Bu programın amacı: ziraat alanında yeterli düzeyde bilgi seviyesine ulaşmış ve ekonominin ihtiyaç duyduğu mühendis ve üretici çiftçi arasındaki eleman ihtiyacını karşılamaktır. Bu bölümde ve tarım alanında laboratuvar çalışmaları yaparak elemanlar yetiştirilir.
Programın Amacı:
Tarımsal laboratuvar programının amacı tarımla ilgili laboratuvarlarda çalışacak elemanları yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:
Tarımsal laboratuvar programında matematik, istatistik, kimya, bitki besleme ve fizyolojisi, toprak bilgisi laboratuvar malzemeleri ve ölçüm bilgisi, su, toprak, bitki gübre ve gübre ürünleri, gıda ürünlerinin analizleri ile ilgili dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.
Gereken Nitelikler:
Tarımsal laboratuvar programında okumak isteyenlerin fen bilimlerine özellikle biyoloji ve kimyaya ilgili ve bu konularda başarılı, görme duyumu keskin, ayrıntıyı fark edebilen dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler:
Tarımsal laboratuvar programını bitirenlere “Tarımsal Laboratuvar Teknikeri” ünvanı verilir. Tarımsal laboratuvar teknikeri ziraat mühendislerinin yardımcısı olup resmi ve özel tarım işletmelerinde toprak, su, gıda maddeleri ve yerleri bileşiminde bulunan mineralleri, zararlı maddeleri vb. belirler ve ilgilenip rapor eder.
Çalışma Alanları:
Tarımsal laboratuvar teknikerleri devlete ve özel sektöre ait çiftliklerde, tarım ilaçları üreten fabrikalarda iş bulabilirler. Tarımsal laboratuvar alanında yükseköğretim görmüş eleman sayısı çok az olduğundan mezunların iş bulma sorunu olmayacağı söylenebilir.
Tarımsal Laboratuvar Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri
CELAL BAYAR – ALAŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU