Sağlıklı beslenmenin temelini mümkün olduğu kadar renkli ve çeşitli beslenmek oluşturmaktadır. Ne kadar renkli ve çeşitli beslenirsek bütün besin gruplarından ve vitamin-mineral açısından zengin beslenmiş olup, bağışıklığımızı güçlendirmiş olmaktayız. Her farklı renkte besinlerin farklı farklı özellikleri bulunmaktadır. Gelin bu özellikleri detaylıca inceleyelim.
Kırmızı ve Mor Besinler
Antioksidan içeriği oldukça yüksek olan bu besin grubu bağışıklık için oldukça büyük önem arz etmektedirler. Kan hücrelerini olumlu etkileyip, kalp ve damar sağlığını desteklemektedirler. Domates, nar, yaban mersini, turp, çilek, kiraz bu besin gruplarına örnek besinlerdir.
Sarı ve Turuncu Besinler
C vitamini ve lif içeriği yüksek olan bu besin grupları tam bir bağışıklık dostudur. Portakal, mandalina, limon gibi bu gruba ait besinler vücudun bağışıklığını arttırmaktadır. Aynı zamanda liften de zengin olmaları sebebiyle bağırsak hareketlerine destek olmaktadır.
Yeşil Besinler
Bu besinlerin lif, vitamin ve mineral içerikleri oldukça yüksektir. Lif içeriğinin yüksek olmasına karşın kalori içeriklerinin de düşük olması sebebiyle tam bir diyet dostu besin gruplarıdır. Brokoli, marul, maydanoz, taze nane, roka, dereotu, ıspanak, yeşil biber, yeşil erik, yeşil elma, taze fasulye, kabak gibi besinler yeşil besinlere örnektir.
Beyaz Besinler
Sarımsak, soğan, kefir, yoğurt gibi anti-enflamatuar etkisi olan bu beyaz besinler bağışıklığımız için çok büyük önem arz etmektedir. Bağırsak florası için de çok faydalı olan bu besinler genel sağlığın iyileştirilmesinde çok önemli bir yere sahiptir.
Kahverengi ve Siyah Besinler
Keten tohumu, keçiboynuzu, kakao, kuru üzüm gibi birçok sağlıklı besini bulunduran renklerdeki bu besinler anti-kanserojen etkileri ile bilinmektedir. Kan şekerini dengeleme, tokluk süresini uzatma gibi özellikleri ile de sağlığa birçok olumlu etkileri bulunmaktadır.
*Hiçbir besin tek başına mucizevi etkiler yaratmadığı için porsiyon kontrolüne mutlaka dikkat edilmelidir.