BELCE ÖRÜ
Asgari Ücret Komisyonu’nun 3. toplantısından sonra Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) düzenlediği basın toplantısıyla beklentilerinin asgari ücretin 29 bin 583 TL olduğunu açıkladı.
Bu talep asgari ücretle ilgili beklentilerinin 30 bin TL olması hayal değil. CHP’nin ortaya koyduğu, Sosyal Güvenlik Uzmanı İsmail Sevinç’in hesaplamasıyla açıkladığı bu tabloyu tekrar hatırlatmak fayda var. Asgari ücret 30 bin TL’ye çıktığında bunun işverene maliyeti yaklaşık 41 bin TL oluyor. İşverene 6 bin TL kademeli destek verilmesiyle 250 bin TL’lik ek bir bütçeye ihtiyaç doğuyor. Sevinç, asgari ücret zammında ortaya çıkan 250 milyar TL’lik bütçenin yıllık prim gelirlerinde oluşan artışla sağlanacağını ifade ediyor.
Asgari ücretin Türkiye’de geçim ücreti haline geldiğini söyleyen Sevinç, Türk-İş’in talebini şöyle değerlendirdi:
“Yönetmeliğe göre asgari ücret; ulaşım, gıda, barınma gibi temel harcamalarının yanı sıra kültür harcamalarının da karşılanmasını sağlayacak bir rakam olmalı. Çalışan kesim tarafından açıklanan rakam, gerçekleşen yüzde 45 düzeyindeki enflasyona refah payının eklenmesiyle oluşturuldu. Hissedilen enflasyon, gerçekleşen enflasyonun üzerinde. Bunun telafisine yönelik ek bir yüzde 20 zam konuldu. Aynı zamanda asgari ücretin alım gücünün yıl içinde erimesine karşı alınan küçük bir önlem.” Sevinç, emekli aylıklarına yapılması gereken zamla ilgili de şunları aktardı: “Muhtemelen yüzde 15-17 dolaylarında bir zam yapılacak. Aslında en düşük emekli aylığının en azından 20 bin TL olması gerek. Daha önce asgari ücretin üstünde olan emekli aylıkları şimdi yarısına denk düşüyordu. Bu da haklı olarak emeklilerdeki
memnuniyetsizliği artırıyor.”