Kombu Çayı (Kombucha), ilaç olarak da kullanılan fermente edilmiş bir çay çeşididir. Yeşil veya siyah çaydan yapılabilir. Doğu Asya’ya özgü bir çay olup dünyaya yayılmıştır. Fermentasyon esnasında disk biçiminde, jelatinimsi bir zardan meydana gelen mantar oluşur. Kombu mantarı, su ve şekerden oluşan bir beslenme solüsyonu içerisinde yaşar ve bu ortamda sürekli üremektedir. Kombu Mantarı, zamanla çayın bütün yüzeyine yayılarak kalınlaşır.
Kombu Çayı Mantarı Nasıl Oluşturulur?
Üç litre temiz su (klorsuz ) çelik veya cam tencerede kaynatılır. (Asla alüminyum kap kullanmayınız )
Su kaynamaya başladıktan sonra içine 1.5 su bardağı toz şeker katıp beş dakika daha kaynatılır
Ocağı kapatılıp, kaynamış su içine on poşet siyah çay katılır.
Çayı 15 dakika kadar demlemeye bıraktıkılır, daha sonra çay poşetlerini alınır ve karışım oda sıcaklığına gelinceye kadar soğutulur.
Çayı iyi temizlenmiş, geniş ağzı olan bir cam kavanoza, geniş bir cam kaseye boşaltılır. Yüzey ne kadar geniş olursa, çay o kadar hızlı fermente olur ve bu zamandan kazandırır.
Eğer daha önceden fermente edilmiş çay varsa az miktarda bu çaydan karıştırılması mayalama işlevi görecek ve hızlı bir fermantasyon sağlayacaktır. Bu şart değildir ama tavsiye edilmektedir.
Mantar oluşmaya başladıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Mantar oluştuktan sonra; her zaman mantarın açık renkli kısmının yukarı bakması gerekmektedir. Bazen mantar kavanozun altına doğru çöker daha sonra kendi kendine yüzeye doğru hareket eder. Eğer yüzeye hareket yoksa mantarın tersyüz olup olmadığını kontrol edilir ve tekrar yüzeye yerleştirilir
Kap bir tülbentle örtülür ve çevresine lastik geçirilir.
Kavanoz oda sıcaklığında bırakılmalıdır. Çok soğuk veya çok sıcak olmamalıdır. Direk güneş ışığı zarar vermektedir. 19-29 derece arası ideal sıcaklık aralığıdır.
Tat tercihine göre çay 4-10 gün fermantasyona bırakılır. 4 günlük fermantasyon sonrası üzüm şırası lezzetinde bir tat elde edilir, 1 haftalık fermantasyon sonrası ise içecek sirke lezzeti alır ve daha güçlü tıbbi özellikler kazanır; kombu çayı ev sirkesi olarak ya da antiseptik gargara olarak da kullanılabilir.