Cenanizade Mehmet Kadri Paşa (d. 1832- ö. 1884), II. Abdülhamit saltanatında 9 Haziran 1880 – 12 Eylül 1880 tarihleri arasında üç ay üç gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Ayrıca 6 Ağustos 1874 – 7 Eylül 1874 ve 11 Şubat 1876 – 4 Şubat 1877 tarihleri arasında İstanbul Şehremini (Belediye Başkanı) olmuştur.
Hayatı
Kıbrıs Mutasarrıfı İshak Paşanın oğludur. 1832 yılında Antep’te dünyaya gelmiştir. Temel eğitiminden sonra, İslami ilimleri, edebiyatı, Arapça ve Farsçayı memleketinde öğrenmiş, İstanbula geldikten sonra Fransızca ve İngilizce ve çağdaş bilimleri tahsil etmiştir. Memuriyete Antep kazası nüfus mukayyıtlığı ile başlamış, burada nüfus nazırlığına geldikten sonra İstanbula taşınmıştır. Bir süre Tercüme Odasında çalışan Kadri Bey, 1864te Mahkeme-i Ticaret-i Bahriye Reisliğine gelmiş, Meclis-i Ali-i Hazain Başkatipliği, Meclis-i İdare-i Bahriye Reisliği gibi görevlerden sonra Altıncı Belediye Dairesi reisliğine tayin edilmiştir.
Bir ara Nafia Nezaretinde müsteşarlık yapan ve sonradan tekrar Altıncı Belediye Dairesine atanan Kadri Paşa, buradan Şehremanetine (Belediye) tayin olunmuş, kısa bir süre Nafıa Nezaretinde ve Bahriye Müsteşarlığında bulunduktan sonra tekrar Şehremaneti görevine tekrar tayin edilmiştir. 1 sene kadar bu görevde kalan Kadri Paşa daha sonra 5 Şubat 1877-4 Şubat 1878 tarihlerinde Şura-yı Devlet Reisliği, Sivas ve Bağdat Valiliği yapmıştır. İstanbula Dahiliye Nazırı olarak dönen ve buradan Ticaret Nezaretine atanan Kadri Paşa daha sonra kısa bir süre için sadrazamlık yapmış, hemen ardından ise Edirne Valiliğine atanmış ve 11 Şubat 1884te burada vefat etmiştir. Mezarı Sezai Dergahı civarındadır