Tapan Bıçağının Geleceği

Tapan Bıçağının Geleceği

ABONE OL
Temmuz 29, 2024 15:28
Tapan Bıçağının Geleceği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BAYRAM HASAN YİĞİT

Tapan Bıçağının Geleceği

Çevremizde gördüğümüz, kullandığımız ürünler hızla değişiyor. Değişime ayak uyduran ürünler yaşıyor, ayakta kalıyor ve kalıcı oluyor. Değişime ayak uyduramayan ürünler kaybolup gidiyor. Belli bir süre anılarda yaşıyor. Daha sonra da anılardan da silinip yok olup gidiyor. Onların izine ancak geçmiş döneme ait belgesellerde rastlıyoruz.

Tapan bıçağı ile ilgili konuya geçmeden önce, konuyu daha iyi kavramak için, otomotiv sektöründeki değişime bakalım. 70’li yıllarda Murat 124, Renault, Anadol otomobiller ve Jeep’ler vardı. 80’li 90’lı yıllarda yerini Şahin, Kartal, Spring, Broadway, Toros otomobillere ve eski tip Ford minibüslere bıraktı. 2000’li yıllara geldiğimizde Fiat, Renault, Ford, Mercedes, Opel, Toyota, Mitsubishi, Hyundai gibi markaların her türlü aracını etrafımızda görmeye başladık. Artık eski Şahin, Kartal, Spring, Broadway, Toros otomobiller ve eski tip Ford minibüsler üretilmiyor. Gelecek 10 yıl içinde de bu araçlar trafikten çekilecekler.

Şimdi gelelim tapan bıçağına. Tapan Bıçağı son 50 yılda küçük değişimler yaşadı. Sap kısmında boynuzdan plastiğe, bıçak kısmında yay çeliğinden paslanmaz çeliğe geçti. Üretim şekli ve görselliği fazla bir değişim göstermedi.

Oysa son 50 yılda Türkiye’de ve Dünya’da bıçak teknolojisinde çok fazla değişiklikler ve modeller ortaya çıktı. Eğer Tapan Bıçağı Türkiye’de üretilen veya Yurtdışından gelen rakipleri ile mücadele edemez ise, “korkarım ki” gelecek 20 yıl içinde kaybolacak. Kim ister böyle bir ürünün kaybolmasını? Elbette kimse istemez. O zaman daha fazla vakit geçirmeden tedbirimizi şimdiden almalıyız. Neler yapmalıyız? İşte Tapan Bıçağı üreticilerinin yapacakları ve izleyecekleri yol haritası.

1- Tapan Bıçağının gelecek 10 yıla damgasını vuracağı yeni modellerini bir Endüstriyel Tasarımcı ile çalışıp belirlemek. Bu modeller en az 3 en fazla 5 çeşit olmalıdır.

2- Endüstriyel tasarımı yapılan modelleri üretmek için gerekli yatırımın yapılması. Atölye, makina, teçhizat, alet, edevat. vs.

3- Deneme ve seri üretimlerinin yapılması.

4- Yeni Tapan Bıçağının etkin pazarlanması ve satışı.

Değerli Tapan Bıçağı üreticileri, gelecek 20 yıl içinde ürününüzün kaybolmasını istemiyorsanız, şimdiden yukarıda belirtilen veya benzeri tedbirleri almanız gerekmektedir. Aksi takdirde, gelecekte bir işiniz olmayacak, siz ve çocuklarınız başkalarının işini yapmak zorunda kalacaklar.

Saygılarımla,

Bayram Hasan Yiğit

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP