Hastalık belirtileri ilk önce sebzelerin toprağa yakın olan bitkilerin alt yapraklarında görülmektedir. Serin veya nemli koşullarda hastalık üst yapraklara doğru yayılma gösterir. Hastalığın şiddetli bir şekilde gelişme gösterir ise sebzeler veya dallar tamamen ölür. Bu hastalıkların yayılması, gelişmesi ve şiddeti; duyarlı konukçu dokusunun varlığına, dokular üzerinde su filminin varlığına ve serin ya da ılık ancak yüksek neme sahip havaların varlığına bağlı olmaktadır. Sıcak havalar yüksek nem de olsa hastalık için uygun değildir.
İlk belirtiler yaprak ve gövde de üstten bakıldığında soluk yeşil renkte büyük, daha sonra esmerleşen sınırları belirsiz lekelerdir. Rutubetli havalarda yaprağın altına bakıldığında grimsi renkte, ince tüylü bir misel tabakası meydana geldiği görülür. Meyvede ise sapa bağlı kısma yakın küçük, gri kahverenginde lekeler meydana gelir. Bu lekeler süratle
büyüyerek kesin hudutları belli olmayan kahverengi benekli çürüklük halini alır. Koşullar hastalık için uygun olduğu takdirde hastalık
tüm bitkiye yayılır ve bitkide yanıklık şeklini alır ve onun kurumasına neden olur.
Mildiyö Hastalığı İlaçları Mücadele Yöntemleri:
Kültürel Önlemler: Ekim yapılan alanlarda hastalıklı bitki artıkları ve meyveler toplanıp imha edilmeli ve domates tarımı sabah ve akşam çiğ tutmayan güneye bakan yerlerde yapılmalıdır. Hastalığın her yıl epidemi oluşturduğu yörelerde sırık domatesçiliği yapılmalıdır. Sıralar hakim rüzgar yönünde olmalıdır.
Kimyasal Mücadele: İlaçlı mücadeleye çevredeki domates yapraklarında 3-5 mm çapında kahverengi lekelerin altında beyaz kül gibi örtünün görülmesiyle veya hastalığın her yıl çıktığı yerlerde, hastalık için uygun koşullar gerçekleşir gerçekleşmez başlanmalıdır. Mildiyö daha çok yaprakların altında olduğu için ilaçlama sırasında mutlaka yaprak alt yüzeylerinde ve bitkinin her tarafında bir ilaç tabakası oluşturulmasına özen göstermelidir.