Brokoli Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır?

Brokoli Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır?

ABONE OL
Nisan 26, 2023 12:18
Brokoli Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokoli Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır?

Brokoli Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır. Genellikle tek yıllık ama çok yıllık türleri de bulunmaktadır. Karnabahara oldukça benzemektedir. Gövdesi 50-90 cm uzunluğunda olup boğum araları lahana ve karnabahara benzemektedir. Brokoli tohumu için gübreleme çok önemlidir. Bakım şartları, sulama ve  çapalama gibi kavramlar önemli olmaktadır.

Yetiştiriciliğinde toprak ve iklim yapısına  bağlı olarak yaklaşık 80-100 kg/da 3.15 gübresi verilmesi gerekmektedir.  Kompoze gübrenin tamamı dikim öncesi toprak işleme sırasında verilmesi gerekmektedir. Ayrıca yan kolların hasadı yapılacaksa yaprak üzerine  30-50 kg nitratlı gübre verilmektedir.

Brokoli Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır. dekara 16 kg azot, 11 kg fosfor ve 16 kg potasyum verilmesi gerekmektedir. Gübre uygulaması, fosforun son toprak hazırlığı sırasında potasyumlu gübre ile azotlu gübrenin üçte birinin dikimden önce, üçte birinin büyüme döneminde verilmesi gerekmektedir. Dikimden belli bir süre sonra 1/3  ise ana taç hasat edildikten sonra verilmesi gerekmektedir. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu yetiştirebilmek için gübreleme oldukça önemlidir.

Brokoli bitkileri kuraklığa hassas olarak bilinmektedir. Bu nedenle kuraklık başların kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.  Bunu engellemek için, bitkilerinize yeterli miktarda su vermelisiniz. Tohumların ekim işleminden filizlenmesine kadar süren bu süre içerisinde toprak nemli tutulur ve verilen su miktarı artmaktadır. Ancak, sıcak günlerde günde bir kez sulama gerekebilmektedir.

Brokoli Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır. Ancak, yağış ve sulamanın çok olduğu yerlerde yıkanma ile toprak derinliğine giden azot için tekrar bir azot ilave edilmesi gerekmektedir. Bölge ve toprak durumuna göre kükürt ve magnezyum da verilmektedir. Fideleri araziye dikildikten sonra hızlı bir şekilde geliştiklerinden zayıf topraklar uygun bir şekilde mutlaka gübrelenmesi gerekir. Mikro elementler açısından brokoli bor ve molibden eksikliğine karşı oldukça hassas yapıya sahip olmaktadır. Bor eksikliği verim düşüklüğüne yol açmaktadır. Molibden eksikliğinde brokolide zarar görülmektedir.

Molibden eksikliğinde asit karakterli topraklarda daha sık rastlanmaktadır. Eksikliğini kireçleme, yapraklara gübre uygulaması veya tohuma yapılan işlemler ile giderilmektedir. Brokoli tohumu ekimden önce ve sonra uygulamalar yapılması brokoli için uygun olmaktadır. Gübreleme kadar su ihtiyacı lahanayla benzerlik göstermektedir. Yağmur suyu yeterli değilse ilave sulama yapılır. Haftada bir en uygun sulama şekli damla sulama yapılması uygun olmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP