Gooty Örümceği

Gooty Örümceği

ABONE OL
Haziran 12, 2024 14:42
Gooty Örümceği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilim dünyasında Poecilotheria metallica olarak bilinen bu tarantula türü, halk arasında genellikle mücevher ağacı Gooty örümceği olarak bilinir. Çok şık, eşsiz ve renkli bir görünüşü bulunan Gooty örümcekleri, birçok örümcek türüne kıyasla daha hızlı bir şekilde üreme ve çoğalma kabiliyetleriyle bilinir.

Hızlı çoğalma kabiliyetlerine rağmen, bu türler IUCN tarafından “kritik tehlike altında olan türler” olarak belirlenmiştir. Büyük bir tükenme riskiyle karşı karşıya kalmaları muhtemeldir. Gooty örümcekleri ilk olarak 1899 yılında Hindistan’ın orta güney kesimlerinde, özellikle Gooty kasabasında keşfedildi.

Gooty Örümceğinin Anatomik Özellikleri

Yetişkin bir Gooty örümceği, kabuğu, karnı ve bacaklarında daha açık renk varyasyonları olan koyu mavi renkten oluşur. Yavrularının ise vücutlarında lavanta rengi soluk desenler bulunur. Erkekler, dişilere göre daha yoğun ve daha renkli bir desene sahiptir.

Yetişkin bir Gooty örümceği yaklaşık 15-20 cm uzunluğundadır ve yaklaşık 28 ila 85 gr ağırlığındadır. Ortalama 12 yıllık ömürleri bulunan bu örümceklerin erkekleri, dişilere göre daha az bir yaşam süresine sahiptir. Yetişkin bir erkek gooty örümceği, dişilerden daha uzun ve daha ince bacaklarıyla dikkat çeker. Karın bölgesinin her yerinde dikenli tüyleri vardır.

Yetişme Ortamları

Gooty örümceği, yalnızca güney Hindistan’ın rezerv ormanlarında yetiştiği bilinen bir türdür. Gooty kasabası, onların ilk keşfedildiği yer olduğu düşünülüyor. 100 kilometre kare gibi oldukça küçük bir alana yayılmışlardı. Yapılan araştırmalar sonucu 2001 yılında, özellikle Nandyal ve Giddalur arasındaki Andhra Pradesh rezerv ormanlarında yüksek miktarda bulundukları keşfedildi.

Beslenme ve Üreme Alışkanlıkları

gooty-orumceginin-Beslenme-ve-Ureme-Aliskanliklari.jpg

Beslenme ve Üreme Alışkanlıkları

Yiyecekleri konusunda çok titiz ve seçici değiller. Küçük güveler, sinekler, çekirgeler ve küçük farelerle beslenirler. Bu örümceklere sahip olan insanlar, onları kriketle beslemeyi tercih edebilirler.

Vikipedinin paylaştığı bilgiye göre çiftleşmeleri genellikle yaz aylarında olur. Erkek Örümcekler bir ağ oluşturur ve ağın her yerine spermler yerleştirir, dişilerin ise çiftleşme için ayaklarında tibial kancalar bulunur. Erkeklerin yarattığı bu ağ, kadınlar için bir tuzaktır. Gooty örümcekleri, sırtında yumurta kesesine sahiptir ve çevresine bağlı olarak yavrularını 1 ila 8 ay arasında beslerler. Keselerinde 1000 civarında yumurta bulunur, yeni doğan örümcekler açık lavanta rengindedir. Bir dişinin tam olarak olgunlaşması yaklaşık 2 ila 2,5 yıl, erkeğin ise 1,5 yıl sürer. Dişi Gooty örümceklerinin ömrü erkeklere göre ortalama dört kat daha uzundur.

Evcil olarak beslenmesi durumunda dişi ve erkek örümcek bir kafeste birlikte bırakılmalıdır. İyi beslenmeli ve kafesleri iyi düzenlenmelidir.

Nesillerinin Tehdit Durumu

Habitat bozulması, bu türlerin neslinin tehlikede olmasının en büyük nedenlerinden biridir.
Ayrıca uluslararası evcil hayvan ticareti faaliyetlerinden ötürü büyük bir tehditle karşı karşıyalar. İnsanlar bu örümcekleri çekici görünümü için çok büyük bir fiyatlara satabiliyorlar.

Gooty Örümceği Hakkında Kısa Gerçekler
Gooty örümcekleri, parlak rengi nedeniyle İngilizce metallica olarak da anılır.
Fiyatları çok pahalıdır ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 500 $ ‘a mal olabilir.
Büyük yaban arısı ve tarantula şahinleri onlara en büyük tehdit oluşturan sebeptir.
Bu örümceklerin zehirlerinin tıbbi bir değeri olduğuna dair söylentiler mevcut.
Dişiler erkeklerden daha uzun yaşam süresine sahiptir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP