TAHRAN – 28 Şubat’tan bu yana ABD ve İsrail’in askeri operasyonlarının hedefinde olan İran’da, Meclis Başkanı’ndan uluslararası kamuoyunu sarsacak bir iddia geldi. Tahran yönetimi, Washington’ın diplomasi söylemlerinin bir “perdeleme” olduğunu ve arka planda kapsamlı bir kara saldırısı hazırlığının yürütüldüğünü öne sürdü.
İran Meclis Başkanı, bugün yaptığı basın açıklamasında ABD’nin çift taraflı bir strateji izlediğini belirtti. Meclis Başkanı’nın konuşmasındaki en dikkat çekici satır başları şunlar oldu:
Gizli Planlar: “ABD, dünya kamuoyuna müzakere ve barış masası mesajları vererek zaman kazanıyor. Ancak istihbaratımız, sınır hattında gizli bir kara harekatı için lojistik hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu gösteriyor.”
Savaşın Seyri: 28 Şubat’ta başlayan saldırıların yeni bir evreye evrildiğini belirten Başkan, hava saldırılarının yerini işgal girişimine bırakabileceği konusunda uyardı.
Halkın Direnci: “Müzakere iddiaları sadece bir illüzyon. Biz her türlü senaryoya, özellikle de bir kara savaşına karşı savunma hatlarımızı tahkim ettik.”
| Tarih | Gelişme |
| 28 Şubat | ABD ve İsrail’in koordineli hava operasyonlarının başlaması. |
| Mart Başı | Uluslararası camiadan gelen “müzakere masasına dönün” çağrıları. |
| Bugün | İran Meclis Başkanı’nın “Gizli Kara Savaşı Planı” ifşası. |
Analiz Notu: Uzmanlar, bu açıklamanın bölgedeki vekalet savaşlarından doğrudan bir çatışma riskine geçişin en güçlü sinyali olduğunu değerlendiriyor. Washington kanadından henüz bu iddialara resmi bir yanıt gelmedi.
İran’ın bu çıkışı, bölgedeki askeri hareketliliği en üst düzeye çıkarırken, diplomatik kanalların tamamen tıkanıp tıkanmayacağı merak konusu. Meclis Başkanı’nın ifadeleri, İran’ın savunma stratejisini “topyekün savaş” moduna geçirdiğinin de bir ilanı niteliğinde.
1
Kozan’ın Değerli İş İnsanlarından Eyüp Göçer’i Kaybettik
2
Başkan Tanburoğlu: “Cumhuriyet Halk Partisi korkmaz, sinmez, geri çekilmez!”
3
CHP de değişimin ayak sesleri
4
Adana sel oldu, Zeydan Karalar’a sahip çıkmak için Uğur Mumcu Meydanı’na aktı
5
Zeydan Karalar için Silivriye’de noktalanacak Özgürlük Yürüyüşü başladı…