DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, hızla dijitalleşen dünyada özellikle veri odaklı çözümler ve bulut teknolojilerinin, iş dünyasında daha çok kullanılmaya başlanacağını açıkladı.
Dijital dönüşümün başarıyla tamamlanmasının entegrasyon sürecinin iş hedefleriyle uyumlu yapılmasına bağlı olduğunun altını çizen DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “İşletmelerin öncelikle mevcut iş süreçlerini analiz etmeleri ve dijital dönüşüme nasıl optimize olabileceklerini belirlemeleri gerekiyor. Bu yüzden kapsamlı bir dijital dönüşüm strateji belirlemek ve tüm ekipleri bilgilendirmek çok önemli. Çalışanların dijital dönüşüme ayak uydurması her şeyden mühimdir. Onların şirket içi eğitimlerine odaklanmak da bu sürecin bir parçası. Ayrıca atılan her bir dijital dönüşüm adımını test etmek ve gerekli düzenlemeleri yapmak da gerekiyor.” dedi.
Gelecek yıllarda yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi teknolojilerin dijital dönüşümde daha büyük bir rol oynayacağını da sözlerine ekleyen Onay, “Özellikle veri odaklı çözümler ve bulut teknolojileri, iş dünyasında daha çok kullanılmaya başlanacak. Sektörlerin değişime hazırlıklı olabilmesi için sürekli eğitim ve AR-GE gibi süreçlere yatırım yapmaları, yenilikçi teknolojilere erkenden adapte olabilmeleri gerekiyor. Bununla beraber altyapılarını esnek ve ölçeklenebilir hale getirmeleri, hızlı değişimlere karşı hazırlıklı olmalarını sağlayacak.” şeklinde konuştu.
5G’nin dijital dönüşümde hız, verimlilik ve güvenlik açısından devrim yaratacağını da ifade eden Onay, “5G teknolojisi, iş dünyasında veri paylaşımını ve iş birliğini çok daha güçlü ve etkili hale getirdi. 5G’nin düşük gecikme süresi ve yüksek veri aktarım kabiliyeti, endüstriyel uygulamalarda otomasyonu daha da yaygınlaştıracak ve gerçek zamanlı veriye dayalı karar süreçlerini hızlandıracak. 5G’den sonra çıkacak teknolojilere karşı hazırlıklı olmak, şirketlerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri açısından kritik öneme sahip.” diyerek sözlerini tamamladı.
DİA Yazılım AŞ: 2004 Yılında KOSGEB Teknoloji Geliştirme Desteği ile ODTÜ Teknokent’te kuruldu. Ticari yönetim sistemi olarak her sektörden KOBİ’nin iş yönetim süreçlerini kontrol ve takip etmelerini sağlayan, birbirine entegre çalışan ticari yazılımlar için çalışmaktadır. TÜBİTAK ve Avrupa Birliği destekli uluslararası Ar-Ge projelerinde yer alarak sürekli Ar-Ge yeteneğini geliştirmektedir. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımı olarak, muhasebeden üretime, stok-depo yönetiminden diğer tüm satış ve satın alma süreçlerine kurumların iş süreçlerine verimlilik ve hız katmayı amaçlayarak yola çıkmıştır. Tamamen DİA Yazılım AŞ. tarafından geliştirilmiş özel bir altyapı üzerinde ve bulut teknolojisi ile çalışan DİA, SaaS (Software As A Service – Hizmet Olarak Yazılım) modeliyle pazarlanmakta ve KOBİ’lerin maliyetlerini düşürmekte, verimliliklerini artırmaktadır.