1. Miktar: Bir boşalma esnasında gelen normal 2-5 ml’dir. Meninin az geliyor olması meni kanallarındaki bir tıkanıklığa işaret ediyor olabilir. Aşırı sıvı gelmesi de istenmeyen bir durumdur.
2. Reaksiyon: Gelen sıvının pH içeriğine bakılarak asidik yada bazik olup olmadığı konusunda bilgi edinilir. Asidik meni kanallarda bir tıkanıklığa işaret ediyor olabilir.
3. Renk: Normal meni rengi beyaz opak renktedir.
4. Sayı: Normal meninin her 1 ml’sinde en az 20 milyon sperm bulunmalıdır. Döllenmeyi sağlayacak olan her ne kadar yalnızca tek bir sperm olduğu bilinse de bir boşalma esnasında atılan meninin her 1 ml’sinde en az 20 milyon sperm bulunduğu takdirde normal olarak değerlendirilir.
5. Hareket: Boşalma anında atılan meninin her 1 ml’sinde bulunan spermlerin normalde %70’den fazla olması gerekir. Hareketliliği daha iyi tanımlamak için 4 3 2 1 ve hareketsiz gibi ibareler de kullanılmaktadır. Ancak hareketsiz olan spermlerin ölü mü yoksa canlı olduğu halde hareket mi edemediğini bu tetkikle anlayabilmek mümkün değildir. Bunun için HOS testi eozin boyama testi gibi çeşitli testler kullanılarak hareketsiz spermin durumu aydınlatılmaktadır.
6. Morfoloji (Şekil bütünlüğü): Normal spermin kendine ait özel bir başı boynu ve kuyruğu vardır. Bunların sayısının 0’un üzerinde olması normal kabul edilmektedir.;M
7. Mikroskobi: İlaveten mikroskop altında beyaz küreler (akyuvarlar lökositler) kırmızı küreler (alyuvarlar eritrositler) ve diğer saptanabilen hücreler bakılarak bir sorun olup olmadığı araştırılabilir.