Rubigem Çilek Fidesi Yetiştiriciliği

Rubigem Çilek Fidesi Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:27
Rubigem Çilek Fidesi Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rubigem Çilek Fidesi Yetiştiriciliği. kısa gün çeşididir, erkenci bir türdür ve çok beğenilen tadı ile tanınır. Parlak, iri, tatlı ve kırmızı renkte meyvelere sahiptir. Tat özelliği açısından kendi sınıfındaki diğer çeşitlere nazaran daha iyidir. Yediveren özellikte olup yıl boyunca çilek verir. Rubigem çilek fidesi yetiştirmek için en uygun toprak pH’ı 6,5-7 arasındadır.

Çilek fidesi dikimi için toprak uygunsa genellikle serin ve rüzgarsız havalar tercih edilmektedir. Ayrıca fidelerin daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney yönünde dikimler yapılmaktadır. Çilek fidesi dikimlerinde sıra üzerine çift dikim yapmanız hem sulama hem de hasat yönünden maliyetleri azaltmaktadır.

Rubigem Çilek Fidesi Yetiştiriciliği. için optimal toprak yapısı; su tutma kapasitesi düşük, kumlu tınlı hafif bünyeli topraklarda yetiştirilmektedir. Yetiştiricilik için seçilen alan toprak hastalıklar ve nematod yönünden temiz kök yapısına sahip olması gerekmektedir. Dekara 4-5 ton yanmış hayvan gübresi uygulanmaktadır. Daha sonra toprak solarize edilmektedir. Masuralar 60-70 cm genişliğinde ve 25-30 cm yüksekliğinde olmalı ve büyük arazilerde karık pulluğu, küçük alanlarda ise elle yapılmalıdır.
ilkbahar ve sonbahar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Zaman olarak ilkbahar dikimi, kışları daha serin geçen bölgelerde tavsiye edilen bir dikim zamanıdır. İlkbahar çilek dikimi ılıman iklim bölgelerinde şubat ayında, kışları soğuk geçen daha soğuk bölgelerde ise nisan ayında yapılması uygundur. Rubigem çilek fidesi dikiminden sonra bölgenin iklimine göre mayıs ve haziran aylarında bitkiler çiçek açar ve ilk meyvelerini vermektedirler. Sonbahar dikimi ise genellikle kışları ılık geçen bölgeler için tercih edilen bir dikim zamanıdır. Dikim yapmak için alınan taze kol çilek fideleri kullanılmalıdır. Dikim işlemi sonbaharın başında eylül ayında yapılmalıdır. Sonbahar dikim zamanında yapılan dikimlerde erken meyve elde edilmekte ancak verim düşük olmaktadır.
Rubigem Çilek Fidesi Yetiştiriciliği. 1000 m2 alana 5000 rubigem çilek fidesi dikimi uygundur.  Bitkilerin köklerini nemli tutmalı, fakat ıslak bir ortamda bırakmamalıdır. Fideler dikilirken kök boğazı kısmı toprak yüzeyi ile aynı seviyede olmalıdır. Fidelerin çok derin veya kökleri açıkta kalacak şekilde yüzlek dikilmeleri zararlıdır. Dikim için sökülen fidelerin uzun kökleri varsa dikimden önce 8–10 cm’den kesilmelidir. Fidelerde fazla yaprak varsa bitki üzerinde genç olanlarında 2–3 âdeti bırakılarak diğerlerini yaprak saplarından uzaklaştırmak meyve tutum oranını artırmaktadır. Fide dikiminden sonra can suyu verilmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP