Grotto (İtalyanca grotta), modern, tarihi ya da tarih öncesi dönemlerde insanlar tarafından ortak olarak kullanılmış doğal ya da yapay mağara çeşidi. Bahçe düzenlemesi için yapay olarak yapılmamışsa bir grotto genellikle su kenarında ve su tarafından basılmış ya da gel-git sırasında suyla dolan bir mağaradır.
Capri’deki Grotta Azzura ve Tiberius’un Napoli körfezindeki villasının grottoları önemli deniz kıyısı grottolarıdır. İster gel-gite bağlı ister yüksek tepelerde olsun genellikle kireçtaşı bölgelerin yeraltı suları tarafından eritilerek aşındırılmasıyla meydana gelirler.
Roma’nın güneyinde, en alt terasın hemen yanında yer alan ilkel tapınağın en eski bölümü olan büyük Roma kutsal alanı Praeneste, bir kaynağı çıktığı doğal bir grottodur.
Tiberius, kendi grottosunu tıpkı Odysseia’da bahsedilen Polyphemus’un mağarasına benzetebilmek ve mitolojik bir dekor yaratabilmek için heykellerle donatmıştı. Bilinen en kutsal grotto daha da eski bir mağara olan Girit Adası’nda, Knossos sarayı yakınlarındaki Minos Uygarlığına ait Eileithyia’dır.
Grotto kelimesi İtalyanca grotta, Vulgar Latince grupta, Latince crypta (crypt) kelimesinden türemiştir. Tarihi bir hata olarak grotesk kelimesi ile ilişkilendirilmiştir. 15. yüzyılda, Romalılar kazara Nero’nun Palatine Tepesindeki Domus Aurea adlı sarayın altında bir seri oda ortaya çıkardılar. Bu odalar çelenklerle, çok ince mimari kafesler, yapraklar ve hayvanlarla süslenmişti.
Bunları bulan Romalılar bunların çok değişik olduklarını düşündüler. Keşfettikleri bu durum nedeniyle bu tip süslemelere grottesche ya da grotesk adı verildi.
Noel Baba’nın Grottosu
Batılı ülkelerde Noel kutlamaları esnasında işlek yerlere “Noel Baba’nın Grottosu” olarak adlandırılan ufak yapılar inşa edilir. Buraya gelen çocuklar Noel Baba ya da yardımcıları kılığındaki oyuncuların dizine oturup hediye siparişi verirler. Bu sayede ebeveynler de çocuklarının neler istediğini öğrenmiş olurlar.
Burada çocuklara ufak hediyeler ve şekerlemeler verilir.