Kişilerde istenmeyen tüylerin giderilmesinde pek çok modern yöntem mevcuttur. Bunlar arasında en sık kullanılanları lazer epilasyon ve elektrolizdir. Ağdadan farklı olarak bu yöntemlerdeki amaç, istemsiz tüylerin kalıcı olarak giderilmesidir.
Pek çok hamile kadın, gebelik hormonlarının da etkisi ile artan tüylenmelerden hoşnutsuzluk duymaktadır. Çünkü gebeliğin hormonları, vücuttaki tüyler ile saçlardaki kıl yoğunluğunu ve kıl kalınlığını -geçici bir- arttırıcı etki yaratmaktadır (tüylenmedeki artışa “hirsutism” adı verilmektedir).
Gebelik sonrası lohusalık döneminde ise gebeliğin hormonlarının kandaki seviyeleri düşeceğinden ötürü bu tüylerin büyük bir kısmı (ve maalesef saçlar) kendiliğinden döküleceğinden dolayı epilasyon yöntemleri doğum sonrasına kadar ertelenebilir.
LAZER EPİLASYON
Lazer, röntgen çekiminde kullanılan X-ışınlarından farklı bir ışık kaynağıdır ve doku içinde ilerleme özelliği yoktur. Işın sadece işlemin yapıldığı bölgede etki eder ve etki alanı sadece birkaç milimetre ile sınırlıdır. Bu nedenle anne karnı içindeki bebeğe ulaşması ya da zarar verebilmesi pek mümkün olmasa da bu cihazları üretici firmalar tarafından önerilmemektedir.
ELEKTROLİZ
Elektroliz ile epilasyonda, cilt içine yerleştirilen küçük ve ince bir iğneler yardımı ile elektrik akımı verilerek kıl kökleri tahrip edilmektedir.
Elektroliz bir asırdan uzun bir zamandır kullanılan bir yöntemdir ve bugüne kadar gebelik üzerinde olumsuz bir etkisi bildirilmemiştir.
Bununla beraber meme başı çevresindeki kılların için gebeliğin son dönemlerinde elektroliz yapılması önerilmemektedir. Bu öneri özellikle emzirmeyi isteyen anne adayları için geçerlidir.
Benzer şekilde son 3 aya girildikten sonra (son trimesterde) karın üzerindeki tüyler için de elektroliz önerilmez. Bunun nedeni bebeğin zarar göreme riski değil, bu dönemdeki karın cildinin hassasiyetidir.
Ayrıca son trimesterde karın üzerinde yapılan işlem bebeğin fazla hareket etmesine neden olabilir. Hem bebeğin hareketleri hem de işlem sırasında duyulabilecek hafif ağrı anne adayını rahatsız edebilir.
Ayrıca, elektroliz mutlaka uygun hijyen ve sterilite şartlarında yapılmalıdır. Aksi taktirde enfeksiyon riski de bulunmaktadır.
Sonuç olarak.. İstenmeyen tüyler her kadının olduğu gibi anne adaylarının da önemli bir sorunudur ve bu sorunun gebelik sürecinde giderilmesi önerilmemektedir. Zaten gebelikten sonra plasental hormonların çekilmesi ile anne vucudunda oluşan kılların çoğu kendiliğinden dökülecektir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.