Standart Kavun Çeşitleri

Standart Kavun Çeşitleri

ABONE OL
Mart 26, 2023 14:50
Standart Kavun Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Standart Kavun Çeşitleri. Organik maddece zengin, hafif kumlu topraklarda gelişimi oldukça iyi olmaktadır. Kavun tohumu  aşırı sulu ve nemli topraklarda gelişimi olmamaktadır. Yetersiz drenajı ve havalandırması olan ağır killi topraklarda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kavun, tek yıllık bir bitki grubuna girmektedir. Yerde sürünerek ve kollarını atarak büyüme ve gelişme göstermektedir.

Standart Kavun Çeşitleri. İklim isteği olarak, 15 derece olan sıcaklıklar uygun sıcaklıklar olmaktadır. Ancak, yüksek sıcaklıklarda gelişimi yavaşlamaktadır. Sıcaklığın yanında bitkilerin ışığa da ihtiyaçları bulunmaktadır. Yeterli ışık alamayan bitkilerde gelişim zayıflığı, hasatta gecikme ve meyve oluşumunda azalmalar görülür.

Örtü altı yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Bu sayede tırmanarak da gelişim göstermektedir. Kavun tohumu 15 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ortalama 8 veya 10 günde çimlenme sağlanmaktadır. İlk olarak kazık kök oluşturmaktadır. Daha sonra gelişim göstermektedir. Kavun ilk çimlenme görüldüğü anda 3 veya 4 yaprak olunca dik şekilde gelişim göstermektedir, daha sonra kavunlar büyümektedir.

Derin, iyi havalanan, besin maddelerince zengin, su tutma yeteneği yüksek, hafif asidik ve tuzluluğu düşük olan toprak koşullarında gelişimi iyi olmaktadır. Sıcaklıktan oldukça hoşlanmaktadır. Yüksek nem olan alanlarda yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Aşırı nemde Mildiyö ve bakteriyel hastalıklar başlamaktadır.

Standart Kavun Çeşitleri.  Diğer kavun çeşitlerin tarımıyla aynı olmaktadır. Doğal standart bir çeşit olan Dalaman kavun tohumu, meyve yüzeyi yuvarlak sert ve kırışıktır. Ortalama meyveler 3 veya 5 kg arasındadır. Ayrıca meyveler sarı renkli ve koyu yeşil benekli bir yapıya sahip olmaktadır.

Altınbaş kavun çeşidi, toprak hazırlığı diğerleriyle aynıdır, ekim zamanı Nisan-Mayıs aylarında kavun tohumu ekimi yapılır, ekim derinliği, 3-6 cm olarak ekilir, 150-200 cm sıra arası, 50-75 cm sıra üzeri olarak ekim yapılmaktadır.

Kavunun hasat zamanının belirlenmesi durumunda, olgunlaşma süresi ise 90 ila 130 gün arasında değişmektedir. Gövdesi tüylü bir bitki olan kavun başlangıçta otsu iken daha sonra odunsu bir yapı kazanmaktadır. Kavun tohumu çimlendikten belli bir süre sonra budama yapılmalıdır. Ayrıca budama yapılmadığı taktirde ana gövde 1-2 m kadar boylandığı görülmektedir. Yan dalları ise 5 m’ye kadar uzayabilmek olup yan sürgünler ise ana sürgünü geçebilmektedir. Ayrıca bitki merkezden çevreye dairesel olarak yayılarak 3 ila 6 adet yan dal oluşturmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP