Bahar Depresyonuna Geçit Vermeyin!

Bahar Depresyonuna Geçit Vermeyin!

ABONE OL
Ağustos 22, 2024 08:52
Bahar Depresyonuna Geçit Vermeyin!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bahar depresyonu ülkemizde her 100 kişiden 20’sinde ortaya çıkan bir hastalık. Kadınların bu depresyona yakalanma riskleri ise erkeklere oranla iki kat daha fazla. Özellikle de mükemmelliyetçi kişiliğe sahip kadınlar, ağır depresyon yaşıyor.

Depresyonun görülme sıklığı tüm dünyada artıyor. Öyle ki günümüzde her 10 kişiden ikisi, hatta daha fazlasının bu hastalığa yakalandığı belirtiliyor. Mevsimsel depresyon ile ilgili yapılan çalışmalarda da sonbahar ve bahar aylarında depresyonun yüzde 50 oranında daha fazla görüldüğü ortaya konmuş. Peki ama bahar depresyonu neden ortaya çıkıyor? En çok kimler risk altında? Tedavi etmek şart mı? Psikiyatri uzmanı Aylin Aksoy Çoban, bahar depresyonunun ortaya çıkışıyla ilgili şunları söylüyor. “Gün ışığının değişime uğradığı ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde serotonin-melatonin arasındaki dengenin oturması zaman alıyor. Yapılan çalışmalarda bu iki hormon arasındaki dengenin bazı insanlarda gelişmediği, melatonin seviyelerinin düşmediği ve seratonin seviyelerinin beklenildiği kadar yükselmediği gözlenmiş ve bahar aylarında meydana gelen depresyondan bu dengesizliğin sorumlu olduğu düşünülmüş. Bahar depresyonu da bu nedenle ortaya çıkıyor.

Bahar depresyonu yani mevsimsel depresyon, genetik olarak depresyona yatkınlığı olan kişilerde daha fazla görülüyor. Aylin Aksoy Çoban, özellikle geçmişte depresyon hikayesi olanlarda, ailesinde depresyon ya da mani öyküsü bulunanlarda daha sık ortaya çıktığını belirtiyor: “Yapılan çalışmalarda anksiyete ve depresyona yatkınlık yaratan kişilik yapılarında mevsimsel depresyonun daha sık yaşandığı ortaya kondu. Ayrıca özellikle mevsim dönümlerinde meydana gelen hormonal değişimler çocuk ve ergenleri de oldukça fazla etkiliyor. Bunun yanı sıra beklenti düzeyi oldukça yüksek olan, mükemmelliyetçi yapıya sahip kişiler esneklik göstermedikleri için beklentilerinin altında performans gösterdikleri durumlarda daha sık depresif belirtiler yaşıyor ve mevsimsel değişimlere daha fazla hassasiyet gösteriyorlar. Daha ciddi tablolarla karşılaşmamak için bahar depresyonu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Dolayısıyla yaşadığı sorunlar günlük hayatı olumsuz etkiliyorsa ve işlevselliği bozuyorsa ve bu durum iki haftayı aşmışsa, kişi zaman kaybetmeden uzman bir psikiyatriste başvurmalı.”

Ruh Sağlığınız İçin Açık Hava Şart

Doktorunuzun önerdiği antidepresanları düzenli olarak kullanın ve tedaviyi yarıda bırakmayın.
Her zaman bardağın dolu tarafını görmeye özen gösterin.
Eğer folik asit eksikliği saptanmışsa, sofranızda bol bol yeşil sebzeler bulundurun.
Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
Sabah yataktan kalkar kalkmaz pencereyi açın ve temiz havayı içinize çekin.
Tercihen her gün, en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapın.
Hobilerinizi günlük hayatınıza dahil edin. Sevdiğiniz işlerle uğraşmak, stresten arınmanıza katkıda bulunacaktır.
Arkadaşlarınızla sık sık görüşün ve aktivitelere katılmaya çalışın.
Bol bol komedi filmleri izleyin ve mizah kitapları okuyun.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.