“ŞİMDİDEN Mİ?“ DEDİĞİNİZİ DUYAR GİBİYİM. EVET, TERAS VE BAHÇENİZİ RENGARENK İLKBAHAR SOĞANLARIYLA ŞENLENDİRMEK İÇİN KOLLARINIZI SIVAYIN!
Bu soğanlar bir başka. Hepsi birbirinden renkli ve harika! Önce tanıyalım onları. Soğanlı bitkiler adı altında genelleştirdiğimiz çiçek veren bitkiler, besin rezervlerini çeşitli yerlerinden alır. Lale, nergis ve sümbül soğansı yapılarından, çiğdemler soğansı yumrularından, anemonlar, siklamenler yumrularından, kana, kala, süsen ise köksaplarından alır besinlerini. Bu bitkiler uygun iklim koşullarında (ki genelde hepsi soğuk ve don olaylarına dayanıklıdır) bir seneden diğerine, dikildikleri yerde çoğalırlar. Ne var ki son yıllarda hazır paketlerde satılan kimi soğanlı bitkiler eski türler gibi dayanıklı olmuyor. Özellikle lale soğanlarını satın alırken, paketin üstündeki bitkiyi tanımlayan yazıda botanik yazanı satın alırsanız, bu türlerin daha dayanıklı olduklarını söyleyebilirim. Nergis ve sümbüller zaman içinde çoğalmaya daha elverişli türlerdir.
DİKİM İŞLEMLERİ
Toprağın geçirgen olması çok önemlidir. Ağır, çok killi bahçe toprağında soğanlar kaçınılmaz olarak çürüyeceklerdir. Toprağın kum ve yaprak gübresi ya da torfla karışması gerekir. Dikeceğiniz soğanın alt kısmına bir miktar kum koymanız drenaja yardım eder. Bu işlemi saksı dikimlerinde de yapmalısınız. Dikim için soğan boyunun iki katı kadar bir ölçü yeterlidir. Bu bitkileri saksılara dikmek daha uygun. Çünkü bu sayede çiçeklenme sonrasında korumak ve gelecek sezona hazırlamak daha kolay olur. Saksılarda aynı bitkiden kocaman bir buket veya karışık dikim de yapabilirsiniz.
ekim-2012-bahcivan-resim-2.jpg ekim-2012-bahcivan-resim-3.jpg
BAKIMI ZOR DEĞİL
Soğanlarda yeterli besin bulunduğundan dikim sırasında başka gübre vermenize gerek yok. Çiçek veren sap belirlemeye başladığında sulama suyuna soğanlı bitkilere özel gübre ilavesi yapabilirsiniz.
EvBahçe Dergisi Ekim 2012 Sayısı