Beef domates ekimi ve bakımı nasıl yapılmaktadır? Domates, ılık ve sıcak iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Soğuklardan hiç hoşlanmamaktadır. Ülkemizde bu kadar çok üretilmesinin sebeplerinden biri de iklim koşullarının gayet uygun olmasıdır. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerindeki iklim domates için çok elverişlidir.
Yetiştirme döneminde sıcaklık -2°C’ye düşerse bitki tamamen zarar görecektir. Sıcaklığın 14°C derecenin altına düştüğü zamanda ise olgunlaşma gecikmektedir ve verim düşmektedir. Domates bitkisinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22-26°C arasındadır. Sıcaklık 15°C’nin altına ve 35°C’nin üstüne çıktığı zaman meyve tutumunda düzensizlikler görülmektedir. Ayrıca gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının 8-12°C derece olması beklenmektedir.
Beef domates ekimi ve bakımı nasıl yapılmaktadır? 11°C altındaki sıcaklıklarda çiçekler açar ancak tozlanma ve döllenme açısında problemler yaşanmaktadır. İyi bir tozlanma ve döllenme için sıcaklığın en az 16-17°C’den yüksek olması gerekmektedir. Bununla birlikte ısı 24 derecenin üzerine çıktığında seralar havalandırılmaya başlanmaktadır. Ayrıca oransal nem %65- 70 olmaktadır. Döllenme için ise nemin %70-80 olması gerekmektedir.
Domates yetiştiriciliğinde ışığın rolü çok önemlidir. Bu nedenle en az 6 saat boyunca doğrudan güneş ışığı alan bölgelerde yetiştirilmesi gerekir. Ayrıca ısı yüksek ancak ışık düşükse, bitki zayıf gelişir ve boya kaçar. Isının düşük, ışığın yüksek olduğu dönemlerde ise bitki gelişimi yavaşlar. Beef domates tohumu toprak bakımından çok fazla seçici olan bir bitki değildir. Bunun yanında kumlu topraklardan, killi topraklara kadar hemen hemen birçok toprak tipinde yetişir. En iyi sonucu almak içinse aşağıdaki gibi bir toprakta yetiştirilmektedir. Tuzluluğa dayanıklıdır. pH değerleri 6 – 7 arasında olan topraklarda en iyi sonuçları verecektir.
Beef domates ekimi ve bakımı nasıl yapılmaktadır? Fide ve tohumdan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fide üretimi, genel olarak torf, perlit ve kum gibi karışımlar kullanılması gerekmektedir. Tohum ekimi, fide yetiştirme materyali tavlı ise sulama yapılmaması gerekmektedir. Yetiştiriciliğe, önce toprak hazırlığı ile başlanmaktadır. Domates bitkisi derin köklü bir bitkidir. Bu nedenle toprağın derin sürülerek dikkatle hazırlanması verim açısından gerekli bir durumdur. Tarla tabanının 50 cm altında pulluk tabanı denilen geçirgen olmayan bir tabaka varsa bu tabaka sonbahar başlarında özel pulluklarla kırılmalıdır. Fide ile üretimde fidelik olarak sıcak yastıklar hazırlanmaktadır. Tohumlar sıra arası 13-15 cm, sıra üzeri 1-1,5 cm olacak şekilde, 1-2 cm derinliğe ekilmektedir.