tarlada yumru bırakılmamalıdır. İlkbaharda bir önceki yıl dikili olan alanlar dolaşılmalı ve kalan patates bitkileri, üzerindeki böcekler ile birlikte yok edilmelidir . . Ekim yapılacağında 1 yıl önceden kalan artıklar , yumrular ve etrafta konukçu olabileceği yabancı otlar imha edilmelidir.
KİMYASAL MÜCADELE :
Yeşil aksam ilaçlaması: Patates böceği ilacı kimyasal mücadelesinde bir eşik bulunmamakla birlikte; patates bitkisi böcek yoğunluğuna, bitkinin dönemine ve gelişimine bağlı olarak %20-40 oranında meydana gelecek ürün kaybını tolere edebilmektedir.
İkincisi; patates böceği ilaçlamasının biyolojik dönemlerinde ilaçlama yapılacağı kaynaklara göre %20 patates zararı tolere edildikten sonra yazsa da ekolojik koşullar göz önünde bulundurularak üreme yeteneği yüksek olan patates böceğine karşı, toprak diplerini ve yapraklarda patates böceği yeniği görüldüğü ilk an yaprak altı kontrol edilmeli ve yumurta varsa hemen ilaçlama yapılmalı.
İkinci kez ilaçlama yapılacaksa; aynı grup ve etken maddeye sahip ilaçlar tercih edilmemeli.
Tohumluk ilaçlaması:
Dikim öncesi yumrular ilacın etiketinde önerildiği şekilde ilaçlanır.