Frigo Çilek Fidesi Dikimi

Frigo Çilek Fidesi Dikimi

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:26
Frigo Çilek Fidesi Dikimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Frigo Çilek Fidesi Dikimi. Çilek, açık alanda ve serada üretimi yapılabilen bir bitki türüdür. Açık alanlarda yazlık 5000 bitki kökü, serada ise kışlık dikim taze fide 8000 bitki ile üretim yapılmaktadır. Hastalık ve zararlılardan korunmak adına toprak sterilizasyonu uygun olmaktadır. Çilek fidesi de dikiminden önce organik gübre verilmesi uygundur.

Kış dikiminde yatak genişliği 1 m, yüksekliği 30 cm olması tavsiye edilmektedir. Sera dikiminde yağmurlama ve damlama  sistemi birlikte kullanılması tavsiye edilmektedir. Dikimden önce kuru alana dikim yapılmamalıdır, toprağın su ihtiyacı karşılanması sağlanmaktadır. Fideler genellikle akşam serinliğinde dikilmektedir. Yüzlek dikim yapılmaktadır eğer derin dikim yapılırsa bitki ölümleri meydana gelmektedir.

Dikim yapıldıktan sonra sulamaya da başlanmalıdır. İklim koşullarına göre serinletmek için yağmurlama ile sulama yapma da önerilmektedir. Dikimden bir ay sonra malç naylonu çekilmektedir. Bu yöntem yabancı ot kontrolü, meyvelerin temizliği, meyvelerin toprakla temasını engellemek ve toprak yüzeyinin ısıtılması için kullanılmaktadır.

Frigo Çilek Fidesi Dikimi. Fidenin çiçekleri, bölgesine göre ilkbahar don ve kırağıdan zarar görebilirler. Çilek yeri seçildikten sonra, taban gübre olarak dekara 3-4 ton yanmış hayvan gübresi verilmektedir. Ardından toprak tekrar olarak pullukla sürülmektedir veya derince bellenmektedir. Toprak ayrık, kanyaş gibi zararlı otlardan temiz hale getirilmektedir. Daha sonra tırmıklanıp düzeltilmektedir. Sulamanın gerektirdiği şekilde, parselde uzun masuralar hazır hale getirilmektedir ve masuralar üzerine dikimden önce bir kat daha çiftlik gübresi yayılmasında fayda olmaktadır.

Çilek fidesi dikimi için toprak uygunsa genellikle serin ve rüzgarsız havalar tercih edilmektedir. Ayrıca fidelerin daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney yönünde dikimler yapılmaktadır. Çilek fidesi dikimlerinde sıra üzerine çift dikim yapmanız hem sulama hem de hasat yönünden maliyetleri azaltmaktadır.

Frigo Çilek Fidesi Dikimi. 1000 m2 alana ortalama 5000 adet uygun olur. Üçgen dikim sistemi uygulanmalıdır. Yaz dikiminde 30-32 cm aralıklar, kış dikiminde ise 25 – 30 cm aralıklar ile fide dikilmesi gerekmektedir. Dekara yaz dikiminde 5250, kış dikiminde ise 7000 fide dikilmektedir. Dikim yapılırken plastik malç ‘’+’’ veya ‘’0’’ şeklinde kesilmelidir. Dikimde çilek fidesi tam kök boğazı hizasında olmalıdır ve fidenin kök bölgesi tamamen dik bir şekilde toprağa girmelidir, kökün kıvrılması kesinlikle engellenmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP