Bunun nedeni akciğerlerin hemen altındaki düz kas tabakasının büyüyen rahimin yaptığı baskı sonucu yukarıya doğru yükselmesidir. Bu çok az miktar olarak görünebilir, fakat akciğer kapasitesini düşürmek için yeterlidir.
Bunun sonucu akciğerlere yeterince hava giremez. Aynı zamanda hamilelikte artan hormonlar da solunum merkezi üzerine etki ederek daha derin nefes alıp vermeye neden olurlar. Sonuç, olarak hamilelik sırasında toplam akciğer kapasitesi azalabilir. Fakat her nefeste alınan hava miktarı hacim olarak artmaktadır. Kendi rahatsızlığınız dışında, bebeğiniz ile ilgili endişelenmenize gerek yoktur. Genişlemiş dolaşım ve solunum sistemleri sayesinde bebeğiniz yeterince oksijen almaktadır.
Vücut şeklinizi düzeltmek, hem hamilelik sırasında hem de sonrasında daha iyi nefes alıp vermenizi sağlar. Oturup kalkarken sırtınızın düzgün ve omuzlarınızın arkada olmasına dikkat edin. Aşırı olmamak üzere yapılan egzersizler de hamilelik sırasında yararlıdır. Nefes nefese kalma hamileliğin son birkaç haftasında azalır. Çünkü bu dönemde bebek aşağı doğru indiğinden akciğerler üzerine olan basınç ortadan kalkmaktadır.
Bu şikayetin fazla olduğu bayanlarda kansızlığın olup olmadığı da yeniden gözden geçirilmelidir. .