Kartal;
(Lat. Aquila). Omurgalı hayvanlardan, Kuşlar sınıfının, Gündüzyırtıcıları alttakımının, Kartalgiller familyasından bir kuştur. Bu cins aynı ad altında toplanan birçok gündüzyırtıcısını kapsar, ancak kartalların tümü bu cinse girmez. Sözgelimi kayakartalı ve altınkartal bu cinste olduğu halde cüce kartal ve maymun yiyen kartal bu cinste değildir.
Kartallar uzun kanatlı, sağlam yapılı kuşlardır. Gagaları çok güçlü ve ucu kıvrıktır. Ayaklan parmaklarına kadar tüylerle kaplıdır. Kanat açıklıları 2-2,50 m’yi bulur. Uçuşları düzgün ve güçlüdür. Özellikle kuzey yarı kürenin her yerinde görülür. İki ya da üç yumurta yapar. Ancak bunlardan bir tanesi yetişkin duruma gelir. Türkiye’de görülen başlıca türleri: Kayakartalı (altın kartal), şah kartalı, büyük bağırgan kartal, küçük bağırgan kartal, atmaca kartalı, cüce kartal, beyaz kuyruklu kartal, yılan kartalı, kuzu kartalı ve balık kartalı.
Kartalgiller,
(Lat. Falconidae) Omurgalı hayvanlardan, Kuşlar sınıfının Kartallar takımının, Gündüzyırtıcıları alttakımına giren bir familyadır. Tipik yırtıcı kuşlardır. Hemen hepsinde güçlü bir gaga ve pençeler vardır. Sivri ve çengel gibi kıvrak tırnaklan vardır. Kanatları hızlı ve uzun süre uçmaya uygundur. Dünyanın her yerinde pek çok türü vardır. Hiç bir tür kendine yuva yapmaz. Yumurtalarını başka kuşların yuvasına bırakır.
Kartallar,
(Lat. Falconiformes). Omurgalı hayvanlardan Kuşlar sınıfının Karinalılar bölümüne giren bir takımdır. Yenidünya kuşları ve gündüzyırtıcıları olmak üzere iki alt takımı vardır. Gagaları çengellidir. Et yiyen siyah kuşlardır.
Kartal Hakkında İlginç Gerçekler
- Kel kartallar hiç de kel değildir. Kartal “kel” görünüyor çünkü kafasındaki beyaz tüyler vücudun geri kalanındaki koyu kahverengi tüylerle tezat oluşturuyor.
- 7000 civarında tüyleri vardır. Hafifler ama güçlüler.
- Yetişkin kartallar 3 fit boyunda ve 9 pound ağırlığındadır. Dişiler erkeklerden daha büyüktür.
- Kanat açıklıkları 5.5 ila 7.5 fit arasında değişmektedir.
- Kel kartallar saatte 35 mil uçarlar. Avını yakalamak için havada “daldıklarında” saatte 100 mil hıza ulaşabilirler.
- Balıkları, diğer kuşları, misk sıçanlarını ve kaplumbağaları yerler. Kancalı gaga, avlarını parçalamalarına yardımcı olur.
- Kel kartallar, hızları ve keskin pençeleri sayesinde diğer kuşlardan ve hatta insanlardan (balık avı sırasında) av çalarlar.
- Kel kartallar, gagalarındaki delikleri kullanarak havayı solurlar.
- Mükemmel görme yetenekleri vardır ve şeyleri insanlardan 4-7 kat daha iyi görürler.
- Ses tellerine sahip olmasalar da iletişim kurmak için sesleri kullanırlar. Havayı boyunlarındaki kemiklere doğru iterek gıcırtı ve gıcırtı sesleri çıkarırlar.
- Kel kartallar büyük yuvalar kurar. Bilinen en büyük yuva 20 fit derinliğinde, 13 fit genişliğinde ve yaklaşık 3 ton ağırlığındaydı.
- Kel kartallar tek eşlidir, yani bir çift kartal hayatlarının geri kalanında birlikte kalırlar.
- Genç kuşlar koyu renklidir. 5 yaşına geldiklerinde anne babalarına benzemeye başlayacaklar.
- Kel kartal, 1782’den beri Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal amblemi olmuştur.
- Vahşi doğada 28 yıl ve esaret altında 36 yıla kadar yaşıyorlar.
Kartal Nedir? Sözlük Anlamı
- “Kartal”
1. Kartalgillerden, genellikle kızıl siyah tüylü, çok güçlü, yuvasını yüksek kayalıklar üzerinde kuran, iri, yırtıcı bir tür kuş (Aquila)
“Kartal yükseldi yükseldi, kıyıdaki dağların üstünde küçüle küçüle göze görünmez oldu.” – N. Cumalı
- “Kartal (2. Anlamı)”
1. İstanbul iline bağlı ilçelerden biri
- “kartal ağacı ”
Dulaptal otugillerden, Hindistan’da yetişen, odunu öd ağacı gibi kokan bir ağaç
- “kartalgözü ”
1. Gözlem amacıyla kullanılan insansız uçak
2. Tenis, voleybol vb. oyunlarda topun oyun alanı içinde kalıp kalmadığını uzaktan çekimle belirleyen kamera
- “sakallı kartal ”
İri vücutlu, güçlü ve gagası çengelli yırtıcı kuş (Gypaetus barbatus)
- “balık kartalı ”
Kartallardan, su kıyılarında yaşayan, balıkla beslenen, beyaz, kahverengi çizgili yırtıcı kuş, deniz tavşancılı (Pandion haliaetus)