Adana’dan Tokyo’ya Hijyen Köprüsü Seyhan İstiklal Anadolu Lisesi, “Sınıfımız Hep Temiz” projesini sadece yerel bir başarıyla sınırlı tutmayıp, küresel standartlara taşımaya kararlı. Projenin sürdürülebilirlik aşamasında okul yönetimi ve proje ekibi, rotayı dünyanın en disiplinli temizlik kültürüne sahip olan Japonya’ya çevirdi. Japonya’daki okullarda öğrencilerin kendi sınıflarını temizlemesi geleneğini (Osoji) yerinde incelemek isteyen okul heyeti, bu kadim kültürü modernize ederek önce Adana’ya, ardından tüm Türkiye’deki okullara transfer etmeyi hedefliyor.

Valilik ve Kalkınma Ajanslarına “Sürdürülebilirlik” Çağrısı Proje Koordinatörü Yusuf Koçak ve Okul Müdürü Hasan Basri Arslan liderliğindeki uzman heyet, Japonya’da gerçekleştirecekleri saha gözlemleri için kapsamlı bir hazırlık sürecine girdi. Japon okullarında hijyen bilincinin nasıl bir karakter özelliğine dönüştüğünü analiz edecek olan heyet, dönüşte hazırlayacakları ayrıntılı raporu Adana Valiliği’ne sunacak. Bu vizyoner çalışma için Güney Kuruluş Kalkınma Ajansı (Çukurova Kalkınma Ajansı), AB Fonları ve ulusal/uluslararası hibe programlarından bütçe talep edilmesi planlanıyor.

“Yerinde İnceleme, Ülkemizde Uygulama” Okul Müdürü Hasan Basri Arslan, bu hedefin önemini şu sözlerle vurguluyor: “Biz sadece sınıfları süpürmüyoruz; bir medeniyet inşasına katkı sunmak istiyoruz. Japonya’daki eğitim sisteminde temizlik, dersler kadar önemli bir yer tutuyor. Bu heyet ziyaretiyle, o disiplini kendi kültürümüzle harmanlayıp Adana Valiliğimizin de desteğiyle ülkemiz okullarına bir ‘model uygulama’ olarak kazandırmak istiyoruz.”

Raporlama ve Yaygınlaştırma Süreci Japonya ziyaretinden elde edilecek veriler, sadece bir gezi notu olarak kalmayacak. Hazırlanacak olan “Okullarda Sürdürülebilir Temizlik Kültürü Raporu”, bir politika belgesi niteliği taşıyacak. Valilik onayıyla pilot bölgelerde uygulanması hedeflenen bu rapor, Seyhan İstiklal Anadolu Lisesi’ni Türkiye’de eğitimde hijyen ve sosyal sorumluluk alanında “stratejik bir merkez” konumuna yükseltecek.
Gönüllü Gençlerin Büyük Heyecanı Slogan yarışmasının birincisi Buse Noyaner ve projede görev alan diğer gönüllü öğrenciler, projenin bu uluslararası vizyonundan büyük heyecan duyuyor. Gençler, “Değeri ayağa kaldır” vizyonunun kıtalar arası bir boyuta ulaşmasının, kendi sorumluluk bilinçlerini daha da pekiştirdiğini ifade ediyorlar. Seyhan İstiklal Anadolu Lisesi, bu hamlesiyle eğitimin sadece dört duvar arasında değil, dünyayı tanıyarak ve en iyi örnekleri ülkemize taşıyarak gelişeceğini bir kez daha kanıtlıyor.
1
Kozan’ın Değerli İş İnsanlarından Eyüp Göçer’i Kaybettik
2
Başkan Tanburoğlu: “Cumhuriyet Halk Partisi korkmaz, sinmez, geri çekilmez!”
3
CHP de değişimin ayak sesleri
4
Adana sel oldu, Zeydan Karalar’a sahip çıkmak için Uğur Mumcu Meydanı’na aktı
5
Zeydan Karalar için Silivriye’de noktalanacak Özgürlük Yürüyüşü başladı…