Brokoli Hasat Zamanının Belirlenmesi

Brokoli Hasat Zamanının Belirlenmesi

ABONE OL
Nisan 26, 2023 11:59
Brokoli Hasat Zamanının Belirlenmesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokoli Hasat Zamanının Belirlenmesi

Brokoli Hasat Zamanının Belirlenmesi. Serin iklim sebzesi grubuna girmektedir. Brokolinin yetiştirilmesi için en uygun hava sıcaklığı 15 derece olmaktadır. En fazla 24 dereceye kadar dayanım göstermektedir. Tomurcuk çiçek kısımları zarar görmemesi gerekmektedir. Brokoli tohumu için en uygun topraklar su tutma oranı iyi olan topraklarda tarımı yapılmaktadır. Kış döneminde yetiştirilen bitkiler için toprak yapısı önemli olmaktadır.

Brokoli Hasat Zamanının Belirlenmesi. İklim koşullarına uygun brokoli tohumu çeşitleri seçilmesi gerekmektedir. Buna göre hasat zamanı ayarlanmış olması gerekmektedir. Brokolinin üretimi tohumla ve fide ile olmaktadır. Fideler dikimden sonra çeşidine bağlı olarak ekimden 60 veya 100 gün sonra hasat yapılmaktadır. Ortalama olarak 2 veya 4 ay sonra brokoli hasadı yapılmaya başlanmaktadır. Hasat zamanı geldiğini anlamak için elle tayin yapılması uygun bir yöntem olmaktadır.

Brokoliler, çiçek kısmı tomurcuk kısımları elle sıkıldığında hiç boşluk kalmayacak şekildeyse ve çiçek açmış durumdaysa hasat zamanı gelmiş demektir. Hasat zamanı için sıcaklık önemli olmaktadır. Yedi günden fazla süren ısı dalgaları bitkinin aşırı ve tuhaf büyümesine neden olmaktadır. Bununla birlikte, çiçek açmadan önce tohum oluşturmasına sebep olmaktadır. Bu durumlar hasat için istenmeyen durumlar olmaktadır. Hasat zamanı geldiğini çiçek oluşumu ve brokoli tepelerinde sararma belirtileri varsa hemen hasat edilmesi gerekmektedir. İlk olarak ana gövdeden başlanarak yapılmaktadır. daha sonra yan dalların hasadı yapılmaktadır. Hasat edilecek tomurcuk olup olmadığını görmek için gözle takibi yapılabilir ve bir kaç defa hasat edilmektedir.

Brokoli Hasat Zamanının Belirlenmesi. Çiçek tomurcukları açmadan önce yapılması gerekmektedir.  Ancak tomurcukları açmaya ve sarı çiçek petalleri görülmeye başlarsa ve pazar kalitesini kaybetmektedir. Ortadaki ana başın kesilmesi ile birlikte yan taraftaki sürgünler büyümeye devam ederek daha küçük başlar oluşmaktadır. Hasat 2 veya 3 günde bir olmak üzere gelişme döneminde 4 veya 6 kez hasat yapılmaktadır. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu tercihi verim açısından oldukça önemlidir.

Hasat edilen brokoli başları normalde soğuk hava depolarında saklanmaktadır.  Bu şekilde, çiftçiler ve tüccarlar birkaç gün veya birkaç hafta boyunca brokoli başlarının kalitelerini kaybetmemeleri önlenmektedir. Ayrıca depolama sıcaklığı yaklaşık 0 °C ve nem seviyeleri % 95 şeklinde depolama işlemi yapılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP