Ankara kulisleri, çözüm süreci tartışmaları kapsamında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın geleceğine dair yapılan farklı açıklamalarla hareketlendi. DEM Parti’nin statü talebi ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu konudaki beklenmedik çıkışı, AK Parti kanadında “statü” yerine “koşulların iyileştirilmesi” formülüyle karşılık buldu.
MHP liderinin, Öcalan’ın statüsüne yönelik getirdiği isim önerisi siyaset gündemine bomba gibi düşerken, AK Parti kurmayları bu yaklaşıma mesafeli bir duruş sergiledi. Parti içindeki genel eğilim, herhangi bir hukuki veya siyasi “statü” verilmesinin toplum nezdinde kabul görmeyeceği yönünde.
AK Parti kaynaklarından sızan bilgilere göre, Öcalan için bir makam veya resmi bir tanımlama yapılması yerine, İmralı’daki infaz şartlarının iyileştirilmesi seçeneği üzerinde duruluyor. Bu kapsamda aile ve avukat görüşmelerinin düzenlenmesi gibi adımların atılabileceği, ancak bunun bir “statü” değişikliği anlamına gelmeyeceği vurgulanıyor.
Tartışmaların bir diğer önemli boyutu ise sahadan gelen istihbarat raporları oldu. AK Parti kurmayları, çözüm odaklı söylemler sürerken terör örgütü PKK’nın bu süreci bir fırsat olarak kullandığına dikkat çekti.
Parti yetkilileri, örgütün mağaralara yoğun şekilde silah takviyesi yaptığı ve militanlarına eğitim vermeye devam ettiğine dair verileri paylaştı. Bu durum, iktidar kanadında “güvenlikçi politikaların” elden bırakılmaması gerektiği görüşünü pekiştiriyor.
Sürecin yönetimine dair Cumhur İttifakı ve muhalefet hattındaki görüş ayrılıkları şu üç noktada düğümleniyor:
Statü vs. Şartlar: DEM Parti ve MHP’nin belirli zeminlerde tartıştığı statü meselesine, AK Parti “şartların iyileştirilmesi” sınırı çiziyor.
Güvenlik Hassasiyeti: Örgütün silah bırakmak yerine tahkimat yapması, AK Parti’nin temkinli yaklaşımının ana nedenini oluşturuyor.
Toplumsal Refleks: AK Parti kurmayları, şehit aileleri ve toplumun geniş kesimlerinin hassasiyetlerini gözeterek “statü” kavramından kaçınılması gerektiğini savunuyor.
Siyasetin önümüzdeki günlerdeki ana gündemi, bu görüş ayrılıklarının Cumhur İttifakı içinde nasıl bir ortak zemine taşınacağı olacak.
1
Kozan’ın Değerli İş İnsanlarından Eyüp Göçer’i Kaybettik
2
Başkan Tanburoğlu: “Cumhuriyet Halk Partisi korkmaz, sinmez, geri çekilmez!”
3
CHP de değişimin ayak sesleri
4
Adana sel oldu, Zeydan Karalar’a sahip çıkmak için Uğur Mumcu Meydanı’na aktı
5
Zeydan Karalar için Silivriye’de noktalanacak Özgürlük Yürüyüşü başladı…