1. “İlk Yardım” öğretin!
“Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır.” {Mâide suresi, 32}
Hayat kurtarmayı bilmekten daha faydalı bir bilgi olabilir mi? Yakınınızdaki bir Kızılay şubesinden, İlk Yardım ile alakalı seminer/kurs ne zaman veriliyor, öğrenip çocuğunuzla katılmaya çalışın. Yakınınızda düzenlenmiyorsa onlardan İlk Yardım ile alakalı bir kitapçık, bröşür isteyip en azından okuyarak öğrenmeye çalışın.
2. Daha İyi Zaman Yönetimi
Zamanımızı neye ve nasıl harcadığımız bu hayatta ve Öteki hayattaki başarımızı veya başarısızlığımızı gösterir. Bundan dolayı, zaman yönetimi biz müslümanlar için çok önemlidir. Bu konuyla ilgili kitaplarda ve internet üzerinde yeterince kaynak bulabilirsiniz. “Çocuklar için zaman yönetimi” gibi arama yapabilirsiniz..
3. Yemek Yapmak
Her erkek ve kız çocuğu en azından makarna nasıl yapılır, yumurta nasıl pişirilir.. bunları bilmesi gerekir. Bunun da ötesinde, yavrularınız bir gün yuvadan ayrıldığında, yemek pişirmeyi bildiklerine sevinmeliler.. Ayrıca, piyasada güvenilir yiyecek sayısı azalmışken, ev yapımı yiyeceklere ihtiyaç ve rağbet de artmış durumda şimdi..
4. Dikiş Dikmek
İnsanı çok masraflardan kurtaran bir beceridir.. Bir çocuk en azından bir düğmeyi nasıl dikeceğini bilmeli.. Hatta, bunu severlerse kendi elbiselerini veya evde kullanılan örtüleri, bezleri, takkeleri de onlar dikebilirler..
5. Editöre Mektup Yazmak!
Bu onlara, açık sözlülük, net düşünce ve bazı temel yazma kabiliyetleri verecektir. Tek gerekli olan ise, temel Türkçe’yi biliyor olmak. Gazetede/Dergide çocuğunuzun hoşuna giden bir yazıyı bulun. Onunla yazı hakkında biraz konuşun. Bunları kağıda not alın. Sonra çocuğunuza gazetenin/derginin editörüne bir yazı hazırlamasını söyleyin. Sonra yazısını gönderin, yayınlanırsa buzdolabının üzerine asarsınız! (Yazıyı!)
6. İş Mektubu Nasıl Yazılır?
Özellikle oğlunuza bunu öğretmelisiniz.. Yarın birgün bir işe müracaat etmek istediğinde size dua edecektir! Bununla ilgili de internet üzerinde örnek mektuplar bulabilirsiniz. Bir kaç örneğe baktıktan sonra, bir tane de kendiniz yazmayaçal çalışın. Mesela, ortaokula giden çocuğunuza öğretmenine başka bir okul için tavsiye mektubu yazdırabilirsiniz!
7. Yüzme
Peygamber Efendimiz (sav) çocuklara yüzme öğretilmesini istemiştir. Bu sadece bir eğlence değil, aynı zamanda hayat kurtarmadır. Çevrenizdeki, hamam ve yüzme havuzu gibi yerleri kontrol edin. Buralarda helal/harama dikkat edilmeyenler olabilir. Onun için, önce bundan emin olun. Sonra mümkünse çok fazla kalabalık olmadığı günlerde/saatlerde gitmeye çalışın. Mesela hafta içi ve sabah namazından sonra gibi..
8. Para Harcama
Çocuğunuza borç, lüzumsuz alışveriş ve gereğinden harcama gibi problemlerden uzak durmayı, onlara para harcamayı öğreterek kazandırabilirsiniz. Eğer daha başlamadıysanız, çocuğunuza bir hafta süre verin. Sonra belirli bir miktar para nasıl harcanır ve harcarken nasıl kazanılır, bunları öğretin. Ayrıca mutlaka, sadaka/yardım olarak bir yerlere de vermesi gerektiğini unutmayın!
9. Ev İşleri
Bir ev nasıl çalışır, çocuklarınıza bunu göstermek/öğretmek için bunu yapabilirsiniz! Özellikle büyük çocuklarınıza, yemek ihtiyaçlarının karşılanması (dışardan ekmek, su, salça, tuz alınması..), (varsa) bahçenin düzenlenmesi ve evin temizliği. Ebeveynler ve diğer çocuklar ona yardımcı olmalıdır. Bu, çocuğunuza bir evin idare edilmesini öğretecektir. Zira yarın birgün hayırlısıyla o da bu işin başına geçecek, bu bilgilere ihtiyaç duyacak.. Hem aynı zamanda, idarecilik gibi kıymetli bir şeyi de öğrenmiş olacal..
10. Gönüllü Olmak
Çocuğunuzun kabiliyetine göre, onu yardım kuruluşlarını çalışmalarına götürebilirsiniz. Bu, ilinizde/ilçenizdeki bir dernek olabilir (telefon açıp onlara bir kaç gün de olsa yardımcı olabileceğinizi söyleyebilirsiniz); ayrıca yakınınızdaki ihtiyar birilerine yemek götürüp yemelerinde yardımcı olabilirler. Veya Siyah Nur gibi gönüllü internet sitelerine istedikleri konularda yazılar yazabilirler. Veya yardım derneklerie telefon/bilgisayar gibi teknik konularda da yardımcı olabilirler..